Metsäyhtiömme ovat kautta linjan laskeneet tänä vuonna sellun markkinahinnan mukana. Metsä Boardin tuotto tälle vuodelle näyttää -39% ja sekä UPM että Stora Enso ovat molemmat pudonneet saman verran eli -26% tähän mennessä. Tällaiset laskuprosentit laittavat miettimään, joko olisi aika tähyillä metsäyhtiöiden suuntaan.
Arvostus
Ohessa metsäyhtiöidemme tärkeimpiä tunnuslukuja, lähteenä käytin Inderesin ennusteita.
Kuten havaitaan, tämän vuoden tuloksille P/E- ja EV/EBIT-luvut ovat korkeita. Ensi vuoteen tilanne tasaantuu huomattavasti, mutta mikäli ennusteet pitävät näyttää kohuissakin kyllästetty Stora Enso tällä hetkellä selvästi kalleimmalta. Merkittävää tuloskasvua kuitenkin odotetaan jokaiselta ensi vuoteen näiden ennusteiden perusteella.
Osinkotuotot poikkevat merkittävästi, etenkin Stora Enso jää tässä vertailussa jalkoihin sillä se joutui leikkaamaan osinkoaan etenkin alkuvuoden heikkojen tulosten vuoksi. Metsä Board ja UPM kykenevät selvästi korkeampaan osinkotuottoon.
Stora Enso on tehnyt merkittäviä uudelleenjärjestelyjä, kuten tehtaiden sulkemisia ja tuotantolinjojen muutoksia, jotka vaikuttavat vasta myöhemmin positiivisesti tulokseen. Näkyvimmät viimeaikaiset toimenpiteet ovat olleet Kemin tehdasintegraatin sulkeminen, kartonkinlinjojen investoiminen Ouluun(investoinnin toista vaihetta rakennetaan parhaillaan) sekä Junnikkalan uunituoreen sahan ostaminen. Vaikka pitkän aikavälin potentiaali on näiden investointien siivittämänä lupaava, lyhyellä aikavälillä nämä muutokset aiheuttavat kuitenkin tulospainetta. Ennakoin, että kunhan Junnikkala-kauppa on sinetöity lakkautetaan vanha saha Kemistä ja saavutetaan näin lisää tehokkuutta.
Yllä olevan taulukon perusteella Stora Enso on kuitenkin selvästi haastavimmin hinnoiteltu. Yhtiö on nykyisellä hinnallaan vielä ensi vuonnakin kalliin puoleinen, ja oletettavasti uusimmat investoinnit tuovat kunnolla rahaa taloon vasta vuodesta 2026 eteenpäin. Tällä hetkellä kartonkimarkkina ei kuitenkaan vedä, ja uusiakin kartonkikoneita joudutaan seisottamaan tilauspulassa.
Metsä Board on saanut viimeisimmän suurinvestointinsa Kemissä juuri valmiiksi, mutta tehtaan käynnistys ei ole ollut helpommasta päästä. 100 miljoonaa euroa maksanut kaasuräjähdys Metsä Fibren biotuotetehtaan haihduttamolla johti siihen, että tuotanto jouduttiin pysäyttämään kuukausiksi. Tietojeni mukaan tehdas on tälläkin hetkellä seisakissa noin kuukauden verran, tämä on tosin vain varmentamaton korviini kantautunut ”paikallishuhu.” Yhtä kaikki tällaiset katkokset tekevät paljon hallaa yhtiön tulokseen ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia etenkin nyt kun tehtaan ylösajovaihe on vasta menossa.
Metsä Boardin kurssi on tänä vuonna laskenut metsäyhtiöistämme selvästi eniten, joten sijoittajien luottamus on nyt koetuksella. Yhtiötä koskee sama kohtalo kuin Stora Ensoa, keskittyminen kartonkituotantoon ei ole tässä tilanteessa paras strategia kun markkinat sakkaavat. Ongelmat Kemin uuden tehdasintegraatin käynnistyksessä tuovat vielä oman lisämausteensa tähän soppaan.
Siinä missä Stora Enso ja Metsä Board ovat keskittyneet selluun ja kartonkiin, on UPM huomattavasti monipuolisempi metsäyhtiö. UPM toimii kuudella eri liiketoiminta-alueella, joista suurimpia ovat biopolttoaineet, sellu, graafiset paperit ja tarramateriaalit. Tämä hajautettu rakenne tekee UPM:stä kilpaveljiään vähemmän riippuvaisen yksittäisten tuotteiden tai markkinoiden vaihteluista. Yllä olevan taulukon perusteella UPM maksaa parhainta osinkoa ja tuloksen odotetaan kasvavan ensi vuonna.
UPM sai suurimman viimeaikaisen investointinsa Uruguayn Paso de los Torosin sellutehtaaseen vamiiksi, mikä lisää UPM:n kilpailukykyä matalien kustannusten sellun tuotannossa. Kaiken kaikkiaan UPM näyttää operoivan tällä hetkellä selvästi paremmin ja vakaammin kuin muut metsäyhtiömme.
Yhteenveto
Kaikki metsäyhtiömme ovat tänä vuonna lasketelleet sellumarkkinan perässä alas, mutta tämän lyhyen tutkimuksen perusteella UPM tuntuu turvallisimmalta vaihtoehdolta mikäli olisin valitsemassa näitä osakkeita salkkuuni. Sekä Stora Enso että Metsä Board kipuilevat vielä jonkin aikaa(2025-2026) uusien investointiensa käynnistyksessä. Markkina on tällä hetkellä heikko, mutta vahvemmassa markkinassa ja täydellä kapasiteetilla Stora Enso ja Metsä Boardkin päässevät tulevina vuosina näyttämään kyntensä.