Pörssistä on tullut kasino

Nousumarkkinan huipulla sijoittajan tulee tarkkailla sijoitusympäristöään. Jos merkit alkavat viitata siihen, että aletaan olemaan nousumarkkinan huipulla, olisi paikallaan vähentää osakepainoa. Viime viikkoina olemme nähneet muun muassa päivätreidaajien esiinnousun sekä keskustelufoorumin joka kokoaa piensijoittajat pahoja shortaajia vastaan. Joko alkaa vaikuttaa liian hullulta?

Mistä on kyse?

Tässä tekstissä paneudun tähän jälkimmäiseen, eli keskustelusivusto Redditin Wall Street Bets-ryhmässä nousseeseen piensijoittajien kapinaan hedge-rahastoja vastaan. Hedge-rahasto on yksinkertaisuudessaan rahasto, joka pyrkii tekemään tuottoa niin nousu- kuin laskumarkkinassakin. Tästä syystä rahastojen sijoitusarsenaaliin kuuluu shorttaaminen eli lyhyeksi myynti. Lyhyeksi myynti tarkoittaa sellaisten osakkeiden myyntiä, joita ei omista. Myyjä lainaa osakkeet ja sitoutuu ostamaan ne takaisin myöhemmin, oletetusti alemmalla hintatasolla. Tällä tavoin rahasto voi tehdä tuottoa laskevassakin markkinassa.

Joissain osakkeissa shorttausaste on noussut erittäin korkeaksi, tällainen on esimerkiksi yhdysvaltalainen videopelimyyjä GameStop jossa shorttausaste on ollut yli 100%. Wall Street Bets-ryhmässä tämä huomattiin mahdolisuutena ja osaketta alettiin piensijoittajien toimesta ostamaan kaksin käsin, jolloin osakkeen hinta räjähti ylös. Tammikuun aikana nousua on kertynyt peräti 1 638%. Osakkeen hinnan nousu ahdistaa shorttaajat selkä seinää vasten. Niiden on jossain vaiheessa pakko sulkea short-positionsa, ja ne tulevat tekemään suuria tappioita. Lisäksi mikäli shortteja lähdetään sulkemaan, aiheuttaa tämä entisestään kasvavan kysyntäpiikin joka nostaa jälleen osakkeen hintaa entisestään.

Tunnettu osakevälittäjä Robinhood alkoi kuitenkin rajoittamaan piensijoittajien ostotoimeksiantoja jotuen siitä, että kyseessä oli kurssimanipulaatio. Rajoituksista johtuen vain GameStopin myynti oli mahdollista, eikä uusia osakkeita voinut enää ostaa. Rajoitukset koskivat lisäksi muutamaa muutakin vastaavassa tilanteessa olevaa yhtiötä. Piensijoittajat ottivat tämän vihaisina vastaan ja tilanne tulkittiin niin, että Robinhood tuki avoimesti suursijoittajia jotka pääsivät näin ollen syöksemään osakkeiden hinnat alas ja sulkemaan short-positioitaan rauhassa. Onkin mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Menellään on mielenkiintoinen jännitysnäytelmä jossa pienet ja suuret kurssimanipulaattorit kilpailevat toisiaan vastaan.

Kannattaako GME-hypejunaan lähteä mukaan?

Varmasti monia suomalaisiakin piensijoittajia kiehtoo kysymys, vieläkö hypejunaan ehtisi mukaan? Tähän tuskin kukaan osaa antaa tyhjentävää vastausta, sillä mitä tahansa voi tässä tilanteessa tapahtua. Nähtäväksi jää, aloittavatko piensijoittajat uuden hyökkäyksen jonkin toisen välittäjän kautta vai palautuuko kurssi jo normaalimmalle tasolle. Kaikkia shortteja ei ole vielä suljettu, joten mikäli piensijoittajat onnistuisivat pitämään kurssia ylhäällä, voisi nousua vielä tullakin kun rahastot myyvät short-positioitaan pakkoraossa.

Mikäli nousuun lähdettäisiinkin, sijoitukset tulee tehdä kieli keskellä suuta koska väistämättä kova kurssilasku tulee jossain vaiheessa joko hypen laannuttua tai shorttien sulkeuduttua, ja silloin osakkeita omistava on vaarassa menettää lähes koko sijoittamansa pääoman. Näin ollen mikäli olet lähdössä kokeilemaan onneasi, kannattaa se tehdä sellaisella panoksella jonka olet valmis häviämään kokonaan. Loppujen lopuksi fundamenttiperusteisesti GME ei ole kaikkein kovatuottoisimpia yhtiöitä.

GameStopin osakkeita voi ostaa esimerkiksi Nordnetin kautta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top