Tuulipuvun joulukalenteri – Luukku 3: Ovatko osingot vain rahan siirtämistä taskusta toiseen?

Kirjoitin aikaisemmin artikkelin aiheesta. Siinä totesin, että kaikissa tapauksissa osingot eivät ole rahan siirtämistä taskusta toiseen, vaikka teknisesti ottaen näin onkin juuri osingonmaksuhetkellä. Osinkotaso näyttää myös suojaavan yhtiöitä yliampuvilta kurssilaskuilta, eli osingot houkuttavat sijoittajia ostamaan yhtiötä ja tarjoavat tukitasoa.

Osinkoja ainoana voitonjakomenetelmänä on kritisoitu, sillä verottaja pääsi aikaisemmin aina käsiksi pääomiin kun raha vaihtoi omistajaa. Näin ollen omien osakkeiden osto toimisi paremmin pitkäjänteisille sijoittajille jotka kuitenkin ovat aikeissa sijoittaa osinkorahat uudelleen samoihin yhtiöihin. Osinkoja puoltaa kuitenkin se, että ne ovat samalla pitkäjänteiselle sijoittajalle ainoaa kertyvää kassavirtaa sijoitustoiminnasta. Osakesäästötilit ja sijoitusvakuutukset ovat tehneet osingoistakin tasavertaisen kilpailijan omien osakkeiden ostoille.

Luukussa 2 kerroin myyneeni Fortumin osakkeet viime vuonna 22 eurolla. Tänä vuonna ostin ne takaisin noin -50% hintaan, mutta tässä tapauksessa uudet ostokset tein osakesäästötilin puolelle. Tästä johtuen en tulevista Fortumin osingoista tule maksamaan veroja ennen kuin realisoin niitä ulos tililtä. Näin ollen koko osinkosumman voin verottomasti investoida uudelleen seuraaviin osakeostoihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top