Naisen euro on sata senttiä

Ylessä uutisoitiin jälleen tänään vanha tuttu ”naisen euro on…”- uutinen. Tällä kertaa naisen euro oli asettunut 76 senttiin. Uutisessa käytiin läpi eri ikäluokkien ja sukupuolten tienaamisia.

Sellainen olennainen tieto jutusta kuitenkin puuttui montako työtuntia ansioiden eteen oli nähty vaivaa. Niinpä tämäkin uutinen oli informaatioarvoltaan lähellä nollaa, varsinkin kun se vielä uutisoitiin nimenomaan tällaisella sensaatio-otsikolla.

Omalla työurallani olen toiminut useissa eri tehtävissä, ja yhdessäkään en ole havainnut eri palkkoja eri sukupuolille. Kuinka silti voi olla mahdollista että naisen euro on pienempi?

Totuus on ettei se olekaan, vaan saman alan sisäiset palkkaerot selittyvät sillä että naiset työskentelevät vähemmän. Osaltaan tämä selittyy biologisilla eroavaisuuksilla esimerkiksi perheenlisäyksen yhteydessä. Toisaalta taas miesten työura lyhenee armeijan seurauksena. Perhevapaita on viimeaikoina tasapuolistettu joten sitäkin kautta erot työajoissa pienenevät.

Yleisesti ottaen naisten kuukausiansio laahaa miesten perässä sillä naiset suuntautuvat yleisemmin matalapalkatummille aloille, esimerkiksi hoitoalalle. On selvää ettei näillä aloilla voi tienata yhtä paljon kuin yksityisellä puolella. Miehet ovat luonteeltaan kunnianhimoisempia ja haluavat suurempaa vastuuta, naiset haluavat useimmiten vain viihtyä työpaikoillaan.

Omalla työpaikallani ei ole yhtään naista joita kiinnostaisivat suuremmissa määrin ylityöt, miehissä taas on useampia jotka tekevät kuukauden verran extratunteja joka vuosi. Tämä satunnaisotanta perustuu noin 150 henkilön työyhteisöön josta naisia on aavistuksen verran alle puolet.

Kanssani samanlaiseen tulokseen pääsi myös Elinkeinoelämän Keskusliitto. Käytännössä sukupuolten välistä palkkaeroa ei heidän mukaansa ole olemassa. Pienet erot voivat johtua eri tehtäviin sijoittumisesta yritysten sisällä.

Toivottavasti tästä virheellisestä uutisoinnista päästäisiin tulevaisuudessa kokonaan eroon.

4 ajatusta aiheesta “Naisen euro on sata senttiä”

  1. Olen samoilla linjoilla kanssasi, sillä nyanssilla, että miksi naisvaltaisten alojen palkkaus on niin paljon huonompi kuin miesvaltaisten alojen? Tähän liittynee jollain tapaa muinaiset tasa-arvokäsitykset ja naisten roolin heikkous sopimusyhteiskunnassa. Eivät ole saaneet neuvoteltua parempaa.

    1. Luulenpa että pääosin ilmiö selittyy sillä että niinsanotut naisten alat ovat yleisimmin julkisella puolella, tälläkin hetkellä mietitään kuumeisesti kuinka näistä voitaisiin säästää vielä lisää jotta valtion sekä kuntien alijäämä taittuisi.

  2. Haha olen täysin samaa mieltä kuin sinäkin! Mielestäni vuosiansioiden vertailussa ei oikeasti ole yhtään mitään järkeä, sillä miehet todistetusti tekevät huomattavastikin enemmän töitä kuin naiset. Miksei voisi vertailla niitä tuntipalkkoja, joista se oikea kuva selviää. Tottakai jos teet enemmän töitä saat enemmän palkkaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top