Kuinka toimia pörssikriisin aikana? – Potentiaalisten ostokohteiden kartoitusta

Tiedättehän vanhan fraasin joka kuuluu kutakuinkin näin: ”Kunpa olisin finanssikriisin aikaan ostanut osaketta X niin olisin nyt rikas.” Tämä väittämä olettaa, että ostaminen tuolloin olisi ollut helppoa ja markkinoiden tulevaisuus selkeä. Valitettavasti näin ei ollut, ja samankaltainen tilanne on menossa juuri nyt. Kaikki osakemarkkinat ovat nyt selvästi ylimyytyjä ja liike alaspäin on ollut erittäin rajua. Tämä johtuu siitä, että maailmantalouden tulevaisuus on nyt sankan usvan peitossa. Koronan aiheuttaman taloudellisen seisahtumisen seurauksia voidaan vasta arvailla. Joka päivä saamme entistä huonompia uutisia. Esimerkiksi tänään kuulimme USA:n sulkeutumisesta Schengen-mailta sekä povauksia Italian tarvitsemasta apupaketista. Pörssiyhtiöissä tulemme todennäköisesti näkemään lukuisia tulosvaroituksia.

Korona on saanut maailmantalouden sekaisin.

Monet sijoittajat varmasti tuskailevat mitä tässä tilanteessa oikein tulisi tehdä. Helsingin pörssin yleisindeksi on kuukaudessa laskenut jo lähes -30%. Luvut ovat ympäri maailman pörssejä aivan yhtä karuja. Mielestäni sijoittajan tulee nyt tiedostaa hyvin oma sijoitussuunnitelmansa. Jos pääoman sulamista haluaa suojata myynneillä, ne olisi jo pitänyt tai pitäisi viimeistään nyt tehdä koska pörssilaskun pituutta voimme vain arvailla. Tällöin markkinoille paluusta kannattaa myös laatia oma suunnitelmansa. Myynnistä saadut pääomat voi esimerkiksi allokoida kuukausisijoituksin niin, että ne tulee sijoitettua pörssiin jälleen takaisin esimerkiksi loppuvuoden aikana. Todennäköisesti tällöin koronapaniikki on jo väistynyt ja sen tuomat taloudelliset seuraukset paremmin tiedossa ja ehkä jopa jo hallinnassa. Tätä strategiaa puoltaa se, että romahdukset ovat usein teräviä ja nousut pitkiä ja loivia. Näin ollen markkinoille tulee kuitenkin palattua suunnitelman mukaisesti varsin ripeästi.

Jos suunnitelmissa on pitää nykyiset omistuksensa ja ostaa osakkeita lisää laskeviin kursseihin, nyt valikoimaa alkaa jo löytyä mielin määrin. Sijoittajan tulee pystyä sietämään salkkunsa sulamista ja toteuttaa määrätietoisesti valitsemaansa strategiaa. On lohdullista muistaa, että ellei tämäkään kriisi ole poikkeus, palautumisprosentti edellisistä taantumista on kuitenkin historiassa ollut 100%. Ja teorioiden mukaan myös laskumarkkinassa mukana olleet ovat kuitenkin olleet pitkällä tähtäimellä voittajia markkinoiden noustessa, sillä kuten aikaisemmin mainitsin markkinoille paluu hyvin usein viivästyy ja parhaat nousupäivät jäävät välistä niiltä jotka vasta harkitsevat palaavansa.

Ostokohteita miettiessä nyt kannattaa mielestäni peilata yhtiöiden historiallista menestystä viime vuosien aikana ja laatia näistä ”normaalin tulostason” joka todennäköisesti tullaan saavuttamaan jälleen aikana koronan jälkeen. Laskeskelin seuraavaan taulukkoon eräiden suosittujen yhtiöiden keskiarvotulokset viimeisten viiden vuoden ajalta sekä vertasin niitä tämän päivän kurssiin. Näin laskemalla sain yhtiöille viiden vuoden keskiarvo-P/E-luvun.

Yhtiö P/E 5v
Nordea 7,2
Stora Enso 9
Sampo 9,8
Finnair 9,8
Nokian Renkaat 9,9
Metsä Board 11,9
UPM 12,9
Telia 13,8
Fortum 17
Harvia 18,8
Neste 22
Orion 22,2

Taulukon perusteella voidaan havaita yleisen hintatason selkeää halpuutusta. Jos vielä reilu kuukausi sitten P/E-lukua noin 15 voitiin pitää neutraalina tasona nollakorkoympäristössä, ovat osakkeet laajalla rintamalla jo laskeneet tämän alle. Tällä keskiarvotuloksellaan arvotettuna alle 10 P/E:n yhtiöt ovat mielestäni jo lipuneet ostohintoihin. Sijoittajan tulee kuitenkin tiedostaa yhtiöihin kohdistuvat riskit ja se, että markkina voi kollektiivisesti yhä painua alaspäin ja viedä hyviäkin yhtiöitä mennessään.

Finnairin tulos tulee todennäköisesti ottamaan todella kovaa osumaa tänä vuonna lentojen määrän vähentyessä radikaalisti, sen sijaan Nokian Renkaat taas hyötyy halvasta öljystä ja renkaita todennäköisesti tarvitaan tänäkin vuonna. Metsäyhtiöistä Stora Enso näyttää selvästi halvimmalta tulosperusteisesti arvioituna. Fortumin kohdalla tulee ottaa huomioon Uniperin valtaus, joka todennäköisesti tuo lisää paukkuja tulosriville jo lähitulevaisuudessa.

Toivottavasti tämä pieni listaus auttaa potentiaalisten ostokohteiden löytämisessä. Ylipäätään näin jännittävän kevään keskellä kehottaisin sijoittajia pysymään suunnitelmassaan sekä olemaan panikoimatta. Kun istuu alas ja miettii asioita rauhassa tulee todennäköisesti tekemään parempia sijoituspäätöksiä. Loppujen lopuksi sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa johon tällaiset romahdukset kuuluvat silloin tällöin.

Menestystä sijoituksiin ja muistetaan pestä ahkerasti käsiä!

1 ajatus aiheesta “Kuinka toimia pörssikriisin aikana? – Potentiaalisten ostokohteiden kartoitusta”

  1. Orionia lukuunottamatta en sijoittaisi noista mihinkään.
    Esim. kyllähän Nokian Renkaita tarvitaan, mutta kun kyse ei ole mistään muusta kuin, että tarvitaanko niitä _enemmän_ tulevaisuudessa kuin nyt. Itse en tähän usko.

    Salesforce, Xilinx, Paychex ja L3Harris ovat itsellä ostohinnoissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top