Kun Trump kaveeraa Putinin kanssa – Euroopalle avautuu historiallinen mahdollisuus
Donald Trumpin paluu Valkoiseen taloon ja lämpimät välit Venäjän Vladimir Putiniin aiheuttavat harmaita hiuksia monelle Euroopan päättäjälle. Mutta entä jos tämä geopoliittinen mullistus onkin juuri se herätys, jota Eurooppa ja Suomi tarvitsevat? Ehkä Trumpin toimet pakottavat meidät tekemään sen, mikä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten: ottamaan vastuun omasta puolustuksestamme, järkeistämään EU:n sisämarkkinoita ja lopettamaan turhan sääntelyn aiheuttaman jarrutuksen.
Euroopan puolustussektori herää horroksesta
Eurooppa on ollut puolustuksen vapaamatkustaja liian kauan. Yhdysvallat on kantanut päävastuun Naton turvatakuista, mutta Trump on jo aiemmin osoittanut, ettei hänellä ole mielenkiintoa jatkaa tätä hyväntekeväisyyttä. Jos Euroopan maat eivät satsaa omaan puolustukseensa, ne voivat jäädä yksin Venäjän uhan edessä. Tämä voi lopulta osoittautua siunaukseksi.
Kriisitilanteet pakottavat Euroopan panostamaan sotilaalliseen suorituskykyyn, ja se tarkoittaa isompia puolustusbudjetteja, parempaa teknologista kehitystä ja kotimaisen puolustusteollisuuden uutta nousua. Suomelle tämä tarkoittaa uusia mahdollisuuksia Patrian, Nokian (kyberturva), ja muiden korkean teknologian yritysten näkökulmasta. EU:n yhteinen puolustus saattaa vihdoin saada kunnollisen selkärangan, eikä turvallisuus perustu enää Washingtonin oikkuihin.
EU:n sisämarkkinoille piristysruiske?
Trumpin protektionistinen linja voi tarkoittaa vähemmän vientimahdollisuuksia Euroopalle, mutta samalla se voi sysätä EU:n sisämarkkinoita kohti vapauttamista. Kun kauppasuhteet Yhdysvaltoihin heikkenevät, EU:n on löydettävä kasvua omista riveistään – ja se ei onnistu ilman sääntelyn keventämistä.
EU on ollut liian pitkään sääntelybyrokratian vanki. Yritykset joutuvat painimaan loputtomien raportointivaatimusten, energiatehokkuusdirektiivien ja erilaisten vihreiden siirtymien kanssa, joista osa on tarpeellisia, mutta osa vain kasaa esteitä kasvulle. Jos Trumpin toinen kausi ja mahdollinen transatlanttinen etääntyminen herättävät Euroopan päättäjät purkamaan turhaa byrokratiaa, se voi olla juuri se tarvittava piristysruiske, joka vapauttaa sisämarkkinat ja tuo uutta kilpailukykyä.
Suomen mahdollisuudet – puolustusteollisuus ja uudet markkinat
Suomelle tämä kehitys voi olla suorastaan lottovoitto. Meillä on teknologista osaamista ja puolustussektorin kyvykkyyksiä, jotka voivat saada uudenlaista kysyntää, jos EU alkaa vihdoin investoida omaan turvallisuuteensa. Lisäksi Suomen vahvuus digitaalisessa infrastruktuurissa ja tekoälyssä voi avata uusia mahdollisuuksia, kun Eurooppa joutuu panostamaan kyberturvaan ja omavaraisuuteen monilla kriittisillä aloilla.
Trump ei ehkä ole Euroopan ystävä, mutta jos hänen linjansa herättävät EU:n toimimaan omilla jaloillaan, siitä voi lopulta olla meille enemmän hyötyä kuin haittaa. Kysymys kuuluu: tartummeko tähän mahdollisuuteen, vai jäämmekö odottamaan seuraavaa kriisiä?