Tuulipuvun joulukalenterin 21. luukku

Eilisen uutisen mukaan Stockmannin suuromistaja Åbo Akademin säätiö sr myi kaikki omistamansa yhtiön osakkeet. Kun otetaan huomioon kuinka Stockmannin viime vuoden ovat liiketoiminnallisesti sujuneet ja kuinka yhtiön pörssikurssi on seilannut, vaikuttaa tilanne viimeistään nyt seuraavanlaiselta:

 

 

Virallinen selitys oli, että säätiö keskittää omistuksiaan osinkoa jakaviin yhtiöihin. Sille ei kuitenkaan saatu selitystä, miksi liike tehtiin vasta nyt sillä Stockmann ei ole jakanut osinkoa vuosiin. Kaiken lisäksi yhtiön arvostus on luisunut tänä vuonna lähes -60% joten sen arvostustasot ovat todella matalat. Stockmannin P/B-luku on vain 0,15.

Inderesin Sauli VIlénin mukaan Stockmannin osien arvo olisi noin 2,7 euroa. Yhtiössä olisi siis piilevää arvoa mikäli sitä lähdettäisiin purkamaan. Vilénin mukaan tavaratalo- ja verkkokauppatoiminnot sisältävän Retail-liiketoiminnan kääntyminen ilman merkittäviä uusia toimenpiteitä on hyvin epätodennäköistä ja liiketoiminnan potentiaaliset ostajaehdokkaat ovat myös vähissä rumien tappioiden johdosta. Näin ollen osien arvo pysyy Retailin panttivankina. Tämä on luonnollisesti osakkeenomistajalle vaikea tilanne, yhtiössä on sisällään arvoa jota ei ehkä päästä lunastamaan.

Päivän päätteeksi Stockmannin osake nousi kuitenkin +5,94% joten ainakaan osakkeenomistajat eivät ole vielä menettäneet kokonaan toivoaan yhtiön suhteen.

1 ajatus aiheesta “Tuulipuvun joulukalenterin 21. luukku”

  1. Stockmann on kyllä Suomen pörssin paskin yritys, jopa huonompi kuin Nokia. En millään usko, että Stockmannin osien arvo olisi edes 2.7 € osakkeelta, kun osien arvostuksessa on voitu käyttää luovaa matematiikkaa. Stockmannin edullisuutta P/B suhteen on jo pitkään puhuttu ja mielestäni Stockmann ei ole vieläkään edullinen (henkilökohtaisesti Stockmannin en ostaisi mistään hinnasta). Stockmannin osille en myöskään heti näe ostajia, koska liiketoiminta on niin surkeaa (ei tuota mitään rahaa). Osien arvo on 0 € ennen kuin joku niistä jotain suostuu maksamaan. Kuten eräs blogikollega kirjoitti Ovarosta ja sen taseessa olevasta ilmasta, niin Stockmannin kanssa on täsmälleen sama asia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top