Kryptovaluutat sijoituskohteena

Mikäli ei ole viimeisiä vuosia elänyt tynnyrissä, on varmasti vähintäänkin kuullut kryptovaluutoista. Tarinat nopeasti miljonääreiksi nousseista sijoittajista ruokkivat itseään ja sijoittajia tulee lisää. Intoa ei vähennä, että suurin osa kryptovaluutoista on nostanut arvoaan myös pitkällä aikavälillä katsottuna. Sijoittajista monet eivät vilkaisekaan kryptovaluuttoihin päin ja se ei ole kovin viisas strategia. Aivan kuin lainojen kilpailuttaminen ja vertailu, myös sijoitusmahdollisuuksien vertailu kannattaa avoimin mielin. Monet kryptovaluutat ovat potentiaalisempia sijoituskohteita kuin osakkeet tai valuutat.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on omaisuutta, joka perustuu digitaaliseen kryptografiaan. Kryptografia puolestaan on keino, jolla data voidaan ensin salata ja sitten myöhemmin koota uudelleen. Kryptovaluuttojen valttikortti on lohkoketjuteknologia, jonka ansiosta nopeat siirrot ovat mahdollisia ilman välissä toimivia kolmansia osapuolia. Kryptovaluutoista tunnetuin on Bitcoin, jopa siinä määrin, että monet asiaan vihkiytymättömät eivät tiedä muita kryptovaluuttoja olevan olemassakaan ja luulevat Bitcoinin olevan kryptovaluutan synonyymi. Bitcoinin erityisasemasta kertoo se, että muita kryptovaluuttoja kutsutaan yleisnimityksenä altcoineiksi. Bitcoin oli nimittäin ensimmäinen kryptovaluutta.

Suurin osa kryptovaluutoista on rajannut maksimimäärän, joten suhteellinen osuus tällaisten kryptovaluuttojen kokonaismäärästä pysyy samana. Tämä on suuri ero perinteisiin, niin sanottuihin fiat-valuuttoihin, joissa maksimimäärä ei ole rajattu, jonka ansiosta inflaatiolla saattaa olla suuri vaikutus arvoon. Kryptovaluuttojen arvon puolestaan määrittelee kysyntä ja tarjonta ja arvot saattavat vaihdella lyhyelläkin aikavälillä erittäin rajusti. Tämän vuoksi riskitkin ovat suuret ja kovin suurta osaa sijoituspääomasta ei kannata ehkä yhteen kryptovaluuttaan kerrallaan panostaa.

Miten sijoittaminen kryptovaluuttaan aloitetaan?

Kryptovaluuttoihin erikoistuneita kaupankäyntipalveluita on useita, joskin viime aikoina myös eToron kaltaiset palvelut, joissa käydään myös osake- ja valuuttakauppaa ovat ottaneet kryptovaluutat valikoimiinsa. Ensimmäinen tehtävä on rekisteröityä palveluun, jossa kryptovaluuttoja voi ostaa ja myydä. Palveluilla on eroa, sillä läheskään kaikkia kryptovaluuttoja ei ole kaupan kaikissa palveluissa. Tämän lisäksi kaupankäyntimaksut saattavat erota suurestikin ja valitessaan palvelua siihen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Palvelut perivät ostoista ja myynneistä komission ja tämän lisäksi myös rahoja tallettaessa ja nostaessa saattaa joutua maksamaan maksuja. Myös eri talletus- tai kotiutustavat ovat yleensä eri hintaisia.

Kaupankäyntipalveluissa kannattaa suosia jo mainetta keränneitä palveluita, jolloin ei tarvitse pelätä ikäviä yllätyksiä esimerkiksi tietojen vuodon suhteen. Rahat ovat myös todennäköisemmin turvassa jo pitkään toimineessa ja tunnetussa palvelussa.

Miten valita paras kryptovaluutta?

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptosijoittamisessa on riskinsä. Tulevaisuuden ennustaminen ei ole helppoa ja etukäteen on vaikeaa tietää, mikä kryptovaluutta kasvattaa arvoaan eniten. Yleisesti ottaen trendi on, että kaikki kryptovaluutat laskevat ja nousevat arvossaan samaan aikaan, vain nousun tai laskun laajuus eroaa. On kuitenkin yleensä pienempiä kryptovaluuttoja, jotka saattavat aivan yllättäen nousta arvossaan jopa monikymmenkertaiseksi. Viimeisimpiä esimerkkejä tällaisesta on esimerkiksi Dogecoin, joka alunperin oli tarkoitettu vitsiksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top