On jälleen perinteisen sähkösopimuksen kilpailutuksen aika. Olen tähän saakka suosinut pörssisähköä siitäkin huolimatta, että hinnat ovat viime vuosina piikitelleet välillä sietämättömän korkeiksi. Olen kuitenkin hyötynyt pörssisähköstä, koska pystyin keskittämään valtaosan kulutuksestani yöaikaan. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että latasin sähköautoani vain yöaikaan sähkön ollessa halvimmillaan.
Tilanne on nyt hieman erilainen, koska myin sähköautoni pois ja en näin ollen pääse enää hyötymään samalla tapaa edullisesta yösähköstä. Toki esimerkiksi astianpesukoneen voin jatkossakin ajastaa työskentelemään öisin, mutta uskoisin että näidenkään kulutus ei kuukausitasolla ole kovin merkittävä. Niinpä tällä kertaa voisin harkita jopa kiinteää sähkösopimusta. Asuntoni lämpeää kaukolämmöllä, joten nykyisin sähköä kuluttavat lähinnä vain kodinkoneet.
Tutkitaanpa seuraavaksi mitä sähkö oikein maksaa tänä päivänä.
Kiinteiden hintojen vertailua
Tarkastelen ensin suurimpien sähköyhtiöiden kiinteiden sähkösopimusten hintoja. Pidän suurimpia sähköyhtiöitämme luotettavina ja kohdistan siksi tarkastelun vain niihin, pienten yhtiöiden kanssa voi tulla useammin yllättäviä hinnankorotuksia tai vaikkapa ongelmia laskutuksessa. Tässä tarkastelussa ovat mukana Fortum, Oomi, Lumme Energia, Vattenfall sekä Helen. Ohessa kokoamani taulukko:
Kiinteissä sopimuksissa Oomi näyttää olevan edullisin kahden vuoden määräaikaisella sopimuksellaan. Vuoden sopimuksissa Helen on kilowattituntiperusteiselta hinnoittelultaan edullisin, mutta korkeahko kk-maksu kannattaa ottaa vertailtaessa huomioon. Yhdellä eurolla ostaa kuitenkin jo muutaman kilowattitunnin lisää vaikka niiden yksikköhinta olisikin joitain sentin murto-osia kalliimpi toisella toimijalla. Luonnollisesti nämä kannattaa laskea aina oman kulutuksen kannalta.
Pörssisähkösopimukset
Pörssisähkösopimukset olivat suurimmalta osin melko tasavertaisia. Poikkeuksen tekevät Oomi ja Lumme jotka tarjoavat ilmaisjaksoja kuukausimaksusta. Vähän kuluttavalle näistä saavutettavat säästöt voivat olla kokonaisuutta ajatellen merkittäviä. Ohessa kokoamani taulukko hintatietoineen:
Kokonaisvertailussa Lumme nousee ykköseksi pörssisähkössä edullisella marginaalillaan ja puolen vuoden kuukausimaksuvapaalla. Toisena näistä valitsisin Oomin koska sekin tarjoaa 4 kuukauden mittaista kuukausimaksuvapaata, ilman tätä kampanjaa Helen nousisi toiseksi halvimmaksi vaihtoehdoksi.
Yhteenveto
Kiinteiden sähkösopimusten hinnat ovat halventuneet merkittävästi siitä mihin olemme viime vuosina tottuneet. Pidän ympärivuotista reilun 8 sentin hintaa kuitenkin vielä liian korkeana lukitakseni itseäni kiinteään sopimukseen. Vaikka vuosi 2023 tuntui kalliilta, oli pörssisähkön keskihinta kuitenkin vain 6,63snt/kWh. Oletuksena on, että sähkömarkkinatilanne on vuosi vuodelta normaalimpi eikä kovin pahoja ylilyöntejä enää nähdä. Toki yksittäiset häiriöt ovat edelleen mahdollisia, esimerkiksi Olkiluodon kolmosyksikön vikaantuessa sähkön hinta voi vielä kohota korkeuksiin.
Tällä kertaa teen siis valintani Lumme Energian ja Oomin pörssisähkösopimusten välillä. Näistä vaihtoehdoista valitsen tällä kertaa Oomin joka on paikallinen ja minulle tutumpi toimija. Tästä on edullisuuden lisäksi se hyöty, että jatkossa sekä sähkölasku että siirtolasku tulevat samassa tositteessa ja kaikki kulut näkee kerralla.
Näin ollen käyttämällä ensin puolen vuoden kuukausimaksuttoman Fortumin pörssisähkökampanjan ja siirtyessäni nyt kuukausimaksuttomaan Oomin sopimukseen varmistin suurimmalle osalle tätä vuotta kuukausimaksuttomat sähkösopimukset. Jos lasketaan perinteiseksi kuukausihinnaksi noin 4,90€(myös Lumme korottaa kk-hintansa 4,85 euroon alkaen 1.8.2024) on vuotuinen säästö tähän mennessä jo 49€. Minun pienessä taloudessani tämä vastaa helposti vähintään kokonaista yhden kuukauden sähkönkulutusta.
Toivon mukaan tästä artikkelista on sinullekin hyötyä sähköyhtiöiden kilpailutuksessa.
Artikkeli sisältää kaupallisia linkkejä, joiden kautta tilaamalla sähkösopimuksen tuet samalla blogistia.