Valtionyhtiöt ja toimitusjohtajien lisäeläkkeet

Viime päivinä on kohistu näyttävästi Pekka Vauramon lisäeläkkeestä. Finnairin toimitusjohtajalle maksetaan 130 000 euron lisäeläkettä vaikka pääministeri Juha Sipilä on linjannut, että valtion enemmistöomistamissa yhtiöissä tätä palkitsemistapaa ei käytetä. Sen sijaan peräänkuulutetaan palkkamalttia kiky-hengessä.

Nyt kuitenkin Finnairin hallitus on ehdottanut Vauramolle lisäeläkettä kaikesta huolimatta. Koska tällainen virhe on päässyt tapahtumaan, on joku joko tehnyt virheen tai laiminlyönyt tehtäviään. Onkin kummallista että tämä päätös on mennyt ohi tuolloin omistajaohjauksesta vastaavalta Sipilältä. Vai vieritetäänkö sittenkin vastuu Finnairin hallitukselle? Näyttää siltä, että tässa tapauksessa vahvimmin kätensä on liannut valtion omistajaohjauksesta vastaava virkamiesjohtaja Eero Heliövaara.

Joka tapauksessa kyseessä on palkankorotus valtionyhtiön johtajalle samaan aikaan kun tavalliselta duunarilla korotukset ovat nollassa ja vaaditaan kikyhenkeä ”yhteisissä talkoissa.”

Lukaisin kommenttiosiota eräässä talouslehdessä ja siellä oli varsin tulisia kommentteja liittyen siihen kuinka tämäkin raha revitään duunarin selkänahasta. Tästä olen kuitenkin eri mieltä, sillä Finnairkin on markkinavetoisesti tuloksensa tekevä yhtiö ja toimii ilman valtion subventiota eli käymättä veronmaksajien kukkarolla. Toimitusjohtajan palkka sekä lisäeläke, joka on vain hieman eri tavalla maksettua palkankorotusta, kuuluvat yhtiön normaaleihin palkkamenoihin. Valtiolle(eli veronmaksajille) ja osakesijoittajille tulevaan osinkovirtaan tällä summalla on käytännössä mitätön vaikutus.

Kukkaron sijaan suurin kolhu tulikin lähinnä solidaarisuuteen juuri heikoimpana hetkenä,  kun perusduunari suorittaa pakollisia kikypäiviään palkatta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top