Sähkö on ollut tänä talvena ennätyskallista. Minä ja varmasti monet muutkin joilla on pörssisähkösopimus ovat joutuneet nousseiden hintojen välittömiksi kärsijöiksi. Parhaimmillaan sähkön hinta on ollut yli kymmenkertaista tavanomaiseen nähden.
Kuinka nyt kannattaa toimia? Onko paras ratkaisu sännätä tekemään sähkösopimus kiinteällä hinnalla? Otetaanpa siitä selvää ja tutkaillaan samalla tunnetuimpien tarjoajien tämän hetken kiinteitä hintoja.
Tunnetuimpien sähkömyyjien kilpailutus
Fortum
Fortumin kiinteän sähkösopimuksen hinta on edullisimmillaan 10,43 senttiä per kilowattitunti. Tämä on huomattavasti enemmän kuin sähkö tavanomaisesti maksaa tähän aikaan vuodesta. Mielestäni hinta on sen verran suuri, ettei tuolla kannata lukittautua kiinteään sähkösopimukseen ympärivuotisesti. Keväällä, kesällä ja syksylläkin tulee maksaneeksi todennäköisesti moninkertaisia sähköhintoja vallitseviin taksoihin nähden. Mielestäni ”normaaliin” talvihintaankin (n. 6snt/kWh) verrattuna hinta kuulostaa kalliilta.
Oomi
Oomilla oli tarjolla vain yksi kahden vuoden kiinteä sopimus 10,49 c/kWh hintaan. Tämä sopimus häviää sekä sähkön että perusmaksun hinnassa Fortumin halvimmalle sopimukselle, joten Oomi ei pysty kilpailuun tällä kertaa vastaamaan millään tavalla.
Vattenfall
Vattenfall nousee hintavertailun kärkisijalle 9,95 sentin hinnallaan kilowattituntia kohden. Lisäksi perusmaksu on 55 senttiä Fortumin sopimusta halvempi.
Yhteenveto
Halvin kiinteä sähkösopimus syntyy nykyisin noin 10 sentin hinnalla per kilowattitunti. Mielestäni tämä on aivan liian korkea taso lukittautua kiinteään sähkösopimukseen. On oletettavaa, että tämän talven hintapiikki jää väliaikaiseksi ja muun muassa Olkiluoto 3 on täydellä kapasiteetilla toimiessaan seuraavaan talveen hintoja laskeva tekijä.
Näin ollen nykyisessä tilanteessa pysyn kaikesta huolimatta pörssisähkön asiakkaana. Uskon että pidemmällä tähtäimellä se tuo mukanaan halvimman keskimääräisen hinnan verrattuna tällä hetkellä saatavilla oleviin kiinteisiin sähkösopimuksiin. Kiinteiden sähkösopimusten hinnoittelulogiikka on luonnollisesti sellainen, että sähköyhtiö saa niillä katteensa tehtyä. Pörssisähkössä sähköyhtiön kate tehdään hintamarginaalilla, joten potentiaalinen hintajousto alaspäin on suurempi.
Tulee muistaa, että nyt nähty ennätyksellinen hintapiikki on todennäköisesti vain ikävä väliaikaiseksi jäävä tapahtuma. Näin ollen pörssistäkin tuttu viisaus lienee toimiva, panikoimalla häviää aina.