Osakesäästötili tekee tuloaan

Mediassa on puhuttu viime aikoina runsaasti osakesäästötilistä. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa tiliä, jonka sisällä voisi käydä kauppaa verottomasti sekä saada myös osingot verottomina kasvamaan heti korkoa korolle. Vasta otettaessa varoja tililtä ulos maksettaisiin näistä pääomatuloveroa. Kyseisen sijoitustilin olisi tarkoitus kannustaa uusia piensijoittajia osakesäästämisen pariin. Vastaavia ratkaisuja on jo käytössä muissa Pohjoismaissa, joskin aavistuksen keskenään erilaisilla konfiguraatioilla.

Pörssisäätiössä on tehty asian edistamiseksi paljon töitä, ja erityisesti Sari Lounasmeri on kunnostautunut asian lobbaamisessa aina ministeritasolle saakka. Valtiovarainministeri Petteri Orpo onkin ottanut asiakseen valmistella lainsäädäntö tällaiselle tilille. Eittämättä kuulostaa vähän liian hyvältä ollakseen totta, olisiko valtio tosiaan viimeinkin kääntymässä piensijoittajien puoleen edistämään kansankapitalismia? Mieleeni tulee äkkiseltään muutamakin riski millä tämän voi vielä pilata.

Ensinnäkin ollaanko valtiotasolla todella valmiita siihen, että verotuloja siirretään tulevaisuuteen? Esimerkiksi perintöveron tapauksessa valtio on juuri niin ahne, että ei malta odottaa vuoroaan päästä verottamaan omaisuutta, vaan kahmaisee siitä osansa jo varojen vaihtaessa omistajaa. Lisäksi tulee ottaa huomioon perinteinen politiikan teko, otetaanko tällainen tili vasemmistosiivessä jälleen oikeiston keinona lisätä eriarvoisuutta, viis siitä että lähtökohtana on juuri piensijoittajien ja tavallisen kansan varallisuuden kohotus. Koska poliitikoilla on tapana oman asemansa varmistaminen ja myötäily, tämä saattaisi asettaa rajoitteita tilin kokoon. Mikäli raja vedetään todella alas tällä olisi riskinä jäädä aivan mikrosijoittajien työkaluksi. Näiden lisäksi riskinä on lisäksi palveluntarjoajien kustannukset. Pankit eivät pidä hyväntekeväisyyden harjoittamisesta, joten tyytyisivätkö ne vain veloittamaan osakeostoista, vai olisiko kiusaus liian suuri lätkäistä tällaiselle tilille jokin prosentuaalinen hallintokustannus? Toki tälläkin hetkellä meillä on palveluntarjoajia, jotka eivät peri erillistä maksua arvo-osuustilistään, joten toivoa on.

Koska tilin tarkemmat yksityiskohdat kerrotaan myöhemmin, kaikki tämä on vielä lopulta arvailujen varassa. Mikä tulisi muuttumaan radikaaleimmin on se, ettei tappiollisia sijoituksia voisi enää vähentää samalla tavalla verotettavasta pääomatulosta, mutta tämähän kumoutuu tietysti sillä, että pääomatulot ovat jo kokonaan verottomia. Osakesäätiön laskelmien mukaan tämä uusi malli olisi kuitenkin kokonaisuudessaan verotehokkaampi tästä huolimatta.

Koska pienten osinkojen verottomuus ja puolestaan suursijoittajien verottaminen näyttävät olevan lainsäädännöllisesti mahdottomia toteuttaa, on osakesäästötilissä meidän piensijoittajien toivomme tällä hetkellä päästä lähemmäksi tasa-arvoa.

Kuulisin mielelläni mietteitänne osakesäästötilistä. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top