Miten meni vuosi 2022?

Vuosi 2022 sujahti ohitse ja on viimein aika päivitellä miten vuosi meni oman salkkuni osalta. Edellisten vuosien tuotot ovat olleet hyviä, vuonna 2020 pääsin 34 prosentin tuottoon, kun taas puolestaan 2021 pääsin 37 prosentin tuottoon. Indeksi tuli kukistettua 6 vuotena putkeen, joten sama meininkin varmaan jatkui? Tai sitten ei.

Maailmanpoliittinen tilanne oli vuoden aikana hyvinkin sekava. Koronan aiheuttamista shokeista talouteen selvittiin jo ainakin suurimmilta osin, mutta Venäjän hyökkäyssota sekoitti pakkaa entisestään. Keski-Euroopan poliittiset huonot päätökset energiatalouden suhteen sekä liika hirttäytyminen venäläiseen maakaasuun nosti inflaatiota merkittävästi. Näin ollen kasvuosakkeiden kertoimet tulivat reilusti alas. Koska viime vuosien menestys salkussani on pääasiassa johtunut juuri näiden osakkeiden menestyksestä, kyyti oli viime vuonna karua.

Kirjoitin vuoden 2022 alussa edellisen salkkukatsauksen yhteydessä seuraavasti: ”Ymmärrän toki sen, että välttämättä yhtä koviin kasvulukemiin kuin kahtena viime vuonna ei enää tänä vuonna päästä, koska salkkuni merkittävimmät yhtiöt on jo valmiiksi hinnoiteltu ennakoimaan tulevaa kasvua. Ja toisaalta taas tästä syystä voidaan helposti tulla alaspäinkin merkittävästi mikäli kasvutarinoihin tulee pienikin särö, tai eteen tulee jokin markkinahäiriö. En kuitenkaan jaksa vaivata päätäni näin lyhyen ajan heilunnalla, pääasia on että yhtiöiden tuloskasvu pysyy oikeilla raiteillaan.”

Näillä sanoilla on hyvä pohjustaa sitä, mihin lopulta päädyttiin. Salkkuni tuotto vuodelta 2022 oli -29,97%, eli jäätiin selvästi maagisen -30 prosentin paremmalle puolelle. Indeksiin nähden selkeä tappio(OMXH Gi tuotti vuoden aikana noin -10%), mutta riskit tähän olivatkin ilmoilla jo vuoden alussa. Kuten aikaisemmin kirjoitinkin, kertoimet olivat jo venyneet sen verran että vähintään paikalleen jumahtamista osasin odottaa. Ei tämä tulos silti katastrofi ole, mutta paremminkin olisi voinut mennä.

Edellisten vuosien tuotot salkussani näyttävätkin nyt seuraavilta:

VuosiTuotto
2022-29,97%
202137,12%
202033,94%
201930,14%

Odotukset vuodelle 2023

Tältä vuodelta odotan parempaa suoritusta ja ennen kaikkea jälleen paluuta positiivisiin tuottoihin. Mihinkään ilotulitukseen en kuitenkaan usko, olisin tyytyväinen jopa yksinumeroiseen positiiviseen tuottolukemaan.

Taloustilanne maailmalla ei ole optimaalinen, mutta uskon että juuri tämä luo yllätyspotentiaalia etenkin loppuvuoteen. Kaikki odottavat taantumaa jonka alkua ollaankin jo nähty muun muassa rakennusalan kyykätessä, ja tällä viikolla saatiin merkkejä siitä että myös kauppa hiipuu sekä jopa elintarvikekelpoisen kartongin kysyntä kyykkää. Lähitulevaisuudessa voisi odottaa yhtiöiden tulostason kyykkäävän laajemminkin ja osakepoiminnan merkitys korostuu. Onneksi esimerkiksi perinteisesti defensiivinen terveysala on salkussani vahvasti edustettuna.

Toivotan kaikille menestystä alkaneelle vuodelle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top