On esitetty huoli siitä, että Kiina yrittää hankkia pääsyn kiellettyihin mikrosiruihin ja muihin teknologisiin komponentteihin investoimalla datateknologiayrityksiin ympäri maailmaa. Lähteenä toimivan YLE:n artikkelin (linkki) mukaan, näiden yritysten palveluksessa olevat datakeskukset saattavat tarjota mahdollisuuden päästä näihin muuten vaikeasti saatavilla oleviin teknologisiin kohteisiin.
Kiellettyjen sirujen ja muiden teknologisten laitteiden hankkiminen on Kiinalle keskeisen tärkeää, erityisesti ottaen huomioon Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden asettamat kauppasaarrot. Nämä saarrot rajoittavat Kiinan pääsyä huippuluokan teknologiaan ja käytännössä estävät maan teknologisen kehityksen tietyillä alueilla.
Kuitenkin, jos Kiina todella pääsee käsiksi näitä teknologioihin, se voisi mahdollisesti ylittää teknisen kuilun, joka tällä hetkellä erottaa sen muusta maailmasta. Tämä on huolestuttava skenaario erityisesti teknologiasektorilla toimiville yrityksille, joka näiltä osin saattaa vaikuttaa negatiivisesti niiden pitkänajan sijoitustuottoihin.
Vaikka asia on merkityksellinen, ei se välttämättä merkitse suurta muutosta maailmantaloudelle. Huomiota kannattaa jatkossa kiinnittää Kiinan tekemiin sijoituksiin datakeskusten teknologiaan ja miten nämä mahdollisesti muovaavat maailmanlaajuista teknologiakenttää sekä Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden suhdetta Kiinaan. On myös suositeltavaa seurata, miten tämä vaikuttaa teknologiasektoriin ja sen yrityksiin ja ennen kaikkea, kuinka sijoittajat voivat suojella itseään tulevista muutoksista.
Meille suomalaisille datakeskushankkeiden seuraaminen on erityisen mielenkiintoista, sillä maamme on tällä hetkellä potentiaalinen kohde useisiin eri datakeskushankkeisiin. Näistä mielenkiintoisin on juuri kiinalaisen Tiktokin investointihanke, joka saattaisi tehdä Suomesta pelinappulan kiinalaisille.