Korona-viruksen leviäminen näyttää iskevän markkinoihin nyt toden teolla. Tätä kirjoittaessa Helsingin pörssin yleisindeksi on -2,9% pakkasella. Näin kovia laskulukemia ei olekaan nähty pitkään aikaan. Onko nyt siis syytä huolestua ja myydä kaikki osakkeet pois?
Kuten tiedämme, tulevaisuuden ennustaminen on todella vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Silti yritän muodostaa asiasta jonkinlaisen ennusteen jota ei missään nimessä kannata ottaa minään totuutena tai vinkkinä, vaan omat sijoituspäätökset tulee jokaisen miettiä itsekseen.
Ensinnäkin koronan levinneisyydestä tiedämme sen, että tartuntoja on 79 434 ja kuolemia toistaiseksi 2620. Kun otetaan huomioon, että tauti on jyllännyt erittäin väkirikkaissa maissa, nämä lukemat kuulostavat pieniltä. Kuolleisuus koronaan on vain hieman suurempi kuin tavallisella influenssalla. Kiinan ulkopuolella tartuntojen määrä on vähäinen. Silti taudin vaikutus globaaliin talouteen voi olla huomattavan suuri. Esimerkiksi Kiina on laittanut käytännössä viennin seis jo pariksi viikoksi, ja tämä luonnollisesti heijastuu myös esimerkiksi Euroopan talouteen. Kun tuotteet eivät liiku Kiinasta ulos, se hidastaa tai jopa sulkee tuotantoa muuallakin. Kaiken lisäksi tauti on iskenyt Euroopassa Italiaan, jossa on raportoitu noin 157 tartuntaa. Euroopassa Italiaa lukuun ottamatta vain Saksassa ja Ranskassa on todettu yli 10 sairastumista. Edelleen määrät kuulostavat pieneltä ja taudin leviämiseen pyritään muun muassa vaikuttamaan ihmisten liikkuvuutta rajoittavilla toimenpiteillä. Silti pelon leviäminen vaikuttaa nyt myös tuotantoon sekä sitä kautta osakemarkkinoihin.
Osakemarkkinoille nyt nähty lasku on tehnyt mielestäni vain hyvää. Kollektiivinen yliarvostus purkautuu tai helpottuu huomattavasti. Ehkä pian markkinoilta voisi löytyä sopuhintaisia ostokohteita. Mielestäni pitkäjänteisen sijoittajan on syytä ottaa tämä lasku ostopaikkana, sillä kyseessä on todennäköisesti vain tilapäinen globaaliin talouteen vaikuttava häiriö. Tuskin kukaan pystyy kuitenkaan sanomaan sitä kuinka kauan menee ennen kuin koronasta päästään kokonaan eroon. Olennaista on seurata onko taudin leviäminen maasta toiseen saatu kuriin nyt tehdyillä toimenpiteillä(rajojen sulkemiset, matkustuskiellot). Jos taudin leviäminen edelleen jatkuu, todennäköisesti sen vaikutukset talouteenkin pitkittyvät entisestään.
Oma arvaukseni on, että tauti saadaan nykyisillä toimenpiteillä rajattua sekä laitettua kuriin etenkin Kiinan ulkopuolella, koska tartuntojen määrä muualla on niin vähäinen. Kiina puolestaan on budjetoinut taudin vastaiseen taisteluun 14 miljardia dollaria, joten sielläkin taudin nitistämiseksi tehdään nyt tosissaan töitä. Aikoinaan vuonna 2002 alkanut ja 2003 keväällä epidemiaksi muuttunut SARS oli hyvin samankaltainen. Tautiin sairastui tuolloin kuitenkin vain noin 8 500 henkeä maailmanlaajuisesti, joten nyt nähtävä koronavirus on levinneisyydeltään huomattavasti laajempi. SARS:iin kuoli noin joka kymmenes, nyt jylläävään koronaan on toistaiseksi kuollut vain hieman reilut 3% tartunnan saaneista. Parantumisprosentti on tähän mennessä ollut noin 32%.
Yhteenvetona todettakoon että kollektiivinen paniikki markkinoilla on aivan perusteltu kun ottaa huomioon koronan mukanaan tuoma mahdollinen tilapäinen takapakki talouteen ja yhtiöiden kohonneet arvostukset. Silti koronassa ei todennäköisesti ole aineksia todelliseen pörssiromahdukseen ellei uusia nopeasti kiihtyviä epidemioita ala putkahdella hajautetusti ympäri maailmaa. Sijoittajan kannattaa pohtia korona-epidemian potentiaalisia vaikutuksia oman salkkunsa yhtiöihin tai mahdollisiin ostokohteisiin. Todennäköisesti vaikutus esimerkiksi Pohjoismaisiin teleoperaattoreihin tulee olemaan hyvin rajattu. Silti nämäkin tapaavat muun pörssin mukana lasketella paniikin iskiessä päälle.
Oma mielipide on, että taudin leviämistä ei onnistuta estämään. Se kun leviää tehokkaasti.
Mutta se ei ole kovin paha asia, koska tauti ei ole kovin tappava työikäisille eikä sitä nuoremmille.
Tällähetkellä vaikuttaa teholtaan lähinnä tavaliselta influensalta. Isoin ongelma on se, ettei kenelläkään ole sille vastustuskykyä,joten sairaalakapasitetti ei riitä hoitamaan kaikkia hoitoa tarvitsevia.
Voi olla hyväkin että näin ihmiset saavat vastustuskykyä tuleville mahdollisesti tappavammille koronavirusepidemioille.
Talouden ja sijoittamisen näkökulmasta karanteenit ja tehtaiden sulkemiset ovat ne kaikkein haitallisimmat asiat, ja monen yrityksen vuositulos kärsii väliaikaisesti taudin takia. Vaikutus on kuitenkin väliaikainen ja siksi mielestäni ”romahdukset” osakemarkkinoilla ovat vahvasti liioiteltuja ja tulossa on hyviä ostopaikkoja. Ei tosin vielä, sillä ensin panikkipetterit laskevat kursseja lisää.
Hyvää pohdintaa ja olen tästä täysin samaa mieltä, tilapäinen markkinahäiriö on kyseessä. Kuolleisuus koronaan on hieman reilut 3% tällä hetkellä joten kovin suurista luvuista ei puhuta.
Mitä hyötyä osakkeiden laskenemisesta on jos tulokset tippuvat samassa suhteessa??
Esim. Mastercard varoitti jo nyt, että koko vuoden kasvu heikkenee koko vuonna muutamalla prosentilla. Odotahan jos epidemia ei rauhoitu huhtikuuhun mennessä niin kyyti markkinoilla tulee olemaan kylmää, koska taantuma alkaa painaa päälle. Osakkeet ovat vieläkin 10-20% yliarvostettuja. Jos tulokset tippuvat vaikka 20% karanteenien, pelon ja kuolemien takia niin yli 50% lasku on enemmän kuin tosiasia.
THL ainakin on jo munannut itsensä Suomessa oikein kunnolla; ”Tulkaa tänne vain ihan vapaasti infektioalueilta!”
Jos on sijoittanut vain esimerkiksi vuoden tähtäimellä niin ei mitään hyötyä, jos on mukana pidemmällä tähtäimellä niin laskusta on hyötyä kun pääsee ostamaan osakkeita halvempaan hintaan tällaisen tilapäisen häiriön vuoksi. Kuten muutkaan koronavirukset, tuskin tämäkään jää pysyväksi olotilaksi.
CDC ja Saksan terveysministeri jo totesivat, että epidemia on vasta alkamassa -> osakkeet tulevat romahtamaan.
CDC: ”the disruption of daily life might be severe” and called coronavirus ”a tremendous public health risk”. ”CDC is preparing for community spread in the US”
Näinhän asia tietysti on, paljon on nyt kiinni siitä kuinka hyvin taudinkantajat saadaan eristettyä.