Viimeksi tutkailin metsäyhtiöitä pitkäksi venyneen laskukauden johdosta. Nyt ajattelin tutkia Helsingin pörssin aateliin kuuluvaa yhtiötä, merenkulku – ja energia-alan ratkaisutoimittajaa Wärtsilää. Koneen ohella Wärtsilä on pitkään ollut sellainen yhtiö, joka arvostus tuntuu aina liian kalliilta. Olisivatko asiat nyt toisin?
Tätä kirjoittaessani osake noteerataan kurssiin 12,89€. Wärtsilän osakekurssi on vuodessa laskenut muhkeat -28,64%. Pelkästään tämän vuoden aikana laskua on kertynyt hieman reilut -7%. Erityisen huomionarvoista on se, että Wärtsilä on punaisella myös 5 vuoden aikavälillä noin -4,7%. Laatuyhtiö sen viiden vuoden pohjilla alkaa kiinnostaa välittömästi, joten on tutkittava hieman lisää missä nyt mennään.
Tarkastellaan vielä tyypillisimpiä tunnuslukuja jotka peilaavat yhtiön viime vuoden tulokseen. P/E-luku on viime vuoden tuloksella noin 19,8. Luku kuulostaa suurelta, mutta on perusteltu Wärtsilän kaltaiselle laadukkaalle kasvuyhtiölle. P/B-luku on 3,52 joka kielii siitä, että Wärtsilä kykenee luomaan kovaa tuottoa pääomilleen. Viime vuonna oman pääoman tuotto oli 16,1%.
Inderes ennustaa tälle vuodelle Wärtsilän osakekohtaiseen tulokseen kasvua noin 15%, mikä tarkoittaisi toteutuessaan sitä että P/E-luku laskisi jopa alle 16 lukemiin. Tänä keväänä maksettu osinko vastaisi noin 3,6% osinkotuottoa, joka on sekin Wärtsilälle historiallisesti korkea taso. Tyypillisesti efektiivinen osinkotuotto on pysytellyt reilun 2% tuntumassa. Jos Inderesin ennuste pitää paikkansa, osakkeen nykyhinnalle voisi ensi vuonna odottaa peräti 4,2% osinkotuottoa mikäli osingonjakosuhde pysyisi samalla tasolla. Nämä faktat kielivät siitä, että osakkeen nykyarvostusta voidaan pitää sen historialliseen tasoonsa nähden halpana.
Koska arvostus on laskenut jopa historiallisesti alhaiselle tasolle, on syytä tutkia mikä lienee pörssilaskun takana. Yhtiön Q1-raportin mukaan kysyntä oli melko laimeaa, ja saman odotetaan jatkuvan loppuvuonna. Vuoden 2018 Q1:n nähden tilauskanta kutistui -6%. Yhtiön tilauskanta vuoden 2018 lopussa oli kuitenkin ennätyssuuri ja oli 3% suurempi kuin vuosi takaperin. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan näkymät ovat vankat, mutta geopoliittiset riskit ja globaali epävarmuus heikentävät asiakkaiden investointihalukkuutta. Kauppasodan uhka on siis otettu huomioon. Mielestäni tilauskannan kehitys ei kuitenkaan toistaiseksi anna suuria huolia tulevaisuuteen.
Osakekohtainen tulos oli ensimmäisellä kvartaalilla identtinen vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan nähden. Liiketulos kuitenkin kasvoi 8%. Suorituminen näyttää tulosperusteisestikin vakaalta. On ilahduttavaa nähdä, että palvelujen osuus liikevaihdosta on kasvanut vuosi toisensa perään. Tämä on erittäin positiivista, sillä palvelusegmentti tuo luonnolliseti vakautta ja ennustettavuutta myös tulokseen.
Tein tänään oman henkilökohtaisen ratkaisuni, ja ostin ensimmäisen erän Wärtsilää salkkuuni pyöreät 200 kappaletta hintaan 12,95€. Ajallisen hajautuksen vuoksi seuraan tulevia kvartaalituloksia ja teen niiden yhteydessä mahdollisia lisäostoja.