5 säästökikkaa, jotka eivät välttämättä toimi (Vieraskynäartikkeli)

  1. Tulojen yläkanttiin arviointi verokortissa

Säästämistavan ideana on, että tulojen yläkanttiin arviointi verokortissa tuo loppuvuodesta veronpalautuksia korkojen kera. Jos maksaa ylimääräistä veroa valtiolle, tulee antaneeksi valtiolle lainaa. Tämän lainan korko on kuitenkin hyvin vaatimaton 0,5 % (2017), eikä sitä makseta kuin vain kymmeneltä kuukaudelta. Inflaatio syö lisäksi hetkessä rahojen arvonnousun. Bank Norwegianin (0,75–1,75%), Tf Bankin (1, 6%) ja Hypon (0,5%) säästötileillä on yhtä hyvät, tai paremmat, korot puhumattakaan siitä millaista tuottoa voi saada osakkeilla tai asuntosäästötilillä. Säästämismielessä ihminen on oman itsensä pahin vihollinen: veronpalautukset saatetaan nähdä joululahjana ja erillisenä osana budjettia, mikä voi johtaa harkitsemattomaan rahankäyttöön. Liiallisen veronmaksun sijaan veroilmoitusta täyttäessä kannattaa tarkistaa, onko tuloista tehty tarvittavat verovähennykset. Kansallinen tulorekisteri otetaan käyttöön 2019, mikä tarkoittaa että tämäkään kikka ei enää toimi kovin pitkään.

 

  1. Säästäminen ajan ja vaivan kustannuksella

Rahan säästöön saaminen palkitsee, mutta kannattaa myös miettiä, onko säästämiseen käytetty aika joskus arvokkaampaa kuin itse raha. Jos kävelet pitkän työmatkan julkisen liikenteen, pyörän tai auton sijaan, nähty vaiva voi olla säästöön verrattuna liian suuri. Bussissa tai kimppakyydissä tämän ajan voisi käyttää vaikka älypuhelinsovelluksella budjetointiin, lukemiseen tai pyöräillen kunnon kasvattamiseen. Kotitekoisen leivän vääntämiseen kuluu paljon vaivaa, mutta siitä muodostuvat säästöt leipäpussiin verrattuna ovat pieniä.

 

  1. Halpalennot

Halpalentojen ainut halpa osa on lentäminen, mutta se ei välttämättä ole ainut palvelu, mitä tarvitsee matkustaessa. Halpalentoyhtiöt käyttävät pieniä ja kaupungin ulkopuolisia lentokenttiä niiden alhaisten kustannusten vuoksi. Kulkuyhteydet lentokentältä kaupunkiin voivat olla huonommat ja kalliimmat kuin läheisemmältä lentokentältä. Skavstan lentokenttä luokitellaan tukholmalaiseksi, vaikka matkaa keskustaan on lähes 100 km ja Paris-Vatryn nimellä tunnettu lentokenttä on 147 km päässä Pariisin keskustasta. Lisäksi jos tarvitset enemmän kuin pelkän käsimatkatavaran, kannattaa olla hyvin perillä matkatavaramaksuista. Pienetkin ylimääräiset palvelut lentoyhtiöltä, kuten lentolipun tulostaminen lentokentällä, maksaa esimerkiksi Ryanairilla 15 e. Kannattaakin siis katsoa matkan kaikkia kustannuksia kokonaisuutena eikä tuijottaa pelkkää lennon hintaa.

 

  1. Ilmaisen tavaran kerääminen

Jos lähikaupassasi jaetaan ilmaiseksi henkareita, ei niitä välttämättä kannata kauhoa mukaan kaksin käsin. Tavaran hankintahinta ei ole ainut kustannus, joka siitä syntyy. Jos nurkkasi pursuavat ilmaista tai ostettuakin tavaraa, joudut ennen pitkää etsimään niille säilytystilaa. Tavaramäärän mukautuaksesi voit joutua ostamaan uuden pussukan, korin, kaapin tai isomman asunnon. Ilmaiseen tavaraan sisältyy lisäksi vaivaa: muuttaessa tavarapaljous usein konkretisoituu. Kun päätät luopua tavarasta, jätemaksut eivät myöskään ole ilmaisia. Kannattaa siis ostaa ja ottaa ilmaiset tavarat vain, jos niille on olemassa tarve.

 

  1. Investointien lykkääminen

Investoinnin tarkoitus on kasvattaa tulevaisuuden rahavirtaa tai säästöjä verrattuna tilanteeseen, jossa investointia ei tehdä. Investointi saatetaan jättää tekemättä rahan puutteen vuoksi tai koska halutaan säästää. Tyypillisiä kotitalouksien investointeja ovat sijoittamisen aloittaminen, ilmalämpöpumpun asentaminen tai auton osto. Auto voi olla väline päästä työpaikalle ja olla näin lähde tulonvirtaan, ja uudempaan autoon vaihtaminen voi vähentää huoltokustannuksia sekä bensan kulutusta sillä oletuksella, että autoa ei vaihdeta huomattavan usein. Ilmalämpöpumppu tai ikkunoiden remontointi voivat tiputtaa lämmityskuluja huomattavasti, mutta tämä näkyy säästönä vasta myöhemmin, eikä sitä välttämättä huomaa ellei tarkkaile ja vertaile laskujaan. Investointien ansiosta juoksevat kulut voivat tippua merkittävästi pitkällä aikavälillä. On tärkeää erottaa, mikä on investoinnin ja tavaran tai palvelun ero, sillä kulutustavarat eivät tuo säästöä tai kasvata omaisuutta.

 

Pauliina Laitinen/ VertaaEnsin.fi

 

Lähteet:

Verohallinto

1 ajatus aiheesta “5 säästökikkaa, jotka eivät välttämättä toimi (Vieraskynäartikkeli)”

  1. Unohtui momondot, yms hakukoneet, jotka vievät hotelleja ja lentoja etsiessä välistä rahaa omaan pussiin. Se vaiva minkä käyttää itse hotellien etsimessäkään ei aina kannata.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top