Rahan säästäminen on aina kannattavaa, minkä jokainen peruskuluttaja on tietänyt lapsesta asti. Kun sukan varressa on kertynyt hieman säästöjä, voi ihminen varautua paremmin yllättäviin tilanteisiin, jolloin tavallinen arki sujuu helpommin ja huolettomammin. Lisäksi aikaa ja saumaa jää enemmän unelmointiin ja niiden toteuttamiseen, kun tiedossa on tilillä odottava pesämuna. Säästäminen tapahtuu harvoin itsestään, vaan se vaatii suunnitelmallisuutta ja joskus kuriakin. Annamme tässä artikkelissa lisää helppoja vinkkejä säästämiseen ja arjen lisärahoitukseen.
Säästämisen aste ja nopeus riippuvat luonnollisesti säästäjän tulo- ja elintasosta. Kun pankkiin kilahtaa enemmän rahaa, on säästäminen usein helpompaa ja luontaisempaa. Vastaavasti, kun penniä täytyy venyttää joskus kovinkin tavoin, voi säästäminen olla ajatuksien ja tekojen häntäpäässä.
Tulot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä menoilla on yhtä suuri vaikutus säästämisessä. Fiksu rahankäyttö vaatii suunnitelmallisuutta ja täsmällisyyttä, mikä alkaa kulutustottumuksiensa tarkkailulla. Sen takia on hyvä laatia arkeensa oma budjetti, jolla tuloja ja menoja voi paremmin hahmottaa ja seurata. Elämä kuitenkin voi joskus yllättää, jolloin budjettiinkin olisi hyvä olla joustovaraa. Joustavampaa tulojen ja menojen tasapainoilua voi pohtia ottamalla harkintaan limiittilaina, jolla säästäjä voi vertailla eri lainoja ja niiden eri ehtoja.
Säästäminen budjetin avulla
Rahan säästäminen on helpompaa, kun tietää mistä rahat tulevat ja mihin ne menevät. Budjetin laatiminen on kannattavaa, koska se helpottaa hahmottamaan rahavirrat ja havaitsemaan mahdollisia korjaustoimenpiteitä omassa kulutustottumuksessaan. Budjetin tekeminen on nykyään varsin helppoa ja alkuun voi päästä erilaisilla budjettipohjilla, joita netti tarjoaa runsaasti. Se kannattaa tehdä kirjallisena joko paperille tai tietokoneelle, koska silloin pysyt rahaliikenteesi perässä ja huomaat säästösi, mikä puolestaan alkaa motivoimaan sinua säästämään entistä enemmän.
Budjetti menee karkeasti sanottuna siten että ensin merkitään kuukausittaiset tulot. Jos ne vaihtelevat reippaasti, voit tehdä niistä suunnanmukaisen keskiarvon. Tuloista vähennetään ensin kiinteät kulut, eli sellaiset kuukausittaiset menoerät, jotka pysyvät vakiona kuukaudesta toiseen. Niitä on esimerkiksi vuokra, vesilasku, jäsenmaksut, puhelinlaskut jne.
Kiinteiden kustannuksien jälkeen tulee useimmissa tapauksissa säästämisen tärkein osuus, eli muuttuvat kulut. Ne voivat olla mitä vain arjen ja juhlan pyörittämiseen. Kuukaudelle voi osua esimerkiksi äidin syntymäpäivät tai lähestyvä joulu. Lisäksi kaverit voivat pyytää elokuviin ja joskus pieni viikonloppumatkakin houkuttelisi. Näissä huvitteluun liittyvissä menoerissä kannattaa olla tarkkana.
Toki elämä on tehty elettäväksi, mutta voit hyvin harkita ehdottaa yhteistä koti-iltaa leffateatterin sijaan tai tutustua naapurikaupunkiin uudella näkökulmalla ja mielentilalla Euroopan kohteen sijaan. Jos kuri ja päättäväisyys riittävät, voit myös pohtia asioita, joista voit yksinkertaisesti kieltäytyä säästämisen vuoksi. Helpointa muuttuvien menoerien karsimisessa voi olla tietyn alabudjetin luominen. Tämä tarkoittaa sitä, että sovit itsesi kanssa tietyn rahamäärän, jota saat käyttää huvitteluun, jolloin saat asialle rauhan.
Mitä jos säästäminen ei onnistukaan?
Maailmaan mahtuu monta osatekijää, mikä voi laittaa kapuloita säästämisen rattaisiin. Tiedämme, että ne voivat tuoda mukanaan ennalta arvaamattomia yllätyksiä, joilla on vaikutusta esimerkiksi työelämään. Tämä saattaa vaikuttaa säästämiseen ja siinä kiinni pysymiseen. Kaikkia munia ei kannata pitää samassa korissa, vaan tulovirtoja voi kartuttaa useista lähteistä. Ahkeruus yleensä palkitaan ja jos sinulla riittää rahkeita, kannattaa sinun harkita sivutoimista yrittäjyyttä, josta voit saada lisätuloa talouteesi.
Sivutoiminen yrittäjyys on yleensä matalan kynnyksen yrittäjyyttä ja siihen liittyy tapauksesta riippuen melko pieniä riskejä. Voit esimerkiksi harkita koiranulkoiluttamista kotiympäristössäsi tai hoitaa tuttujesi lapsia. Voit myös miettiä sitä, miten saisit harrastuksestasi mukavaa lisätienestiä. Jos intohimonasi on esimerkiksi leivonnaiset, voit miettiä miten voisit myydä niitä eteenpäin. Netti on tässäkin hyvä tuki, sillä voit helposti markkinoida toimintaa verkostossasi esimerkiksi sosiaalisen median avulla. Elämä yllättää myös positiivisella tavalla ja kuka tietää, tuleeko sivutoimisesta yrittäjyydestäsi suurempikin imperiumi.