Kumpi on järkevämpi sijoitus, Fortumin osake vai aurinkopaneelijärjestelmä?

Sähkön hinnan räjähdys viime talvena lisäsi aurinkopaneelijärjestelmien kysyntää. Buumi jatkunee tänäkin vuonna. Osakkeiden hintojen laskettua aloin pohtimaan, voisiko Fortumin osake olla parempi sijoitus tuotto- ja takaisinmaksumielessä.

Löysin Vattenfallin sivuilta esimerkkejä erilaisten aurinkopaneelijärjestelmien hinnoista sekä arviot niiden vuosituotosta. Asennus kuuluu pakettien hintaan. Luonnollisesti hinta ja paneelien tuotto vaihtelevat asennuskohteen mukaan, joten laskelmat ovat vain suuntaa antavia. Toivon mukaan näistä laskelmista on hyötyä mikäli olet pohtinut vastaavaa investointia omalle katollesi.

Fortumin osake

Ensimmäiseksi tarkastellaan Fortumin osaketta. Tällä hetkellä osake maksaa noin 13,14 euroa. Fortum maksaa osinkoa arviolta tulevina vuosina 1 euron per osake, mikä tarkoittaa nykyhinnalle yli 7,6% osinkotuottoa tuleville vuosille. Luonnollisesti osakkeesta saadaan tuottoa myös arvonnousun kautta, mutta tätä ei oteta laskelmassa mukaan vaan lasketaan ainoastaan osingoista tuleva kassavirta.

Aurinkopaneelijärjestelmä

Toisena vaihtoehtona on aurinkopaneelijärjestelmä. Oletetaan, että järjestelmän hinta on esimerkkisivun halvin paketti 8500 eurolla. Aurinkopaneelit tuottavat keskimäärin 3800 kWh vuodessa ja kaikki tämä sähkö käytetään itse. Tämä tuottomäärä lienee hyvin tyypillinen useimpiin kotitalouksiin. Järjestelmän laskelmallinen tuotto tulee siitä säästöstä joka saavutetaan kun pörssisähköä ei tarvitse ostaa valtakunnan verkosta(pörssisähkön hinta+siirtomaksu+verot otetaan kaikki huomioon).

Laskelmat

Koska tulevaa pörssisähkön hintaa on vaikea arvioida, otetaan sähkön hinta näiden laskelmien muuttujaksi. Näin ollen voidaan arvioida, millä sähkön hinnalla aurinkopaneelijärjestelmä olisi yhtä kannattava kuin sijoittaminen Fortumin osakkeseen. Sijoitettu summa on molemmissa vaihtoehdoissa 8500 euroa. Tällä summalla saa Fortumin osakkeita 647 kappaletta.

Laskelmien perusteella sähkön myyntihinnan pörssissä tulisi olla noin 0,17 euroa/kWh (noin 17 senttiä/kWh), jotta sen tuotot vastaisivat osakkeiden tuottoja. Tällä myyntihinnalla aurinkopaneelijärjestelmän tuotot olisivat yhtä suuret kuin Fortumin osakkeiden tuotot, kun molempiin vaihtoehtoihin on sijoitettu 8500 euroa. Koska sähkön hinnassa tulee ottaa huomioon myös säästetyt siirtomaksut sekä verot, voidaan tästä hinnasta vähentää 8 senttiä. Näin ollen pörssisähkön pysytellessä vuositasolla noin 9 sentissä voi aurinkopaneelijärjestelmän olettaa olevan yhtä hyvä investointi kuin Fortumin osake. Tämä siis sillä oletuksella, että kaikki tuotettu sähkö käytetään itse. Diili huononee mikäli sähköä joutuu myymään verkkoon, koska tuolloin hyöty oman kulutuksen siirtomaksuttomuudesta ja verottomuudesta katoaa.

On tärkeää huomata, että tämä laskelma on hyvin yksinkertaistettu ja emme ota huomioon muita tekijöitä, kuten osakkeiden arvonmuutoksia tai aurinkopaneelijärjestelmän ylläpitokustannuksia. Analyytikot antavat Fortumin osakkeelle tällä hetkellä ostosuosituksia tavoitehintojen pyörien noin 16 eurossa, joten oletettavasti pitkällä aikavälillä osakkeen arvossa on merkittävääkin nousupotentiaalia.

Yhteenveto

Tämän artikkelin tarkoituksena oli esitellä laskelmiin perustuva näkökulma Fortumin osakkeen ja aurinkopaneelijärjestelmän tuottojen vertailuun. Laskelmien perusteella aurinkopaneelijärjestelmä voi maksaa itsensä takaisin nopeammin, kunhan pörssisähkön verot ja siirrot sisältävä myyntihinta ylittää 0,17 euroa/kWh ja lähes kaiken sähkön voi käyttää itse. Kuten aikaisemmin mainitsinkin, tämä on harvoin todellisuutta.

Sähkön hinnan kausivaihtelu eli käytännössä Suomen olosuhteet eivät ole optimaalisia aurinkosähköpaneeleita ajatellen. Niiden tuotto kun on parasta juuri silloin kun meillä on lämmintä ja valoisaa, eikä sähkö kesällä maksa juuri mitään. Kun katsotaan toteutuneita pörssisähkön hintoja, on esimerkiksi edellisen viikon keskihinta ollut 1 sentti/kWh ja edellisen kuukauden hinta 4,56 senttiä/kWh.

Lopullinen päätös kumpi vaihtoehto on parempi sijoitus riippuu monista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista taloudellisista tavoitteista, riskinsietokyvystä, energiamarkkinoiden muutoksista ja alueellisista olosuhteista.

Omalla kohdallani valitsisin Fortumin osakkeen, koska osinkotuoton lisäksi se tarjoaa vielä hyvän tulevaisuuden tuottopotentiaalin bonuksena. Kaiken lisäksi en usko sähkön hinnan saavuttavan enää viime talvena nähtyjä ennätyslukemia, koska esimerkiksi OL3 saatiin viimein tuotantokäyttöön. Ja vaikka ensi talvena vielä kovia hintoja nähtäisiinkin, ei aurinkopaneeleista ole tuolloin suurta hyötyä kun aurinko ei juuri näyttäydy.

Toivottavasti tämä artikkeli sai pohtimaan millainen energiainvestointi voisi olla oman talouden kannalta järkevin. Lopullisen päätöksen tekeminen on sinun käsissäsi, ja suosittelemme harkitsemaan huolellisesti omia taloudellisia tavoitteitasi ja riskinsietokykyäsi ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top