Tuulipuvun joulukalenterin 16. luukku

Seuraava tuloskausi alkaa lähestyä, ja pörssiyhtiöt ovat nyt parhaillaan ilmoittamassa yllättävistä muutoksista suoriutumisestaan ennusteisiinsa nähden. Pääosin nähdyt tulosvaroitukset ovat olleet negatiivisia ja sisällöltään seuraavanlaisia:

 

 

Viimeisimpänä negatiiviset tulosvaroitukset antoivat Cargotec sekä Metsä Board. Metsä Boardin tulosvaroitus johtui sellun kysynnän heikkenemisestä Kiinassa. Tämä luonnollisesti veti muutkin kotipörssimme metsäyhtiöt laskuun. Vielä on liian aikaista sanoa johtuuko heikompi kysyntä vain kausiluontoisista tekijöistä vai onko kyse pitkäluontoisemmasta rakenteellisesta kysynnän heikkenemisestä. Kevättalvella olemme asian suhteen viisaampia.

Cargotecin tulosvaroitus johtui Hiabin ja MacGregorin heikommasta tuloskehityksestä. Hiabin puolella heikkeneminen johtui komponenttipulan tuomasta tuotannon hidastumisesta, ja MacGregorin ennakoitua tulosta nakertaa toimitusten siirtyminen ensi vuoteen. Ei siis mitään maata kaatavaa, mutta harmillinen ohjeistuksen viilaus alaspäin.

Positiivistakin on nähty. Talenom nosti näkymiään loppuvuodelle, vaikka edellinen nosto nähtiin vasta syyskuussa. Yhtiön kasvuvauhti on ollut huomattavasti ennakoitua nopeampaa. Tähän asti Talenomin suoriutuminen pörssissä on ollut ihailtavaa ja sama tahti näyttää jatkuvan.

Tulosvaroituksia voimme yleisesti odottaa vielä ennen joulua, sillä juuri nyt yhtiöt saavat laskelmansa pääosin pakettiin tämän vuoden osalta siinä määrin, että karkea tulos aletaan jo hahmottamaan ja niistä tiedotetaan mikäli on tarvetta. Esimerkiksi Nokialle povataan vielä hienoista tulosvaroituksen riskiä, sillä yhtiön toinen kvartaali varsinkin verkkolaitepuolen osalta sujui kehnosti. Nokia odottaa tälle vuodelle 9-11 prosentin liikevoittoprosenttia. Ohjeistuksen saavuttaminen edellyttää verkkoyksiköltä yli 14 %:n liikevoittoa Q4:ltä muiden segmenttien tehdessä normaalisuorituksen. Vertailun vuoksi suhteellisen hyvin sujuneella kolmannella kvartaalilla verkkolaiteyksikön liikevoittomarginaali oli 5%. Kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana Nokian liikevoittoprosentti on hieman vajaat 7%. Kirittävää siis riittää vielä huomattavasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top