Kannattaako Holiday Club-osakkuus?

Tuulipukumies tykkää lomailla edullisesti. Selaillessani erästä sosiaalista mediaa silmiini osui tarjous pilkkahintaisesta lomasta kylpylään. Jutun juju tässä oli se, että perheeni täytyi käydä kuuntelemassa infoa viikkolomaosakkeista reissun yhteydessä. Laskin kuitenkin, että tälle parin tunnin menetetylle ajalle saa hintahyvityksen kautta hyvän tuntipalkan, joten reissuun mars!

Holiday Club viikkolomaosakkeet ovat jonkin verran ennestään tuttuja, mutta en ollut niitä koskaan aikaisemmin harkinnut vakavasti, enkä tiennyt millaisia kustannuksia niiden omistamiseen liittyy. Internetin keskustelupalstoilla näkyy näistä melko paljon kirjavaakin keskustelua. Tämä reissu oli samalla tältä osin sivistävä, kun sain tietooni millaisissa kustannustasoissa tänä päivänä liikutaan ja pitävätkö internetin kauhutarinat paikkansa.

Miten Holiday Club-lomaosakkeet toimivat

Asiakas ostaa viikkolomaosakkeen mukana käytännössä osakkeen käyttöoikeiden johonkin tiettyyn viikkoon vuodessa. Omistaja voi valita käyttääkö tuon viikon, vai haluaako vaihtaa lomansa johonkin toiseen osakkeeseen (eli vaikkapa mihin tahansa toiseen kohteeseen Suomessa ja ulkomailla) ja ajankohtaan. Jokaisella osakkeella on jokin pistearvo, esimerkiksi 77 000 ja näillä pisteillä vaihto suoritetaan.

Pisteissä on kolmen vuoden aikaikkuna jonka ajalta käyttämättömät pisteet säilyvät. Eli mikäli lomailee halvemmassa kohteessa josta omia pisteitä jää yli, ne säilyvät jolloin näillä voi varata lisälomia tai varata seuraavalla kerralla hulppeamman kohteen. Käsittääkseni pistesaldo voi käydä tilapäisesti myös negatiivisena mikäli lomailee hulppeammassa kohteessa johon oman osakkeen pisteet eivät suoraan riitä.

Osakkaat saavat myös ”kultakortin” jolla voi äkkilähtöjen tapaan varata loman kohteesta 135 – 255 euron hinnalla per viikko. Nämä lienevät viikkoja jolloin loma-asunnot olisivat muutoin tyhjillään, joten ne tarjotaan halvemmalla hinnalla.

Kiinteä kustannus on Holiday Clubin jäsenmaksu joka on 145 euroa vuodessa. Lisäksi mikäli ei halua käyttää omaa viikkolomaosakettaan vaan vaihtaa loman toiseen kohteeseen, tästä täytyy maksaa 213€ per vaihdettu viikko. Lisäksi maksettavaksi tulevat osakkeiden rahoitusvastikkeet sekä hoitovastikkeet, joista erittelyitä lisää seuraavissa esimerkeissä.

Esimerkkejä lomaosakkeista

Meille tarjottiin kahta lomaosaketta samalta paikkakunnalta. Toinen oli suurempi mökki kylpylän lähellä, jossa olisi majoituskapasiteettia suuremmallekin porukalle. Tämä olisi mökki jonka lomaviikon voisi hyvillä mielin käyttää vuosittain juuri tällä paikkakunnalla lomailuun.

Koska kysyin mikä olisi sillä hetkellä halvin tapa saada mahdollisimman pienillä kustannuksilla mahdollisimman paljon pisteitä lomaosakkeen vaihtoon jollekin toiselle paikkakunnalle, saimme toisestakin kohteesta laskelman. Tämä kohde olisi siis sellainen, jonka voisi omistaa edullisesti mutta lomailla enimmäkseen jossain toisaalla Holiday Clubin:n kohteissa.

Lomaosake 1

Ensimmäisen viikkolomaosakkeen hinta oli 17 800€. Tämän pystyisi maksamaan 10 vuoden (197€/kk) tai 14 vuoden (161€/kk) rahoituksilla(korko 4,95%). Kokonaishinnaksi tulisi näin ollen 10 vuoden lainalla 23 640€ ja 14v laina-ajalla 27 048€. Hoitovastike osakkeessa oli 306€ vuoddessa ja lomapisteitä tällä kohteella saisi vuosittain 77 000.

Lomaosake 2

Toisen osakkeen tarkoitus oli saada mahdollisimman halvalla mahdollisimman paljon lomapisteitä. Kohteen hinta oli 7 900€, 10 vuoden rahoitustarjous 88€/kk ja hoitovastike 203,85€ vuodessa. Pisteitä tällä kokonaisuudella saisi 68 500 vuodessa. Kyseessä ei tällä kertaa ollut mökki, vaan lomahuoneisto hotellista. Tähän ei kuitenkaan sisälly esimerkiksi kylpylän käyttö saatika aamupalakaan. Yksi ”lomapiste” maksoi siis tässä kohteessa noin 0,12€ kun toisessa kohteessa se oli puolestaan noin 0,23 euroa.

Tärkein kysymys: kannattaako Holiday Club- lomaosake hankkia?

Lomaosake 1, perhe lomailee valitussa kohteessa

Nyt kun luvut on laitettu tiskiin, on helppoa tehdä erilaisia laskelmia onko Holiday Club lomaosakkeessa mitään järkeä. Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi perhe joka majoittuu vuosittain lomaosakkeessa 1 eikä halua vaihtaa kohdetta toiseen. Tällöin lomaviikon kustannukset ovat:

 • Rahoitus per vuosi yhteensä 2364€
 • Jäsenmaksu 145€
 • Hoitovastike 306€
 • =YHTEENSÄ 2815€ eli 402 euroa päivässä kun kyseessä viikon loma

Ensimmäisen 10 vuoden ajan hinta olisi tämä. Kun osake on kokonaan maksettu, putoavat vuosittaiset kustannukset 451 euroon joka tarkoittaisi noin 64 euroa per päivä viikon lomalla. Tämä ei kuulosta enää kovin suurelta hinnalta.

Vähän lomailevalle tämän kohteen 17 800 euron hinta on sen verran kova, että en usko hankinnan olevan kovin kannattava. Jos oletetaan hotelli/mökkiyön Suomessa maksavan keskimäärin noin 150 euroa, lomailee tämän lomaosakkeen hinnalla viikon vuodessa seuraavan noin 17 vuoden ajan. Kaiken lisäksi kohteen saa valita täysin vapaasti ilman mitään kankeutta tai lisämaksuja.

Lomaosake 1, perhe lomailee toisessa kohteessa

Mikäli perhe haluaa vaihtaa toiseen kohteeseen, ovat kustannukset seuraavat:

 • Rahoitus per vuosi yhteensä 2364€
 • Jäsenmaksu 145€
 • Hoitovastike 306€
 • Vaihto/varausmaksu 213€
 • =YHTEENSÄ 3028€ eli 433 euroa päivässä kun kyseessä viikon loma

Tässäkin ensimmäisen 10 vuoden hinta on kova. Kun osake on maksettu, putoavat kustannukset 664 euroon eli 95 euroon per päivä. Mielestäni tämä on kuitenkin aivan liian kova hinta eikä jäsenyydellä saa riittävästi vastinetta käytetylle rahalle.

Lomaosake 2, perhe lomailee valitussa kohteessa

Halvemmassa osakkeessa kustannukset viikon lomalle ovat:

 • Rahoitus per vuosi yhteensä 1056€
 • Jäsenmaksu 145€
 • Hoitovastike 204€
 • =YHTEENSÄ 1405€ eli 201 euroa päivässä kun kyseessä viikon loma

Verrattuna hotellien tai mökkien perushintoihin tämä kuulostaa suurehkolta, mutta toki ohessa maksaa osaketta joka on kertyvää omaisuutta. Kun rahoituksesta on 10 vuoden aikana selvitty, kustantaa lomaviikko sen jälkeen 349€ eli vain noin 50€ per päivä viikon lomalle. Tämä alkaa jo kuulostaa kohtuulliselta. Kun otetaan huomioon viikkolomaosakkeen 7 900 euron hinta, lomailisi tällä hotellissa/mökissä viikon loman noin 8 vuoden ajan. Näin ollen tässä kohteessa on kustannuksia katsottaessa huomattavasti enemmän järkeä kuin ensimmäisessä osakkeessa. Luonnollisesti majoituksen taso puolestaan on hieman askeettisempi.

Lomaosake 2, perhe lomailee toisessa kohteessa

Tämä oli se varsinainen tarkoitus johon tämän lomaosakkeen pitäisi olla yksi parhaista. Tarkoituksena olisi vaihtaa lomaviikko vuosittain johonkin toiseen kohteeseen. Tällöin kustannukset olisivat:

 • Rahoitus per vuosi yhteensä 1056€
 • Jäsenmaksu 145€
 • Hoitovastike 204€
 • Vaihto/varausmaksu 213€
 • =YHTEENSÄ 1618€ eli 231 euroa päivässä kun kyseessä viikon loma

Tässä vaiheessa ei erityisen edullinen, mutta kunhan osake on maksettu kokonaishinta putoaa 562 euroon eli 80 euroon päivältä. Tämä on karkeasti noin puolet siitä mitä perinteinen viikon hotelli/mökkimajoitus maksaa. Nyt täytyisi vielä selvittää mitä näillä pisteillä oikeastaan saa. Ohessa tilannetta kuvaava pistetaulukko Holiday Clubin suosituimmasta kohteesta Katinkullasta(vasemmassa reunassa viikkonumerot):

Kuten nähdään, tästä kohteesta saatavat 68 500 pistettä eivät riitä vuoden suosituimmille lomaviikoille, mutta hiljaisempina viikkoina niillä saa vähän tilavampaakin majoitusta. Kuten aikaisemmin mainitsin, säästyneet pisteet kertyvät kolmen vuoden aikaperiodilla, joten jos jonakin vuonna majoittuu hiljaisempana ajankohtana tai pienempään asumukseen, voi seuraavana vuonna varata loman säästyneiden pisteiden voimin joko ruuhkaisempaan jaksoon tai kapasiteetiltaan suurempaankin kohteeseen.

Loppusanat

Mielestäni ainakaan kovin arvokkaan viikkolomaosakkeen hankkiminen ei ole perusteltua ellei perhe ole suuri ja majoituskapasiteetin tarve kroonisesti suurempi. Halvempi ja samaan aikaan mahdollisimman paljon pisteitä tuova kohde tuo enemmän vastinetta rahalle. Jokainen perhe lomailee eri tavalla, joten laskelmat kannattaa tehdä oman perheen osalta erikseen sillä jokaista eri skenaariota on vaikea ottaa tällaisessa artikkelissa huomioon. Toivon, että tämä kuitenkin antaa osviittaa mistä Holiday Club- viikkolomaosaskkeissa on kyse ja millainen kustannustaso niissä suunnilleen on.

Kaupat tehdään kuitenkin aina paikan päällä Holiday Clubilla, joten mikäli kiinnostuit tämän perusteella suosittelen varaamaan tutustumisloman heidän kohteistaan ja käymään esittelyssä. Siinä ei menetä mitään, mutta saa nauttia lomasta aamupaloineen ja kylpylöineen hyvin edullisesti(kyseessä ei ole maksettu yhteistyö vaan henkilökohtainen kokemukseni).

3 ajatusta aiheesta “Kannattaako Holiday Club-osakkuus?”

 1. Meillä on kokemuksia noin 10 vuoden ajalta pistevaihdosta. Kävimme lomailemassa usein Folridassa Palm Beach:llä todella hienossa lomakeskuksessa. Amerikkaan ei kannata lähteä viikoksi aikaeron takia ja niinpä tyypillisesti oltiin aina 3 viikkoa. Vaihtosuhde on aika edullinen. Meidän osakkeesta Suomessa sai 93000 pistettä ja viikko tuossa loistohotellissa maksoi n 33000 pistettä eli saatiin siis 3 viikkoa yhdellä kotimaan viikolla. – Tokihan USA:ssa voi lomailla halvemmallakin, jos ottaa motelleja tien varresta. Sitäkin vähän harrastettiin silloin, kun ajettiin pitkin ja poikin Floridaa noiden lomaviikkojen aikana. Ilman pistejärjestelmää ei oltaisi raaskittu mennä asumaan niin hienoon merenranta paikkaan, joten tällaiseen käyttöön se meille ainakin oli paikallaan.
  Sitten on kokonaan eri asia ne jälleenmyyntivaikeudet, joista paljon voi lukea netistä huonoja kokemuksia. Mekin ollaan nyt lopetettu matkailu ulkomailla ja myyty osakkeemme pois paljon alle ostohinnan. Lopputulosta ei olla euroissa laskettu, mutta matkat ovat olleet todella hienoja ja hyvästä amerikkalaisesta palvelun tasosta ja elämäntyylistä ollaan kyllä nautittu koko rahan edestä.

  1. Kiitos kommentista! Mukava saada Holiday Clubin osakkaaltakin näkemystä näistä asioista. Tuo myyminen se taitaa olla vaikein paikka näissä tietysti riippuen tietysti aina kohteesta ja lomaviikosta.

 2. Mielestäni lomaosakkeiden osto suoraan Holiday Clubilta ei ole järkevää. Oikotie on pullollaan osakkeiden myyjiä jotka luopuvat omastaan huomattavasti edullisemmin kuin suoraan HC:lta ostettuna. Tuollahan ei pääse ”systeemiin” eli pistevaihtoihin käsiksi, mutta samalla säästää rahoituskulut huomioituna mahdollisesti kymmeniä tuhansia euroja, joilla lomailee jo muutaman kerran ihan mukavasti missä haluaa.

  Esittelyssä pyysimme tarjouksen Katinkultaan toukokuussa 2024 valmistuneeseen luhtitalon alakertaan heinäkuun viikosta. Hinta 26 900€, joten arvottavat huoneiston 1,36M arvoiseksi. Ja kyseessä oli noin 50 neliötä käytännössä rivitalon alakerrasta.

  Ostopäätös olisi pitänyt tehdä heti – näkemättä kohdetta sisältä. Ja kun myyjälle mainitsee, että ei näitä päätöksiä tehdä miettimättä ja näkemättä, niin vasta-argumentti on että huomenna tämä ei enää ole saatavilla kun kaikki myydään heti pois aina.

  Eli aggressiivista myyntiä huonolla maulla, vaikkakin itse myyjät olivat todella asiallisia meillä, eikä asiakkaalle anneta aikaa päätöksentekoon. En henkkoht pidä heidän myyntitavastaan eikä se myyjien vika ole. Mutta ilmeisesti toimii jos näin on myyty 30 vuotta.

  Itse ainakin seurailen rauhassa oikotietä ja jos ostopäätöksen teen, niin hankin sen suoraan yksityiseltä myyjältä pilkkahintaan verrattuna HC hinnoitteluun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top