Onko parempi sijoittaa normaaliin- vai kryptovaluuttaan?

Kryptovaluutat ovat nykypäivän trendi sijoittajien joukossa ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Virtuaalivaluutat eivät silti ole vielä tulleet täysin tietoisuuteemme ja monilla onkin niiden suhteen paljon kysymyksiä, epäilyksiä, kuin myös erilaisia harhaluuloja. Olisiko nyt hyvä hetki lähteä mukaan kryptosijoittamiseen vai kannattaako sittenkin pysytellä normaalin valuutan parissa? Kerromme seuraavaksi, minkälaisia eroja on normaalin sijoittamisen ja kryptosijoittamisen välillä.

Miksi kryptovaluutta?

Kryptovaluutat näyttävät tulleen jyräämään perinteiset, jäykät valuutat, jotka eivät pärjää nopeatempoiselle ja helpolle kryptovaluutalle. Jos bitcoiniin sijoitti reilu 10 vuotta sitten 1000 euroa, on sen arvo tänä päivänä 675 miljoonaa euroa. Kryptovaluutalla on monia etuja. Niitä voi esimerkiksi lähettää nopeasti mihin päin tahansa maailmaa, eikä kustannuksia välttämättä tule ollenkaan, tai ne ovat todella alhaiset. Sen lisäksi, että sijoittajia houkuttelee mahdollisuus hyvinkin suuriin tuottoihin nopeasti, niin suosioon liittyy paljon muutakin. Jos kryptovaluutat ovat vielä oudompi käsite, käy lukemassa, mitä kryptovaluutat ovat , mihin niitä käytetään ja mistä niitä kannattaa ostaa.

Maailmassa on 1.7 miljardia ihmistä ilman pankkitiliä, ja pankkitilin puuttumattomuus estää heiltä monia asioita, jotka ovat meille muille itsestäänselvyyksiä. Eniten tällaisia tapauksia on Afrikassa ja Aasiassa, missä palkka voi olla niin pieni, että se ei riitä kattamaan kuukausittaisia pankkitilin tuomia kuluja. Silloin pankkitiliä ei voi avata. Tämä luo eriarvoisuutta ihmisten välille ja bitcoinin alkuvaiheista asti useita sijoittajia houkutteli sen potentiaali saada alas pankkien ja muiden rahoituslaitosten valtaa. Kryptovaluuttojen avulla jokainen voi hallita omia varojaan älypuhelimen tai internetin avulla, eikä kukaan muu pääse niihin käsiksi. Bitcoin tuo pankkipalvelut kaikkien saataville riippumatta sukupuolesta tai sosioekonomisesta taustasta, ja tämä lisää tasa-arvoisuutta ihmisten välillä.

Bitcoinin suuret tuottonäkymät houkuttavat

Erityisesti kryptovaluuttoihin kuuluva Bitcoin houkuttelee sijoittajia sen hyvien tuottonäkymien vuoksi, mutta miksi juuri Bitcoin on suosituin sijoituskohde? Bitcoinin arvo on noussut huimasti viime vuosien aikana ja tällä hetkellä sen kurssi on noin 36 000 euroa. Monet ovat ennustaneet, että jo vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä sen arvo nousee yli 100 000 dollarin, mikä tarkoittaa yli 95 000 euroa, mutta tuleeko näin tapahtumaan? Se jää nähtäväksi. Markkinoilla on kuitenkin paljon muitakin potentiaalisia kryptovaluuttoja, jotka toimivat hieman eri tavalla ja joihin sijoittaminen voi olla hyvinkin kannattavaa.

Kryptovaluutan yksi suurimmista kilpailuvalteista on tähän asti ollut sen yksityisyys, eli anonymiteetti. Mikään valtion takaama maksuväline ei voi tuoda samanlaista yksityisyyttä, mutta sen ongelmallisuuden vuoksi siihen kaavaillaan muutosta tulevaisuudessa, sillä rikolliset käyttävät hyväksi sitä, että bittirahaa ei tällä hetkellä pystytä jäljittämään.

Kryptosijoittamisen riskit

Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy äkkiseltään katsottuna paljon sellaisia hyviä puolia, joiden vuoksi niihin sijoittaminen tuntuu järkevältä ja hyvältä sijoitukselta. Niihin liittyy kuitenkin myös paljon riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon, ennen kuin aloittaa kryptosijoittamisen. Koska kryptovaluutat ovat aika uusi sijoitusmuoto, ei niistä tiedetä vielä kaikkea ja senkin vuoksi riski menettää rahat on suurempi, kuin perinteisemmissä sijoitusmuodoissa. Arvon vaihtelut ovat valtavat ja niihin vaikuttaa moni asia. Lisäksi kryptovaluutan arvon arviointi on lähes mahdotonta, koska siinä sijoitetaan teknologiaan, eikä esimerkiksi osakkeiden kautta johonkin yhtiöön, jonka tilaa ja osakkeiden arvoa voidaan helposti tutkia eri työkaluilla.

On selvää, että sijoittaminen tuotteeseen, jota ei oikeastaan ymmärrä, tuntuu riskialttiilta. Ja sitähän se onkin. Kannattaa siis ensin hieman oppia ymmärtämään, mitä kryptovaluutat ovat ja kuinka ne toimivat. Kryptovaluuttojen arvon määrittää kysynnän ja tarjonnan suhde, joten kurssia on syytä pitää silmällä. Kurssin heilahteluihin vaikuttaa lisäksi monenlaiset maailmalla tapahtuvat asiat. Kryptovaluuttaan sijoittaminen aiheuttaa myös hurjasti päästöjä, vaikka kryptovaluuttaa suosivat sijoittajat sanovatkin, että jo 50-70 % on uusiutuvaa energiaa.

Finanssivalvonnan mukaan virtuaalivaluuttoihin liittyy suuria riskejä, sillä niissä on suuri hinnanvaihtelu, teknologian toimivuudesta ei ole varmuutta ja niiden järjestelmissä tapahtuva arvonmuodostus ei tapahdu Finanssivalvonnan tai minkään muunkaan viranomaisen valvonnan alaisena. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski on suuri ja tämän hetkisen tiedon mukaan kryptovaluuttaa käytetään rikollisessa toiminnassa laajasti eri puolilla maailmaa.

Kryptovaluuttojen suosio kasvaa Suomessa

Unelma äkkirikastumisesta houkuttelee monia suomalaisia ja etenkin suomalaiset nuoret miehet ovat innostuneet sijoittamaan erilaisiin virtuaalivaluuttoihin. Bitcoinin lisäksi markkinoiden suosituimpia kryptovaluuttoja tällä hetkellä ovat Ethereum, Solana, Binance coin ja Cardano. Suomessa suosiota on kasvattanut myös suomalaislähtöinen Aave, joka on hajautetun rahoituksen teknologia, eli se mahdollistaa rahan lainaamisen ja sijoittamisen ilman kolmansia osapuolia, kuten pankkeja.

Suomalaiset sijoittavat bitcoiniin eniten Coinmotion-palvelun kautta, joka on helppokäyttöinen ja luotettava alusta niiden hankkimiseen ja niillä maksamiseen. Suomesta löytyy myös Bittimaatteja, eli bitcoin-automaatteja, joilla voit ostaa ja myydä bitcoineja käteistä vastaan.

Suomessa nuoret miehet ovat kiinnostuneet kryptovaluuttaan sijoittamisesta. Normaalisti sijoittaminen on suositumpaa vanhempien miesten keskuudessa, kun on pitkään kerrytetty säästöjä ja elämänvaiheisiin liittyy uudenlaisia tarpeita. Kryptosijoittamisessa kuitenkin nuoret dominoivat, ja se saattaakin kertoa tulevaisuuden rahajärjestelmästä. Millaisena sijoitusbuumi jatkuu vuonna 2022 ja miten maailmantilanne vaikuttaa sijoittamiseen?

Miltä näyttää kryptovaluuttojen suosio tulevaisuudessa?

Tällä hetkellä kryptovaluuttojen vähäiseen suosioon Suomessa vaikuttaa niiden epäselvyys. Lisäksi se, että virtuaalivaluuttoihin on liitetty korkea rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski, saa suomalaiset sijoittamaan mieluummin luotettaviin, perinteisiin sijoituskohteisiin. Mikäli kryptovaluuttoihin liittyvä laki ja sen sääntely tulevaisuudessa selkiytyy, ehkä kiinnostus niihin kasvaa enemmän. Selkeästi nimittäin näyttää siltä, että tulevaisuudessa kryptovaluutat tulevat lisääntymään ja jäävät vahvasti osaksi sijoitusmaailmaa.

1 ajatus aiheesta “Onko parempi sijoittaa normaaliin- vai kryptovaluuttaan?”

  1. Tässä puhut virtuaalivaluutasta ja olettaen ettet ole aiheeseen perehtynyt niin tarkoitat varmaankin stabiilikolikoita joita voidaan verrata sitten valuuttaan, niihin ei kannata sijoittaa koska arvo ei tule koskaan stabiilikolikoissa nousemaan.

    Kryptot ovat projekteja joilla voi olla jokin käyttötarkoitus, tulevaisuudessa meidän kaikkien rahat tulee liikkumaan lohkoketjun päällä, asunto ostetaan nft:nä eli lohkoketjusta siten että asunnon tiedot pysyvät muuttumattomina. Kryptojen kanssa en itse sijoita koskaan isoihin projekteihin koska näissä tuotto ei ole kovinkaan suuri, uudet projektit kuten vaikkapa tänä vuonna julkisesti lanseerattu Ondo oli ensimmäinen 10x projekti jonka tein tänä vuonna.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top