Valtio ei tuekaan vihreää autoilua

Ostin joitain viikkoja sitten talouteemme täyssähköauton. Tämä on käsittääkseni juuri sellainen toimi, johon hallitus Vihreät etunenässä meitä kansalaisia pyrkii ohjaamaan. En ole tästä enää kuitenkaan täysin vakuuttunut, kerron syyn aivan tuota pikaa.

Osakesäästäjänä sähköautoilussa minua houkuttivat eniten edulliset polttoainekustannukset. Ekologisuus esimerkiksi lähipäästöjen poistumisen muodossa on luonnollisesti hyvä bonus tämän lisäksi. Oletan, että bensiinin ja dieselin hinta ei tulevaisuudessa tule ainakaan merkittävästi laskemaan, pikemminkin päinvastoin. Pitkällä tähtäimellä ennakoin, että fossiilisilla polttoaineilla ajavat tullaan hiillostamaan hinnankorotuksilla puhtaamman autoilun pariin.

Terveisiä verottajalta

Taloudessamme on 2 autoa, ja verottaja muisti minua molempien autojen ajoneuvoverolla. Koska toinen automme on bensahybridi, olen jo tottunut edulliseen ajoneuvoveroon. Odotin, että nyt vero vasta laskeekin aivan minimiin kun sähköautosta ei päästöjä tule lainkaan. Toisin kuitenkin kävi!

Bensiinihybridin ajoneuvovero on 116,07 euroa vuodessa. Täyssähköauton vero puolestaan on 157,31 euroa vuodessa. Hetkinen, miksi CO2-päästöjä tupruttelevan auton vero on 41,24 euroa pienempi?

Selittävä tekijä näyttää olevan sähköautolle lätkäisty käyttövoimavero. Perusvero bensiinihybridille on 0,318€ per päivä, muita maksuja ei tule joten tästä koostuu tuo vuotuinen 116,07€.

Täyssähköauton perusvero on vain 0,146€ per päivä, joten perusveron kokonaissumma vuodessa on 53,29€. Tähän päälle täyssähköautolle tulee lisäksi käyttövoimaveroa 0,285€ per päivä, joka tarkoittaa 104,03 euroa vuodessa. Näin ollen yhteispotiksi tulee tuo aikaisemmin mainitsemani 157,31€.

Selityksiä?

Hallitus on puhunut vihreään autoiluun siirtymisen tukemisesta, ja nyt kun se on tehty tuleekin saman tien raippaa niskaan. Ero ei tosin ole suuri, ajoneuvoverojen erotus tulee kuolletettua siinä vaiheessa kun polttomoottoriautomme pitää tankata ensimmäisen kerran. Siitä huolimatta tämä on mielestäni todella epäloogista. Jos vihreää autoilua halutaan edistää, sen tulee aidosti näkyä. Nyt tuntuu siltä, että valtio rankaisi siirtymisestä puhtaampaan autoiluun.

Tiedätkö sinä, mikä on perustelu sähköauton käyttövoimaverolle? Kirjoita kommentti!

2 ajatusta aiheesta “Valtio ei tuekaan vihreää autoilua”

  1. Valtio tukee uuden sähköauton hankintaa muistaakseni 2000 eurolla, jotta voi ”osoittaa” tukevansa päästöttömämpään liikenteeseen siirtymistä. Se on se porkkana, joka tulee heti uuden ostajalle hyödyksi. Käyttämisestä ja omistamisesta otetaan sitten ne tarpeelliset tulovirrat valtion kassaan. Kyllä se on nähty vuosikymmenten aikana useasti. Heti kun dieselautoilusta on tullut kulutuksen ja polttoaineen hintakehityksen myötä edullisempaa kuin bensiiniautoilusta, on verotusta säätämällä aina oikaistu tämä ”vääryys” tai ”etu”.
    Sähköautoilussa tulee käymään tasan samoin kun kriittinen massa on saavutettu. Tavalla tai toisella sen antama tulokertymä valtion kassaan tullaan varmistamaan.

    1. Todennäköisesti käyttövoimaveroa sähköautoille nostetaan jossain vaiheessa kun autoliikenne on tarpeeksi sähköistynyt. Sehän ei ole vaihtoehto että valtion kuluja karsittaisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top