Korona-viruksen leviäminen aiheuttaa globaaleja talouspaineita. BKT:t ovat laskussa ja keskuspankit laskevat ohjauskorkojaan kilvan. Luonnollisesti talouskriisi saattaa heijastua myös yksityisiin kotitalouksiin YT-neuvottelujen, lomautusten tai irtisanomisten muodossa. Tästä kaikesta voidaan päätellä, että euribor-korotkaan tuskin ovat noususuhdanteessa aivan lähivuosina. Itseasiassa eonia-korkojen ei odoteta ainakaan meidän elinaikanamme nousevan enää koskaan positiivisksi:
Tämänkertainen vinkkini koskee sitä, miten pääomia kannattaa tällaisessa markkinatilanteessa allokoida. Koska maksamalla asuntolainan lainanlyhennyksiä rahoilleen ei saa nyt juuri minkäänlaista tuottoa, mielestäni pääomia kannattaa nyt ohjata osakemarkkinoille niin paljon kuin on mahdollista. Osakkeiden tuotto-odotukset ovat kuukauden sisään puolestaan nousseet huomattavan paljon kurssien pudottua merkittävästi. Nykyään asuntolainoihin on helposti saatavilla lyhennysvapaita muutamiksi vuosiksi, ja tämä kannattaa mielestäni hyödyntää juuri tällaisissa harvinaisissa tilanteissa jonka äärellä nyt olemme.
Näin toimiessa osakkeisiin pystyy allokoimaan vähintään useita satasia enemmän kuukausittain riippuen tietysti lainan suuruudesta. Kuten tiedämme, korkoa korolle-efektin ansiosta nämä rahat kumuloituvat myöhemmin suuremmiksi rahavirroiksi taloustilanteen jälleen normalisoituessa ja kasvun jatkuessa.
Jos kuvitellaan hypoteettinen tilanne että asuntolainojen korot joskus yllättäen nousisivatkin, vasta tuolloin pääomia kannattaa ohjata suuremissa määrin lainojen lyhentämiseen ja silloinkin vain jos korko olisi merkittävä verrattuna osakkeiden tuottoihin. Tämä tilanne on tosin täysin hypoteettinen eikä korkojen nousua ole näköpiirissä.
Lyöt lisää löylyä kiukaalle, kun me muut tuulipuvut ollaan myös samoissa kiihkeissä tunnelmissa. Pitää kuitenkin muistaa, että tällä ”Osakkeiden tuotto-odotukset ovat kuukauden sisään puolestaan nousseet huomattavan paljon” tarkoitat, että vertaat ennen-kulkutautia ajan tuotto-odotuksia ja kulkutaudin ajan osakkeen hintaa. Nyt olisi arvokasta ymmärtää millä yrityksillä tuotot säilyvät (eli mitkä kuuluvat tuohon kategoriaan josta kirjoitat) ja mitkä puolestaan joutuvat alentamaan osinkojaan tai mitkä jopa menevät nurin.
Totta, yhtiöissä on eroja ja sijoittajan tulee pohtia koronan vaikutuksia eri yhtiöihin ja toimialoihin. Joillakin voi olla kohtalona konkurssi tai erittäin hidas palautuminen, jotkut puolestaan toipuvat tästä shokista nopeampaa.