Mihin suuntaan markkinat jatkavat?

Pidemmän tauon jälkeen sain viimein raivattua aikaa kirjoittamiseen. Tällä välin markkinat ovat elpyneet voimakkaasti korona-romahduksesta. Rapakon takana elpyminen on ollut voimakkaampaa, mutta myös Helsingin pörssin osinkokorjaamaton indeksi on tällä hetkellä vuoden alun lukemista enää noin -18% päässä. Mitä oikein on tapahtunut, joko korona on kukistettu ja huolet takana päin?

Näin ei todellakaan vielä ole. Talouden näkymät ja samalla yhtiöiden näkymät tulevaisuuteen ovat vielä erittäin utuiset. Onneksi tässä kuussa saamme Q1-katsauksissa jo hieman lisätietoja kuinka korona on toistaiseksi vaikuttanut yhtiöiden liikevaihtoon ja tulokseen. Vaikutus ensimmäiseen kvartaaliin on tuskin monenkaan yhtiön kohdalla vielä raju, toinen kvartaali tulee olemaan rumempi. Kolmas kvartaali on vielä pelastettavissa mikäli korona ja karanteenit saadaan kukistettua nopealla aikataululla. Vaikka tauti saataisiinkin kukistettua nopeasti, ihmisten kulutuskäyttäytyminen ei välttämättä ole välittömästi samanlaista kuin aikana ennen koronaa. Kulutus ja talous voi käynnistyä hitaasti ja varovaisesti taudin ollessa yhä ihmisten peloissa.

Nyt nähty nousu on täysin keskuspankkirahoitteista. Mielestäni talouden fundamentit menevätkin nyt aivan eri suuntaan kuin pörssikurssit. Amerikassa korona jyllää ehkä pahemmin kuin missään muualla, ja työttömyysluvut kertovat uusista ennätyksistä. Silti rajuja karanteeneja ei ole asetettu kaikkialla. Tämä tulee joko aiheuttamaan kansallisen tragedian, tai sitten joudutaan vielä asettamaan lisäkaranteeneja. Tämä puolestaan heijastuu jälleen negatiivisesti talouteen, keskuspankkirahoituksesta huolimatta. Koronakriisillä on riski pitkittyä Amerikassa, ja tämä tulisi näkymään globaalisti pörsseissä.

Vielä ei siis mielestäni sotaa ole voitettu vaikka pörssit ovatkin viime aikoina rallatelleet ylöspäin. Pahin paniikki lienee jo ohi yliarvostusten purkauduttua kursseista, mutta loppuvuosi on silti vielä hämärän peitossa niin sijoittajille kuin yhtiöille itselleen. Lasku ei välttämättä ole enää jatkossa niin rajua, koska markkinat ovat hinnoitelleet yhtiöiden kursseihin jo negatiivisia odotuksia. Pörssi tasapainoilee nyt keskuspankkirahoituksen ja huonojen näkymien kanssa. Tästä syystä tullaan todennäköisesti näkemään vielä reilujakin liikkeitä molempiin suuntiin. Viime aikoina kurssit ovat nousseet huonoista uutisista huolimatta, näin ei välttämättä tapahdu enää jatkossa kun kriisin vaikutukset yhtiöiden tuloksiin selviävät.

Mielestäni paras taktiikka osakesijoittajalle tässä markkinatilanteessa on jatkaa ostoja tasaisesti kuukausittain. Koska pohjia on mahdotonta ennustaa, tällä taktiikalla vallitsevan tilanteen pystyy hyödyntämään vähintäänkin kohtuullisesti. Tätä taktiikkaa aion myös itse noudattaa ja ostan laatufirmoja salkkuuni kuukausittain huolimatta siitä mihin suuntaan kurssit ovat menossa. Loppujen lopuksi korona-kriisi tulee olemaan vain väliaikainen häiriö markkinoilla, jonka jälkeen mitä todennäköisimmin alkaa jälleen pidempi nousukausi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top