Miniopas pienyrityksen perustamiseen vuonna 2021

Yrityksen perustaminen on monen suomalaisen haave, mutta nykyaikana myös realistinen tapa luoda uraa tai toteuttaa itseään. Modernit yritykset eivät välttämättä ole kaikki enää aloittaessaan pienyrityksiä, koska yksityishenkilö voi tehdä myös liiketoimintaa toiminimellä, mikroyrityksenä tai kevytyrityksenä.

PK-yrityksesi eli pieniksi ja keskisuuriksi yrityksiksi määritellään ne yritykset, joissa on alle 250 henkeä töissä ja joiden liikevaihto on vähemmän kuin 50 miljoonaa euroa. Pienyritys taasen työllistää noin 50 henkilö tai sen liikevaihto on korkeintaan 12 miljoonaa euroa.

Pienyritystä pienempi yritysmuoto on mikroyritys, joka työllistää korkeintaan 10 henkilöä tai liikevaihto on alle 2 miljoonaa euroa. Jokainen niistä läpikäy kuitenkin lähes samanlaisen perustamisprosessin, joka on selvitetty alla.

Ensimmäinen päätös on yhtiömuoto

Yhtiömuodon valinta riippuu paljon yrittäjän taidoista, alasta, tavoitteista ja muista sijoittajista. Vaihtoehtoina on toiminimi, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osakeyhtiö. Jokainen niistä sisältää eri ominaisuudet esimerkiksi yrittäjän asemasta yrityksessä, sijoittamisesta ja järjestelyjen tekomahdollisuuksista. 

Osakeyhtiö on monelle pienyrittäjälle selkein ja suosituin vaihtoehto. Siinä yrittäjällä ei ole välttämättä henkilökohtaista vastuuta yrityksen veloista, vaan päätökset tehdään yhtiökokouksissa ja jokaisella osakkeenomistajalla on osionsa veroinen vastuu yrityksestä.

Tee tarkka liiketoimintasuunnitelma

Hyvä idea täytyy saada muutettua kirjalliseen muotoon. Liiketoimintasuunnitelmassa täytyy selvittää toimintaidea ja se, miksi se tulisi menestymään enemmän kuin muut markkinoilla olevat tuotteet. Tätä varten yrittäjän on hyvä tehdä paljon taustatyötä ja luoda yritys vain sellaisen palvelun tai tuotteen ympärille, jonka sen kohdeyleisö taatusti tarvitsee.

Konkreettinen perustaminen ja rahoitus

Yritystoiminnan perustaminen vaatii monelaisten lupa-asioiden ja ilmoitusten hoitamista, mutta tärkeä osa on myös rahoitus. Yleinen tapa rahoittaa yritystoimintaa on hakea lainaa yritykselle, mutta aloitteleville yrittäjille on saatavilla myös starttirahaa. Yritystoimintaa voivat rahoittaa osakkeenomistajat sekä yrityksen toiset vastuuhenkilöt.

Toiminimellä toimivien taasen ei tarvitse lähteä hakemaan suuria lainoja, koska yrityistoiminta on pientä. He myös ovat vastuussa itse kaikesta toiminnasta ja työskentelevät toiminimellään yksin.

Yrityslainan hakeminen – milloin se tulee ajankohtaiseksi?

Lähes jokainen yrittäjä joutuu jossain vaiheessa liiketoimintaansa miettimään lisärahoituksen tarvetta, joka voidaan toteuttaa ulkopuolisten tahojen, kuten pankkien ja rahalaitosten toimesta. Yrityslainoja ei kuitenkaan myönnetä yleensä aivan uusille yrityksille, koska lainan takaisinmaksusta täytyy olla vakuudet.

Netistä saatavat vakuudettomat ja pankin vakuudelliset yrityslainat ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Kummatkin niistä sisältävät omat hyvät ja huonot puolensa, joita tulisi peilata myös rahoituksen tarpeeseen sekä yrityksen taloudelliseen suunnitelmaan. 

Pitkän laina-ajan antavat vakuudelliset lainat voivat muodostua taloudelliseksi taakaksi, jos lainantarve oli vain lyhytaikaista tai kausiluontoista. Netin rahalaitokset voivat avustaa yritystä myöhemmässäkin vaiheessa muun muassa yrityslainojen yhdistäminen hoituu yhtä helposti kuin lainan hakeminenkin. 

Pienyrityksen pyörittäminen on taitolaji

Kaikenkokoisten yritysten pyörittäminen vaatii taitoa, kärsivällisyyttä ja runsaasti työtä. Tietoa yrityksen perustamisesta löytyy kattavasti ympäri nettiä, jonka lisäksi monet rahoituslaitokset, pankit ja netin lainanantajat tarjoavat ilmaista opastusta eri mahdollisuuksiin, joita pienyrittäjälle on tarjolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top