Solidaarisuusveron alaraja on liian matala

Solidaarisuusvero, eli maamme progressiivisen ansiotuloverotuksen korkein porras otettiin käyttöön vuonna 2013. Tuolloin verotuksen ylin raja koski 100 000 euroa tai enemmän vuodessa tienaavia. Solidaarisuusveroa on vuosien saatossa kiristetty asteittain, ensin koskemaan 90 000 euron tuloja vuonna 2015 ja sen jälkeen 72 300 euroa vuosiksi 2016-2017. Tänä vuonna solidaarisuusveron alaraja on 74 200 euroa. Solidaarisuusveron alarajan reippaamman laskun piti alunperin olla määräaikainen, mutta yllättäen sitä päätettiinkin jatkaa ainakin tämän hallituskauden loppuun. Autoilijoille tulee varmasti mieleen eräs toinen ”väliaikainen” verotustoimenpide, joka muuttui kutakuinkin ikuiseksi.

Solidaarisuusveron idea on se, että ne joilla on todella paljon tuloja maksavat hieman suuremman osan valtion yhteiseen kolehtiin. Idea on sinänsä hyvä, mutta olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että alaraja tuotiin liian alas koskettamaan ylimpien johtohenkilöiden ja sikariportaan sijaan aivan tavallistakin duunaria. Tämä aiheuttaa näillä aloilla passiivisuutta, sillä esimerkiksi ylityöllä tienatusta eurosta menee solidaarisuusveron jälkeen jo niin suuri osa muualle kuin työntekijän lompakkoon, ettei lisätyönteko enää motivoi. Tämä on kontaktieni mukaan arkipäivää esimerkiksi paperiteollisuudessa ja raideliikenteessä, varmasti myös monilla muilla aloilla. Vähentynyt työaktiivisuus tuo tullessaan erilaisia lieveilmiöitä. Esimerkiksi kuormitus töissä kasvaa kun sairastapausten vuoksi ei saada korvaajia ylitöihin, vaan töistä pitää selvitä pienemmällä miehityksellä. Valtion kannalta tilanne vaikuttaa puolestaan negatiivisesti verokertymään.

Tälle vuodelle työn verotusta kevennettiin hieman, mutta solidaarisuusveron alaraja päätettiin jättää 74 200 euroon. Toivon mukaan alaraja nousee jo aivan lähitulevaisuudessa takaisin koskettamaan niitä joille se on tarkoitettukin, eli oikeasti hyvätuloisille. Tällaisenaan se on vain työmotivaation tappaja tavallisten duunarien keskuudessa ainakin niillä aloilla, joiden peruspalkka on valmiiksi lähellä tuota rajaa.

Kuulisin mielelläni kommenttejanne aiheesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top