Näin paljon valtionyhtiöiden osakkeet ovat laskeneet Orpon hallituksen aikana

Orpon hallitus on tällä hetkellä melkoisen takaa-ajon kohteena, joten tottakai meidänkin on lyötävä oma lusikkamme soppaan. Taannoin sijoittaja.fi julkaisi artikkelin jonka otsikko meni suunnilleen ”näin paljon osakkeet ovat laskeneet Orpon hallituksen aikana.” Jokainen edes sijoittamisen alkeita ymmärtävä tietää, että osakekurssien muodostuminen etenkin lyhyellä aikavälillä on kiinni monesta eri tekijästä aina sijoittajien tunteista yhtiöiden reaalitalouteen. Hallituksen rooli kokonaisen indeksin hinnanmuodostuksessa on täten mitätön.

Meidän tutkimuksemme perustuukin nyt vain niihin yhtiöihin joista valtiolla on merkittävä omistus ja jopa määräysvalta. Näiden osakkeiden voisi kuvitella olevan kaikkein altteimpia maamme hallituksen toimille. Valtionyhtiöitähän ovat tutut Fortum, Neste sekä Finnair, joita löytyykin myös useiden piensijoittajien salkusta. Mennäänpä seuraavaksi suoraan asiaan.

Fortum

Orpon hallituksen aloittaessa 20.6.2023 Fortumin osakekurssi oli 12,79€. Nyt kun hallitus on ollut kuukauden verran komennossa, on osakekurssi 12,45 euroa. Laskua on siis tullut musertavat -2,6%.

Neste

Orpon hallituksen aloittaessa Nesteen osakekurssi oli 36,49€. Nyt kun hallitus on ollut kuukauden verran komennossa, on osakekurssi 37,26 euroa. Neste on siis noussut noin 2,1%.

Finnair

Orpon hallituksen aloittaessa Finnairin osakekurssi oli 0,5795€. Nyt kun hallitus on ollut kuukauden verran komennossa, on osakekurssi 0,5830 euroa. Finnair on siis noussut 0,6%.

Loppupäätelmät

Tämän tutkielman tulokset eivät kerro mitään hallituksen hyvyydestä tai huonoudesta. Aivan kuten ei kerro kokonaisen osakeindeksin hintakaan näin lyhyellä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä osakkeiden hinnanmuodostus on sattumanvaraista. Jotta osakkeiden hinnasta voidaan tehdä edes alkeellisia päätelmiä, tarvitaan vähintään vuoden, mielellään useamman vuoden mittainen aikaväli. Ja tällöinkin todennäköisesti aivan muut seikat kuin vallitseva hallitus on vaikuttavana tekijänä osakkeiden hinnanmuodostuksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top