Näin säästät internetliittymässä(ja vältät huijauksen)

Kodin internetiittymästä pystyy säästämään sievoisia summia pienellä vaivannäöllä. Oma esimerkkini on testattu toimivaksi taloyhtiössä, mutta riippuen opraattorista tämä voi yhtä hyvin toimia myös omakotiasujille. Varsinaisen vinkin jälkeen kerron vielä kuinka et tule markkinamiesten huijaamaksi nettiasoissa.

Vinkki kuinka saat liittymät aina listahintaa halvemmalla

Usein taloyhtiöissä on tänä päivänä käytössä taloyhtiönetti johon kuuluu jokin tietty perusnopeus, esimerkiksi 10Mbit/s tai vaikkapa 50Mbit/s. Lisänopeuksista tulee yleensä maksaa pieni lisäkorvaus operaattorille. Omassa taloyhtiössäni operaattorina toimii DNA ja 10Mbit/s perusnopeus kuuluu yhtiövastikkeeseen. Jos asukas haluaa päivittää esimerkiksi 100Mbit/s nopeuteen, maksetaan tästä kuukaudessa 12,90€/kk.

Useimmiten kun asiakas menee operaattorin sivuille vertailemaan hintoja, on muutaman ensimmäisen kuukauden hinta yleensä halvempi. Pienellä präntillä lukee liittymän normaali hinta, joka astuu voimaan myöhemmin. Ohessa esimerkki DNA:n sivuilta.

DNA:n esimerkissä edullisempi kausi kestää vain kaksi kuukautta, mutta usein vastaavissa tarjouksissa näkee esimerkiksi puolen vuoden edullisempia jaksoja.

Viime vuoden syksyllä päätin kokeilla liittymäni hinnan alentamista. Minulla oli aluksi käytössä 100M liittymä, mutta vaihdoin sen takaisin perusnopeuteen. 10M internet kuulostaa nykypäivänä hitaalta, mutta todellisuudessa sillä pärjää suurin osa talouksista vallan hyvin. Tästä lisää tekstin lopussa.

Suoritin liittymäni nopeuden alentamisen siitä syystä, että sain kokeilla pärjäisinkö kevyemmälläkin liittymällä ja lisäksi minulla olisi mahdollisuus saada edullisempi tarjous nopeammasta liittymästä myöhemmin. Ja näin tosiaan kävi. Joulukuussa DNA lähestyi minua tarjouksella jossa luvattiin alennettu hinta 100M liittymälle peräti vuoden ajaksi. Tuohon tarjoukseen päätin tarttua.

Näin saavutin muutamalla hiiren klikkauksella ja pienellä odottelulla noin 47 euron vuotuisen säästön. Käytännössä ilmaista rahaa parin ruokakassillisen verran näin helposti.

Suosittelen kokeilemaan samaa, esimerkiksi pian tuloaan tekevät black friday ja joulusesonki voivat olla hyviä paikkoja tällaisille erikoistarjouksille.

Kuinka vältät huijaukset

Operaattoreiden tehtävä on luonnollisesti tehdä omistajilleen mahdollisimman paljon tuottoa. Näin ollen asiakkailta pumpataan niin paljon rahaa kuin pystytään. Erikoistarjoukset koskevat aina vain uusia asiakkaita ja vanhoilta uskollisilta asiakkailta otetaan kovemmat maksut.

Lisäksi operaattoreilla on tarve myydä asiakkaille tuotteita joita he eivät välttämättä tarvitse. Tarpeisiin nähden liian nopea internetliittymä lukeutuu näihin.

Katsotaanpa seuraavaksi esimerkki DNA:n sivuilta.

Kuten kuvasta nähdään, internet-liittymien nopeuksia vähätellään rajusti heidän sivuillaan. Muistaakseni 100M liittymää he suosittelivat lähinnä opiskeluun. Ainakin omasta mielestäni jo 100M liittymä on jo todella rajuun internet-käyttöön sopiva, puhumattakaan 150M liittymästä jota DNA markkinoi kevyeen käyttöön ja pieneen kotiin. Todellisuudessa tällainen liittymä riittää jo suuremmallekin perheelle ja raskaaseen käyttöön todella hyvin.

Otetaan esimerkiksi 4K-videokuvan suoratoisto, johon esimerkiksi Netflix suosittelee vähintään 25M liittymää. jo 100M liittymällä voisi siis katsoa useampaakin tällaista suoratoistoa samaan aikaan. Jos tämä käyttö ei ole raskasta niin mikä sitten?

Todellisuudessa näitä nopeampia liittymiä ei tarvitse mihinkään, ellei ole tarvetta siirtää päivittäin suuria useiden gigatavujen kokoisia paketteja internetissä. Nykyaikana tällainen tarve on hyvin vähäistä kun suoratoistopalvelut ovat valtavirtaa.

Vinkkini tämän suhteen on, kokeile millä nopeudella tulet toimeen ja mitoita intenetliittymäsi oikein. Älä missään nimessä usko näitä operaattoreiden markkinapuheita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top