Rahan säästäminen on hyvä idea, sen tietää joka ikinen. Säästöillä voi varautua pahan päivän varalle, tai niillä voi toteuttaa unelmiaan. Asiassa on vain yksi mutta. Rahan säästäminen on hankalaa, jos palkka ei tunnu riittävän edes normaaliin elämiseen. Etenkin nyt korkean inflaation ja elinkustannusten aikaan säästäminen on entistä vaikeampaa. Jos säästötilille kertyy kuussa vain muutamia euroja, on vaikea motivoitua. Miten siis säästää rahaa nopeasti ja helposti?
Säästökohteet hahmottaa budjetin avulla
Rahan säästämisestä ei tule mitään, ellei tiedä, mihin rahat oikein kuluvat.
Myös tulojen määrä tulee selvittää. Jos tulosi vaihtelevat, laske karkeasti niiden keskiarvo.
Laadi siis itsellesi budjetti. Valmiita budjettipohjia on netti pullollaan. Kun olet merkinnyt ylös kuukausittaiset tulosi, merkitse niiden alle kaikki kiinteät menosi vuokrasta vesimaksuun ja työttömyyskassan jäsenmaksusta bussilippuun.
Käytä tarvittaessa keskiarvoja. Jos vanhoja laskuja ja kuitteja ei löydy, voi monet summat tarkastaa käyttämäsi yrityksen asiakassivuilta. Tulojen ja menojen erotus on se osuus, minkä voit säästää.
Et voi kuitenkaan laittaa joka euroa säästöön, sillä tästä osuudesta maksat myös kaikki satunnaiset kulut (kuten äidin syntymäpäivälahjan tai pizzanpuolikkaan).
Budjetti kannattaa tehdä kirjallisena, sillä niin on helpompi hahmottaa kaikki säästökohteet.
Tarkempia vinkkejä oman talouden hallinnasta ja säästökeinoista on netti pullollaan.
Erilaisia talousblogeja löytyy pikaisella googlettamisella kymmeniä. Luet parhaillaan yhtä niistä.
Monet näistä blogeista myös vinkkailevat muiden blogien äärellä, joten yhdestä aloittaminen voi johdattaa muidenkin mainioiden taloussivustojen pariin.
Säästövinkeistä paras on kilpailuttaminen
Kilpailuttaminen on paras säästövinkki. Sinun ei tarvitse luopua mistään, saat vain saman palvelun tai tuotteen edullisemmin.
Kilpailuta kaikki sopimuksesi säännöllisesti.
Vaikka säästöä tulisi vain euro kuussa, kannattaa suosia halvimpia vaihtoehtoja. Jos voit nipistää viiden sopimuksen hintaa eurolla kuussa, tarkoittaa se vuositasolla jo 60 euron säästöä.
Kilpailuta vuokra-asunto tai asuntolaina, sähköyhtiö ja esimerkiksi ruokakauppa.
Halvemmalla vuokra-asunnolla voi säästää jopa sata euroa kuussa. Asuntolainan kilpailuttaminen vie puolisen tuntia, mutta voi tuoda tuhansien eurojen säästöt vuosien mittaan.
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on nopeaa, ja saavutettu säästö voi olla satakin euroa vuodessa.
Puhelinliittymien vertailu ei ihan satasia useinkaan säästä, mutta monien kohdalla voidaan puhua kuitenkin kympeistä.
Edullisimmaksi osoittautuneessa ruokakaupassa kannattaa suosia kauden kasviksia. Marttaliiton sivuilta löytyy runsaasti reseptejä, joilla valmistaa terveellistä ruokaa edullisista aineksista.
Pienien lainojen yhdistäminen edulliseksi järjestelylainaksi voi tuoda myös isot säästöt kuukausitasolla. Pankkien lainakorot muuttuvat aika-ajoin, joten niiden kilpailutus kannattaa.
Riippuu tilanteestasi, säästätkö kymppejä vai satasia.
Rahan säästäminen vaatii itsekuria
Säästäjällä tulee olla myös itsekuria, sillä autoilun vaihto pyöräilyyn tai ruokaostosten keskittäminen kauempana sijaitsevaan kauppaan asettaa arkeen omat haasteensa.
Kiusaukset ja vaikeudet on kuitenkin tehty voitettaviksi.
Itsekuria tarvitaan myös kulujen karsimisessa.
Niistä sopimuksista, joita ei välttämättä tarvitse, tulisi luopua.
Lehtitilaus, kuntosalijäsenyys ja suoratoistopalvelut ovat klassisia esimerkkejä sopimuksista, mitkä säästökuurilla olevan kannattaa päättää.
Kulujen karsiminen tarkoittaa myös erikoisjuustoista, sipseistä, take away -kahveista, työpaikkalounaista ja uusista talvikengistä luopumista.
Mitä tottuneempi olet hemmottelemaan itseäsi tavaralla ja herkuilla, sitä vaikeampaa kuluttamisen kohtuullistaminen on.
Eikö rahan säästäminen onnistu?
Poikkeukselliset olosuhteet ovat saattaneet vaikeuttaa talousasioita.
Takuusäätiön materiaaleista löytää vinkkejä talouden suunnitteluun ja rahankäyttöön korona-aikana.
Jos rahan säästäminen ei onnistu siksi, että kaikki sopimukset on jo kilpailutettu ja karsittu, mutta käteen ei jää mitään, jää ainoaksi vaihtoehdoksi lisätä tulojen määrää.
Ota selvää mahdollisuuksistasi hankkia lisätunteja tai esimerkiksi osa-aikatyö.
Laskutuspalvelut ovat tehneet osa-aikaisesta yrittämisestä helpompaa kuin koskaan ennen.
Kevytyrittäjänä voit hankkia lisätuloja esimerkiksi leipurina, koirien trimmaajana tai ruohonleikkaajana.
Jos rahan säästäminen takkuaa siksi, että sinun on vaikea vastustaa kiusauksia kaupoissa, saatat löytää vertaistukea esimerkiksi netin keskusteluryhmistä.
Astetta vakavampaan shoppailuriippuvuuteen voi hakea apua terveydenhuoltopalveluiden kautta.
Säästämis- ja sijoittamisaiheinen kirjallisuus toimii monen rahansäästäjän motivaattorina.
Yksikin hyvä oman talouden hallintaan keskittyvä kirja voi muuttaa oman asennoitumisen rahaan hyvin perusteellisesti.
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta saa luettavakseen ilmaiseksi lähimmästä kirjastosta.
Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa kituuttamista
Vaikka säästämiseen liitetään yleensä negatiivinen kaiku, että se tarkoittaa elämänlaadusta nipistämistä, se ei kuitenkaan suoraan tarkoita tätä. Oikeilla valinnoilla pienimuotoinen luksuskin on mahdollista. Säästäjä voi palkita itsensä esimerkiksi ulkomaanmatkalla, jonka yhteydessä voi päästä hyvinkin edullisesti loungeen syömään ilman merkittävää panostusta. Olennaista on tehdä ratkaisut niin, että ne ovat laadukkaita ja perusteltuja.