Keskon avulla kiinni rakennusmarkkinan kasvuun?

Rakennusmarkkinat Suomessa ovat jäähtyneet lähes pysähdystilaan. Riippuen keneltä kysyy, kasvun odotetaan alkavan joko tämän vuoden toisella vuosipuoliskolla tai vasta ensi vuonna. Tämän jälkimmäisen ennusteen antoi Kesko, joka on Suomen markkinajohtaja rakentamisen ja talotekniikan kaupassa.

Osakkeita tuppaa saamaan silloin halvemmalla kun markkinat ovat heikot. Näin ollen pohdin tämän kirjoituksen sekä pienten pikalaskelmien verran olisiko nyt hyvä hetki lähteä mukaan rakennusmarkkinan kasvuun Keskon matkassa. Kuten tiedetään, Keskolla on rakentamisen lisäksi muitakin tukijalkoja esimerkiksi päivittäistavarakaupassa ja autokaupassa, joten tulosta voi edellyttää kertyvän myös heikoimpina aikoina. Tästä huolimatta juuri rakennusmarkkinan heikkous on pääajuri joka on Keskonkin osakkeeseen vaikuttanut negatiivisesti.

Kuten tiedetään, Kesko on markkinajohtaja rakentamisessa ja talotekniikassa K-Raudan ja Onnisen kautta, joten on oletettavaa että rakennusmarkkinan elpyessä Kesko tulee kokemaan mukavaa myötätuulta muiden liiketoimintojen tehdessä oletetusti suhteellisen vakaata tulosta.

Hinnoittelu

Tällä hetkellä Keskon B-osake on halvempi(16,90€), joten suoritan laskelmat perustuen siihen. Jos katsotaan osakkeen menestystä 12 kuukauden taakse, on osake lasketellut noin -14,5%.

Tämä ei loppujen lopuksi poikkea kovin paljon rakentajien osakelaskusta, esimerkiksi YIT on laskenut vuoden aikana noin -19%.

Keskon P/E-luku on viime vuoden tuloksella noin 13,2 ja P/B-luku 2,44. Tämän vuoden ennusteella P/E-kerroin tulee olemaan todennäköisesti vielä hieman suurempi, sillä riskinä on E-komponentin eli tuloksen painuminen viime vuotta alemmalle tasolle. Osinkoa jaettiin viime vuoden tuloksesta 1,02 euroa per osake, joka tarkoittaisi nykykurssille noin 6% osinkoa. On todennäköistä, että aivan tähän tasoon ei tänä vuonna päästä.

Ennusteet

Yhtiö ohjeistaa tälle vuodelle 620-720 miljoonan euron liikevoittohaarukkaa, kun vuonna 2023 päästiin 712 miljoonaan. Kuten voidaan havaita, viime vuoden liiketulos olisi aivan uuden ohjeistuksen ylälaidassa. Näin ollen todennäköisempää on, että tästä tullaan jäämään ainakin jonkin verran kuluvana vuonna.

Yhtiön oman ohjeistuksen perusteella voidaan laskea muutama mahdollinen skenaario. Nämä voisivat olla 620, 670 ja 720 miljoonan euron liikevoittotasot.

  • Mikäli liikevoitto jäisi haarukan alalaitaan 620 miljoonaan euroon, tarkoittaisi tämä noin 1,11 euron osakekohtaista tulosta. P/E-luku olisi tällöin noin 15,2 nykyhinnoittelulla ja osinkoa voitaisiin odottaa osingonjakosuhteen pysyessä viime vuoden tasolla 0,89 euroa eli nykyhinnalle noin 5,3%.
  • Mikäli liikevoitto olisi 670 miljoonaa euroa, tarkoittaisi tämä noin 1,20 euron osakekohtaista tulosta. P/E-luku olisi tällöin noin 14 nykyhinnoittelulla ja osinkoa voitaisiin odottaa osingonjakosuhteen pysyessä viime vuoden tasolla 0,96 euroa eli nykyhinnalle noin 5,7%.
  • Mikäli liikevoitto olisi haarukan ylälaidassa 720 miljoonaa euroa, tarkoittaisi tämä noin 1,29 euron osakekohtaista tulosta. P/E-luku olisi tällöin noin 13 nykyhinnoittelulla ja osinkoa voitaisiin odottaa osingonjakosuhteen pysyessä viime vuoden tasolla 1,03 euroa eli nykyhinnalle pyöreät 6%.

Vastaavat tulostuottotasot näille kolmelle portaalle olisivat 6,6%, 7,1% ja 7,7%.

Yhteenveto

Onko Keskon osake nyt kallis vai halpa? Tämän voi jokainen sijoittaja pohtia oman tuottovaatimuksensa mukaisesti. Samalla tulee muistaa, että tällä hetkellä rakennusmarkkina on erityisen heikko, ja voisi olettaa että tältä osin elämme jonkinlaista poikkeusaikaa.

Mikäli Kesko pääsisi tänä vuonna oman ohjeistushaarukkansa puoliväliin, alkaisi osinkotuotto olemaan jo noin 6% pinnassa. Tätä voidaan mielestäni pitää hyvänä pohjatuottona heikon markkinan vallitessa. Oletettavaa on, että kun rakennusmarkkina joskus piristyy, on Kesko suurimpien voittajien joukossa markkinajohtajan asemassaan. Näin ollen uskaltaisin veikata, että jo keskipitkällä aikavälillä Kesko tulee kasvamaan ja sitä kautta parantamaan juoksuaan myös pörssin puolella.

Tällöin osakkeen arvostus on todennäköisesti aivan jotain muuta kuin nyt.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top