Salkun puolivuotiskatsaus

Kesä on nyt kuumimmillaan ja samaan aikaan pörssi usein kylmimmillään. Ajattelin lomailuni lomassa pitkästä aikaa kurkata mitä salkkuun kuuluu. Vauhti koronaromahduksen jälkeen oli kovaa, vieläkö sama tahti on jatkunut tämän vuoden puolella?

Otetaanpa ensimmäisenä tarkasteluun YTD tuotto, joka pitää sisällään tuoton 1.1.2021 – 9.7.2021.

Alkuvuoden tuotto on ollut aivan mukavat +31,39%. Osingot huomioon ottava Helsinki GI-indeksi on samaan aikaan tuottanut noin 17% mikä on toki hyvä tuotto sekin. Silti salkkuni tekemä ylituotto on ollut näin lyhyellä aikavälillä erittäin vakuuttavaa.

Kurkataan seuraavaksi vuoden mittainen tuottokäyrä. Tämän käyrän alku menee jo pahimman koronakriisin jälkeiseen aikaan. Vaikka toipumista oli tuolloin jo nähty, on tuotto ollut hurjaa.

Salkkuni on tuottanut vuodessa lähes 90 prosenttia. Samaan aikaan indeksi on jäänyt noin 40 prosenttiin. Voitaisi sanoa, että tällä aikavälillä ylituotto indeksiin nähden on ollut musertavaa.

Päätelmiä

Mitä sitten tein mielestäni oikein? Luonnollisesti olen tehnyt hyviä osakevalintoja joko taidolla tai tuurilla, molemmilla on varmasti oma osuutensa asiassa. Myös markkinoilla on ollut jonkin verran ylikuumenemisen merkkejä, mutta toisaalta tämä ei selitä sitä miksi indeksi tästä huolimatta jää jälkeen näin suurella marginaalilla.

Koronakriisissä ja pörssin romahdellessa päivästä toiseen tuntui kieltämättä pahalta, mutta kestin sen suhteellisen pienin haavoin. Kylmäpäisyys silloin on palkittu monet kerrat näin jälkeenpäin ajateltuna. Kannattaa siis pysyä sijoitussuunnitelmassa vaikka pahalta tuntuukin.

Muistan vieläkin ajatteluketjut joita pohdiskelin, pysäyttääkö korona koko maailmantalouden ja ovatko osakkeeni pian minkään arvoisia mikäli kukaan ei uskalla ostaa mitään. Pörssiyhtiöt vetivät ennusteensa pois ja nekin tuntuivat kulkevan sankassa sumussa. Tilanne oli toivottoman tuntuinen.

Riskejä oli silloinkin hyvä pohtia, mutta päätelmät kannattaa tehdä vasta sitten kun faktoja on saatavilla. Osavuosikatsaukset eivät lopulta viestineetkään maailmanlopusta, ja toivo alkoi myöhemmin herätä. Kurssitkin alkoivat korjata viimeistään keskuspankkien elvytysten alettua.

Tähän mennessä vuosi on mennyt hyvin, toivotaan että toinenkin vuosipuolisko tuo menestystä tullessaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top