Telia on tunnettu yhtiö siitä, että sen osake toimii samaan tapaan kuin korkeakorkoinen pankkitalletus. Osake ei juurikaan ole viime vuosina liikkunut, mutta osinkotaso on vuodesta toiseen ollut hyvä. Kasvun puuttuessa sijoittajien Teliasta saama tuotto onkin rajoittunut ainoastaan osinkoon. Loppuvuonna nähdyn pörssilaskun keskellä Telia oli vakaa kuin suomalainen peruskallio, eikä tuulessa ja tuiverruksessa hievahtanutkaan. Toisin kävi juuri kun yhtiö julkaisi viimeisen kvartaalin raporttinsa.
Hyvät asiat rajoittuivat siihen, että liikevaihto(+4,9%) sekä oikaistu käyttökate(+3,3%) kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna. Lisäksi ongelmallisista Euraasian toiminnoista päästiin irtautumaan yhtiön myytyä uzbekistanilaisen Ucellin ja kazakstanilaisen Kcellin. Nyt Telia pystyy paremmin suuntaamaan fokuksensa sen ydinmarkkinoille Pohjoismaihin sekä Baltiaan.
Telian jatkuvien toimintojen liikevoitto laski viimeisellä neljänneksellä 18,7 prosenttia 2 293 miljoonaan kruunuun vertailukauden 3 680 miljoonasta. Liiketoiminnan suurimmat ongelmat näyttävät olevan Ruotsissa, jossa liikevoitto putosi vuoden takaiseen kvartaaliin verrattuna -39,6%. Toimitusjohtaja Johan Dennelindin mukaan ongelmat johtuvat viivästyksistä muutosprojektissa ja markkinan pehmeydestä. Vaikeudet Ruotsissa jatkuvat vielä lähitulevaisuudessa, mutta ne eivät vaikuta vuosien 2019 ja 2020 näkymiin.
Vahvasti ei mennyt muillakaan ydinmarkkinoilla, sillä liiketulokset laskivat myös Suomessa(-11,8%), Norjassa(-1,6%) sekä Liettuassa(-13,8%).
Koko vuodelta oikaistu liikevoitto heikkeni 4,3 prosenttia. Tähän vaikuttivat Ruotsin ongelmien lisäksi yrityskaupoista koituneet kulut. Vapaa kassavirta nousi ja mahdollistaa osingon noston 2,5 prosentin verran 2,36 kruunuun eli 0,23 euroon. Osakkeiden takaisinosto-ohjelman jatkuessa sekä osinko huomioon ottaen Telia maksaa omistajilleen noin 84% vapaasta kassavirrasta. Sääntöjen mukainen alaraja on 80% joten taso ei tähän nähden ole hälyyttävän korkea. Vapaan kassavirran odotetaan tänäkin vuonna kasvavan.
Telia ylsi omaan ohjeistukseensa, mutta petti analyytikoiden ennusteet. Niinpä kurssi laski hieman reilut viisi prosenttia tulospäivänä 3,85 euroon. Telian kurssi onkin viime vuosina sahannut juuri suunnilleen tätä samaa väliä neljän euron molemmin puolin.
Seuraavassa on kuva Telian kurssikäyrästä, johon merkitsin milloin kurssi on leikannut neljän euron rajan ja milloin se puolestaan on käynyt nykyisellä tasollaan 3,85 eurossa.
Kuvasta voi havaita, että viimeisen kahden vuoden aikana rauhallisempikin treidaaja on voinut tehdä osakkeella hyvät tuotot. Kahden vuoden aikana tällaisia hyviä ostopaikkoja voi kuvasta havaita ainakin 7 kappaletta. Jos osaketta ostanut aina sen käydessä 3,85 eurossa tai alle sekä myynyt hinnan ollessa 4 euroa, on tuottoa tullut aikavälillä 29,4%. Tuotto tuntuu yllättävän suurelta, sillä osto- ja myyntivälin erotus on esimerkissäni vain 3,75%. Kaiken kukkuraksi tämän päälle on saattanut saada vielä osingot. Aika hyvin osakkeelta, jonka kurssi ei tunnu liikkuvan juuri mihinkään!
Harkitsen Telian ostamista salkkuuni näiltä kurssitasoilta, sillä uskon että vakaana jatkuva osinkotaso sekä omien osakkeiden ostot mahdollistavat jatkossakin Telian pysymisen korkotalletuksen kaltaisena sijoituksena. Pienellä kassalla saatan hairahtua myös treidaamaan osakkeella mikäli sama ”pumppaus” vielä jatkuu tulevaisuudessa.