Ilmaisia aterioita osakkeiden A- ja B-sarjojen veivauksella

Helsingin pörssissä on joitain yhtiöitä, joilla on kaksi osakesarjaa. Joskus näiden osakesarjojen hintaero voi olla merkittävä, ja sijoittaja voi tehdä veivauksella ilmaista rahaa. Seuraavaksi kerron esimerkin kera kuinka tämä on mahdollista.

Käytän esimerkkinä Keskon osaketta. Suomalainen vähittäiskaupan jättiläinen Kesko tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden omistaa yritystä kahden eri osakesarjan kautta: A-osake ja B-osake. Näillä osakkeilla on eri hinnat, tällä hetkellä A-osake maksaa 18,18 euroa, kun taas B-osake on hinnoiteltu 17,94 euroon. Osakesarjojen välillä vallitseva hintaero voi avata sijoittajille mahdollisuuksia tehdä tuottoja hyödyntämällä tätä hintaeroa. Myymällä kalliimman osakesarjan ja ostamalla tilalle halvempaa saa enemmän osakkeita ja samalla tulee ostettua myös enemmän osinkoa sijoittamalleen summalle.

Osingot ja osakesäästötili

Molemmille osakesarjoille maksetaan yhtä suuri osinko per osake, ja tämä osakekohtainen osinko on tällä hetkellä 1,08 euroa. Huomionarvoista on, että käymällä kauppaa osakesäästötilillä mahdollisista tuotoista ei tarvitse maksaa veroa.

Kun harkitaan osakesarjojen vaihtoa, on otettava huomioon myös kaupankäyntikustannukset. Osakkeiden vaihtaminen A-sarjasta B-sarjaan aiheuttaa kaupankäyntikuluja, ja nämä kustannukset on syytä ottaa huomioon sijoituspäätöstä tehdessä. Otan laskuissani esimerkiksi käytetyimmän välittäjän Nordnetin, jonka kallein välityspalkkio on tällä hetkellä 9 euroa. Sijoittajan tulisi laskea, kuinka suuri osingon lisäys tarvitaan, jotta osakesarjan vaihto olisi taloudellisesti kannattavaa ottaen huomioon kaupankäyntikulut.

Laskentapohdintoja

Oletetaan, että sijoittajalla on tällä hetkellä 500 kappaletta A-osakkeita, mikä vastaa 9090 euroa (18,18 euroa * 500 kpl). Jos sijoittaja päättää vaihtaa A-osakkeensa B-osakkeiksi, hän saa 505 osaketta (9090 euroa / 17,94 euroa).

Tällöin sijoittaja on saanut 5 osaketta lisää pelkillä kaupankäyntikuluilla (2×9€=18€). Jos osakkeet ostaisi pörssistä suoraan, ne maksaisivat 89,7 euroa. Näin ollen sijoittajan laskennallinen ”voitto” on 89,7€ – 18€ =71,70 euroa. Lisäksi sijoittajan osingot kasvavat. A-osakkeilla hän saisi 540 euroa osinkoa (1,08 euroa/osake * 500 osaketta), kun taas B-osakkeilla osinkotuotto on 543,6 euroa (1,08 euroa/osake * 505 osaketta).

Yhteenveto

Kuten esimerkistä nähdään, osakesarjojen hintaerolla voi saada kasvatettua osakemäärää käytännössä ilman kustannuksia ja haalittua salkkuunsa muutaman ilmaisen osakkeen. Lisäksi osinkotuotto kasvaa tämän myötä. Efekti on luonnollisesti sitä suurempi mitä enemmän sijoittaja omistaa osakkeita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top