Sähkövertailu tuo säästöä helposti

Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus on yksi helpoimmista tavoista säästää arjen pakollisissa kuluissa. Sopimusten vertailu ja uuden sähkösopimuksen tilaaminen vie aikaa parhaimmillaan vain pari minuuttia, eikä sähkönmyyjän vaihtamisesta koidu ylimääräisiä kuluja.

Uuden sähkösopimuksen valinnassa kannattaa olla tarkkana

Uutta sähkösopimusta tilatessa kannattaa sopimuksen hinnoittelutapa katsoa tarkkaan ennen tilausvahvistuksen lähettämistä. Monesti vertailusivustot antavat vääristävän kuvan sähkösopimusten hinnoista, johtuen useiden sähkösopimusten lyhytaikaisista tarjoushinnoista. Edullisten tarjoushintojen vuoksi useilla vertailusivustoilla tarjoussopimukset näyttävät laskelmissa todellista halvemmilta.

Monissa sopimuksissa hinta vaihtelee kesken sopimuskauden

Jos sähkösopimuksessa sähkön hinta voi muuttua kesken sopimuskauden ja sopimus on määräaikainen, kannattaa olla erityisen varovainen – hinta voi nousta kesken kaiken hyvinkin merkittävästi, eikä määräaikaista sähkösopimusta ole mahdollista irtisanoa kesken sopimuskauden. Ennen sopimuksen tilaamista on aina hyvä tarkastaa, voiko hinta muuttua kesken sopimuskauden ja mikä on sopimuksen määräajan pituus.

Pörssisähkössä hintavaihtelut kuuluvat asiaan

Pörssisähkössä sähkön hinnanvaihtelu on normaalia, sillä sähköstä maksettava hinta perustuu Nord Pool -pörssihintoihin. Pörssisopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia. Pörssisähkön hinta on vaihdellut eri vuosien välillä merkittävästi, ja esimerkiksi vuonna 2020 pörssisähkö oli ennätyksellisen halpaa. Pörssisähkösopimuksissa hinta vaihtelee merkittävästi myös vuodenajan kuin vuorokaudenajankin mukaan – talvipäivänä pörssisähkö on yleensä kaikkein kalleinta, ja edullisinta se on kesäyönä. Vaihteluista huolimatta pörssisähkö on yleensä kokonaisuudessaan edullinen.

Kiinteähintainen sopimus on vakaa valinta, mutta ei välttämättä kaikkein edullisin

Varmin valinta on yleensä kiinteähintainen, määräaikainen sopimus, jossa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tällä sopimustyypillä yllätyksiä sähkön hinnan suhteen ei tule, ja hinta on vakaa pitkän ajanjakson kerrallaan. Aina tämä sopimustyyppi ei kuitenkaan ole kaikkein halvin vaihtoehto – pitkällä aikavälillä pörssisähkö on tutkimusten mukaan ollut aina halvin vaihtoehto.

Kerrostaloasunnossa pörssisähkö ei kuitenkaan välttämättä ole kaikkein edullisin vaihtoehto, johtuen näihin sopimuksiin tyypillisesti kuuluvasta kiinteästä kuukausimaksusta. Kerrostalossa halvin vaihtoehto onkin useimmiten perusmaksuton sähkösopimus – sähkönkulutus pienessä asunnossa on usein niin pientä, että perusmaksu on sähkölaskulla sähkön hintaa merkittävämpi tekijä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top