Sähköautomiehen ilmaiset hotelliyöt

Tämän vuoden kesälomareissullani kertyi autoilukilometrejä peräti 2350 kappaletta. Blogia lukevat ilmastoihmiset voivat kuitenkin lopettaa etusormen heristelyn, sillä matka taivallettiin luonnollisesti vihreitä arvoja kunnioittaen täyssähköautollani.

Tämänkertaisen blogautuksen tarkoitus ei kuitenkaan sen kummemmin ole syventyä luonnon pelastamiseen, vaan reissun kulupuoleen. Jokainenhan varmasti haluaa tietää millaiset säästöt näistä ajokilometreistä kertyi kun kuluja verrataan bensiiniautoon tai dieseliin.

Kulut perinteisillä fossiilisilla polttoaineilla

Lasketaan ensin kustannukset verrokkiautolle. Talouessamme on toinen auto jolla reissun olisi voinut tehdä ja sen bensiininkulutus 100 kilometriä kohden on noin 5,5 litraa. Näin ollen polttoainekustannukset kyseisellä matkalla olisivat olleet noin 2 euron litrahinnalla 23,5*2*5,5=258 euroa ja 100 kilometrin keskihinnaksi tulee 11 euroa per 100km.

Dieselauton kustannukset eivät enää nykyään juuri poikkea bensiiniautosta. Kulutuksesta voitaneen karsia 0,5-1 litra per 100km mutta muutoin myös polttonesteen hinta on aikalailla samalla tasolla. Jos veroja ei huomioida, dieselauton kustannukst nousevat 4,5l/100km keskikulutuksella hieman reiluun 200 euroon.

Sähköautoilun kustannukset

Sähköauton kustannukset on helppo laskea, koska käytin reissun aikana vain ABC-latureita, ja lataustapahtumat näkee suoraan sovelluksesta. Sähköä latasin yhteensä 128kWh, mutta muutamassa pysähtymispaikassa oli täysin ilmaiset lataukset(eräs hotelli jossa vietimme 2 yötä, pysähdykset sukulaisten luona). Näin ollen maksettua sähköä kului vain 5,44kWh/100km joka tarkoittaa rahassa noin 1,85€/100km. Maksetun sähkön kokonaishinta oli 43,88 euroa joka tarkoittaa keskihinnnaksi 0,34€/kWh.

Tässä kohtaa joku tietysti naureskelee, että onhan se halpaa kun laittaa sukulaiset maksamaan osan energiasta. Totuus kuitenkin on, että jos tuon sähkön olisin heille maksanut, olisi näiden latausten kulut olleet alle 2 euroa per 100km, eli täysin mitättömiä summia. Hotellin antaman ilmaisen sähkön taas voinee laskea ikään kuin alennuksena huoneen hintaan.

Kokonaiskustannuksissa etu sähköauton hyväksi reissun kokonaiskustannuksissa on bensiiniautoon verrattuna 258€ – 43,88€ = 214,12€ ja dieselautoon verrattuna 200,60€-43,88€=156,72€. Näin ollen voidaan todeta, että tekemällä kyseinen reissu sähköautolla säästin samalla noin kahden ilmaisen hotelliyön verran.

Yhteenveto

Sähköauto on etenkin polttoaineiden hintojen noustua täysin omassa luokassaan mitä tulee säästöihin. Sähköautojen hinnat ovat tulleet voimakkaasti alas, mielestäni suurimmat ilmat hinnoista on ainakin joidenkin mallien osalta puhallettu jo pois. Suosittelen seuraavan auton harkinnan yhteydessä harkitsemaan vakavasti täyssähköauton ostamista.

1 ajatus aiheesta “Sähköautomiehen ilmaiset hotelliyöt”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top