Sähköpyöräbuumi on vienyt mukanaan monet meistä – osa ostaa valmista, toiset rakentavat omansa. Minä kuulun jälkimmäisiin. Tein itse sähköpyörän jo ennen kuin vakuutusvaatimukset astuivat voimaan Suomessa. Pyörässäni on 750 watin keskimoottori, joka antaa kivasti potkua mäkiin ja metsäpoluille. Mutta sitten laki muuttui.
Uusi laki, vanha pyörä
Vuoden 2023 jälkeen Suomessa tuli voimaan sääntö, joka vaatii yli 250W sähköpyörille liikennevakuutuksen. Jos sähköpyörä ylittää joko:
• 250 watin moottoritehon,
• 25 km/h avustuksen nopeuden,
• tai siinä on kaasukahva ilman polkemista,
niin pyörä katsotaan moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi. Silloin pyörässä pitää olla vakuutus ja jopa rekisteröinti voi tulla kyseeseen.
Tämä aiheuttaa paljon hämmennystä tee-se-itse-sähköpyöräilijöiden keskuudessa.
Entä jos 750W rajoitetaan 250W tehoon?
Tämä on kiistanalainen kohta. Jos ohjelmoin 750 watin moottorin toimimaan vain 250 watin teholla, onko pyörä silloin laillinen sähköpyörä?
Lyhyt vastaus: riippuu, mutta virallisesti ei välttämättä.
Teknisesti voit ohjelmoida ohjainyksikön (esim. TSDZ2 tai Bafang) rajoittamaan tehon 250 wattiin ja nopeuden 25 km/h:iin. Tällöin pyörä käyttäytyy lain vaatimalla tavalla. Mutta lainsäädäntö ei katso vain toiminnallisuutta – se katsoo myös, mihin laite on rakenteellisesti suunniteltu.
Jos moottorin tyyppikilvessä tai spekseissä lukee “750W”, viranomainen voi katsoa, että kyseessä on yli 250W ajoneuvo, riippumatta ohjelmoinnista. Tällöin liikennevakuutus on yhä pakollinen.
Käytännön harmaa alue
Totuus on, että valvonta on toistaiseksi vähäistä. Poliisi ei pysäytä pyöräilijöitä mittaamaan tehoja. Mutta onnettomuuden sattuessa vakuutusyhtiö tai viranomainen saattaa tutkia pyörän tekniset tiedot. Tällöin “ohjelmallinen rajoitus” ei välttämättä riitä puolustukseksi, jos moottori on rakenteellisesti 750W.
Mitä voit tehdä?
1. Ohjelmoi rajoitukset: Rajoita pyörän avustus 25 km/h ja 250W tehoon.
2. Poista kaasukahva: Jos pyörä liikkuu ilman polkemista, vakuutus on pakollinen.
3. Merkitse pyörä selkeästi: Jos mahdollista, laita näkyviin 250W merkintä (vaikka se olisikin “kosmeettinen”).
4. Ota vakuutus: Tämä on varmin tapa välttää ongelmia.
Yhteenveto
Vaikka ohjelmallinen rajoitus tuntuu järkevältä kompromissilta, laki ei ole mustavalkoinen. Jos haluat ajaa turvallisin mielin, ota vakuutus tai vaihda moottori. Itse päädyin ohjelmoimaan rajoitukset ja harkitsen vakuutuksen ottamista. Sähköpyöräily tuo niin paljon iloa, että sen laillisuusrajoilla tasapainottelu ei ole sen arvoista.