Vuosi 2021 on viimeistään tuonut kryptovaluutat kaiken kansan tietoisuuteen. Tämä 1,500 miljardin dollarin volyymilla liikehtivä valtameri on jo suuri tekijä maailmantaloudessa. Suomessakin on kotiutettu hyviä voittoja ajoissa liikkeellä olleiden sijoittajien kohdalla. Viidensadan euron investoinnilla on voinut takoa tuottoa parisataa tuhatta euroa – tällaista harvemmin näkee asuntosijoittamisessa tai osakkeiden omistamisessa.
Vauhdikas alkuvuosi
Tammikuussa 2021 kryptomarkkinoilla nähtiin huikea nousu, joka laantui ja syöksyi nopeasti huippunsa jälkeen. Bitcoinille tyypillisten voimakkaiden kurssivaihtelujen virtaan liittyivät myös altcoinit. ja koko kryptomarkkina seuraileekin tämän ”kaikkien virtuaalivaluuttojen isän” liikkeitä.
Bitcoinin niin kutsuttu kurssinkorjaus oli kevään jälkeen useita kymmeniä prosentteja, mutta tässä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista: vastaavia yli 50% arvon alenemisia on nähty aiemminkin. Silti koko kryptomarkkinan arvo on kasvanut nousujohteisesti, huolimatta rakettimaisten nousujen jälkeisistä nopeista laskuista. Virtuaalivaluutat ovat tanssineet arvossaan ylöspäin kuin letkajenkassa: kaksi eteen, yksi taakse, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa jatkuvasti ylöspäin.
Silti kryptojen kurssien arvonnousua on vaikeaa tietää tarkasti pitkälle tulevaisuuteen: jotkin ennusteet povaavat Bitcoinille triljoonan dollarin arvoa vuoteen 2030 mennessä, toiset talousasiantuntijat ennustavat bitcoinin menettävän tulevaisuudessa kokonaan arvonsa.
Kryptojen käyttöönottoa maailmalla
Kryptoilla on ollut kurssiliikehdinnän lisäksi muutenkin tapahtumarikas alkuvuosi, sillä kryptoja on halveksittu, rakastettu, kielletty ja hyväksytty sekä yksittäisten ihmisten, valtioiden että keskuspankkien taholta. Kiina aikoo rajoittaa bitcoinin louhintaa mm. sen suuren sähkönkulutuksen vuoksi, mutta ottanut muuten kryptoteknologiat hallitustason tarkasteluun ja luomassa oman valtiollisen kryptonsa.
Piskuinen keskiamerikkalainen valtio El Salvador on juuri hyväksynyt bitcoinin maan viralliseksi maksuvälineeksi. Jatkossa el salvadorilaiset kauppiaat voivat ilmoittaa tuotteidensa hinnan bitcoineina ja kauppiailla on velvollisuus vastaanottaa bitcoinia maksuvälineenä. Sen vaihdanta ei aiheuta veroseuraamuksia ja veronsakin voi kuitata bitcoineina. Globaaleista maksuvälittäjistä PayPal on aikeissa hyväksyä bitcoinit yhtenä maksuvälineenä. Venezuelalla on ollut jo aiemmin oma virtuaalivaluuttansa, petro.
Arvojen heilahtelut ärsyttävät jopa voittajia
Alan sisällä ja suuren yleisön keskuudessa on käyty kriittistä keskustelua mielipidevaikuttajien aiheuttamista kryptovaluuttojen rakettimaisista nousuista ja maahansyöksyistä. Jopa kryptoilla voittoja tehneet ihmiset suhtautuvat arvostelevasti twiittien perusteella heilahteleviin kursseihin. Onkin kohtuutonta, että yksittäisen ihmisen näkemys voi vaikuttaa tuhansien kryptosijoittajien omaisuuteen, eivätkä hypernopeasti reagoivat kurssit anna muutenkaan kovin vakuuttavaa kuvaa koko alasta.
Kryptojen arvo ei ole sidottu maalliseen omaisuuteen tai konkreettisten tuotteiden valmistamiseen, vaan niiden arvo, tulevaisuuden odotukset ja käyttökelpoisuus liittyvät juuri niihin koodinpätkiin, algoritmeihin ja salausteknologioihin, joilla ne on luotu.
Kryptot ovat muutakin kuin coinit
Kryptot synnyttävät myös omassa keskuudessaan uudenlaisia toimintamalleja ja alustoja, mahdollisuuksia esineiden internetin toteuttamiseen ja virtuaaliseen vaihdantaan. Vaikka kaikki kryptoihin liittyvä toiminta on olemassa vain tietoverkoissa, palvelimilla ja verkosta irrotetuilla kovalevyillä ja muistitikuilla – ja joku irvileuka on vitsaillut kaiken kryptoihin liittyvän olevan käyttökelvotonta, jos sähkö maailmasta loppuu – on niillä omat arvon luonnin perusteensa. Jokainen kryptoprojekti pyrkii parantamaan edellisissä havaittuja puutteita, ja laaja-alaisilla kryptoteknologiaan perustuvilla alustoilla pyritään parantamaan jopa koko internet.
Kryptojen arvonluonnin ominaisuuksia ovat niiden kiinnostavuus ja arvo-odotukset, jotka näkyvät käyttäjämäärissä, niiden verkkoon lukitussa arvossa tai verkossa tehtävissä siirroissa, transaktioiden määrässä, luonnollisesti niiden tietoturvan tasossa ja teknologisen kehityksen nopeudessa. Nämä olennaiset elementit kehittyvät koko ajan, niin uusien coinien, platformien ja tokenien muodossa, kuin myös jo lanseerattujen teknologioiden sisällä. Olemassa olevista kryptoista julkaistaan säännöllisesti uusia versioita. Hakkeri- ja koodaajayhteisöjen synnyttämät tuotteet eivät ole luotuja pysähtyneisyyteen, vaan ne kehittyvät koko ajan.
Jatkuvan kehityksen mentaliteetti ja kryptojen hiljalleen saaman virallisenkin hyväksynnän myötä on nähtävissä, että tämä markkina tulee säilymään ja ikääntymisensä myötä myös vähitellen rauhoittumaan. Kryptoja sijoituskohteena miettivän kannattaa varautua hajauttamiseen ja maltillisuuteen, sillä nämä teknologiat ovat äskettäin syntyneitä lupauksia, jonka täysi potentiaali saatetaan nähdä vasta useiden vuosien päästä.