Energiakriisi ja tuulivoima

Luin juuri uutisen, jonka mukaan tuulivoimalat jäätyvät pakkasilla eivätkä tuota sähköä suunnitelmien mukaisesti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että miten voi olla mahdollista ettei asiasta ole vielä kunnollista dataa olemassa edes sen verran että Fingrid osaisi ennusteissaan ottaa asian huomioon. Tuulivoimalat eivät kuitenkaan enää ole mikään aivan uusi juttu meilläkään. Asiaa voisi myös avata hieman tarkemmin, kuinka suuresta asiasta on kyse ja miten tämä vaikuttaa tuulivoimatuotantoon talvisin aivan normaaleiden talvipäivien aikaan?

Toisekseen tämä saa pohtimaan tuulivoiman hyötyjä niin kuluttajille kuin rakentajillekin. Kovilla pakkasilla tuulivoimalat eivät tuota mitään, koska silloin ei tuule. Pienellä pakkasella ja tuulella tuulivoimalat eivät tuota, koska voimalat jäätyvät. Näin ollen voimaloiden paras tuotto saadaan aikaan silloin kun sähköä ei tarvita, jolloin hinnat ovat muutenkin pohjamudissa.

Totuttuun tapaan tuulisena sulana päivänä sähkön hinta on korkeintaan noin 2 sentissä per kilowattitunti, tällaisia päiviä nähtiin lukuisia esimerkiksi viime lokakuussa. Miten tuulivoiman rakentaminen voi siis olla kannattavaa ilman, että sähköä varastoidaan jollain tapaa käytettäväksi niihin hetkiin kun sitä oikeasti tarvitaan? Käsittääkseni tuulivoimakapasiteettia on lisätty ainakin lansirannikolle niin paljon etteivät runkoverkot tahdo kuormaa kestää, mutta sähkön varastointia ei toistaiseksi ole. Kokkolaan suunnitellaan uutta vetylaitosta, joka osaltaan toisi ratkaisua ongelmaan.

Jotta tuulivoiman lisäkapasiteetin rakentamisesta olisi mitään hyötyä, energian varastointia tähän tapaan tulee kehittää huomattavasti. Nykyisellään täytyy vain ihmetellä mikä saa tuulivoimaloita nousemaan rannikolle yksi toisensa jälkeen tahkoamaan tarpeetonta sähköä. Pelkästään vihreä energiantuotanto ei voi olla ainoa syy, sillä vesivoiman lisäksi säätövoimana tarvitaan myös fossiilisia lähteitä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top