Suomen ylpeys eli Helsingin pörssi on ollut maailman heikoimpien pörssien joukossa viimeiset vuodet. Esimerkiksi OMX Helsinki 25 -indeksi on viiden vuoden aikana noussut vain noin 24 %, kun Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on noussut samassa ajassa lähes 93 %. Helsingin pörssin alavireisyys johtuu erityisesti siitä, että meillä listatut yhtiöt ovat usein syklisiä, ja monet niistä eivät ole hyötyneet globaaleista kasvutrendeistä, kuten tekoälybuumista. Lisäksi yksittäiset ongelmat, kuten Nesteen heikko kehitys, ovat painaneet pörssin tulosta.
Taustalla vaikuttavat myös Suomen talouden ongelmat, kuten viennin lasku ja teollisuuden investointien vähäisyys. Nämä ovat vaikuttaneet erityisesti pörssiyhtiöiden tuloskasvuun ja osakkeiden arvostuksiin. Vaikka meillä on ollut nyt vallassa niin sanottu oikeistohallitus, on veroja siitä huolimatta korotettu sen sijaan, että leikaittaisiin esimerkiksi järjestökentän miljardituista.
Toivoa paremmasta
Vaikka tilanne näyttää tällä hetkellä heikolta, analyytikot kuitenkin odottavat käännettä tulevaisuudessa. Helsingin pörssin arvostustasot ovat nyt matalia ja tuloskehitys saattaa parantua seuraavina vuosina. Esimerkiksi korkotaso on kohtuullistunut, mikä voi ennakoida investointien piristymistä. Asuntokauppa on jo piristymässä joka puolestaan piristää rakennusmarkkinaa. Metsäteollisuudessa ollaan tällä hetkellä todennäköisesti lähellä pohjakosketusta, kun liiketoimintoja arvostetaan alle niiden tasearvon. Wärtsilä ilmoitti juuri suuresta akkulaitoskaupasta Australiaan.
Olen nähnyt keskustelua siitä, että monet sijoittajat ovat lakanneet sijoittamasta Helsingin pörssiin ja siirtävät sijoituksensa USA:n pörssiin koska siellä kasvu on ollut kovempaa. Kuulostaa siltä, että tämä dynamiikka toimii juuri päinvastoin kuten kuuluisat sijoitusmantrat opettavat. Yleensä on järkevämpää sijoittaa sinne missä arvostustasot ovat houkuttelevammat ja tuottopotentiaali vasta edessä päin. Jos katsotaan S&P500 indeksin P/E-kerrointa, se on tällä hetkellä huippulukemissa. Tätä korkeammalla käytiin viimeksi vuoden 2021 ylikuumentuneissa markkinoissa, ja sitä aikaisemmin juuri ennen finanssikriisiä. Maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffetin kassa on paisunut paisumistaan osakemyyntien seurauksena. Hän näyttää ennakoivan arvostustasojen normalisoitumista tulevina vuosina.
Vaikka yleisellä tasolla Helsingin pörssi on tänäkin vuonna ollut heikko, ei se tarkoita että kaikki yhtiömme olisivat suoriutuneet heikosti. Esimerkiksi Harvia on noussut tänä vuonna 64% ja kansanylpeytemme Nokiakin reilut 30%. Ellei loppuvuoden aikana tapahdu ihmeitä, omakin salkkuni(Helsinki-paino noin 67%) tulee päättämään vuoden hyviin kaksinumeroisiin tuottolukemiin. Näin ollen osakevalinnoilla on yhä väliä.
Laskenut korkotaso ja orastavat pirteyden merkit markkinoilla luovat kuitenkin toivoa paremmasta tulevalle vuodelle.
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Lopuksi haluan toivottaa kaikille lukijoillemme hyvää itsenäisyyspäivää. Itsenäisyyspäivän kunniaksi kehotan tukemaan aloitetta Ottawan sopimuksesta irtautumisesta, jotta saamme maamiinat takaisin käyttöön. Se jos mikä on edullinen investointi tehokkaampaan puolustukseen rajallamme.