Opas: Kuinka aloitat kustannustehokkaan indeksisijoittamisen

Indeksisijoittaminen on sijoittamisen muoto, jota voi perustella helposti lähestulkoon kaikille osakesijoittamisesta kiinnostuneille. Indeksirahastoihin sijoittaminen tarjoaa sijoittajalle markkinoiden keskimääräisen tuoton mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Tästä syystä sijoitusasioista kiinnostunutta ohjataan yleensä aivan ensimmäisenä tututumaan kustannustehokkaaseen indeksisijoittamiseen.

Tässä oppaassa käymme vaihe vaiheelta läpi prosessin, jota seuraamalla kuka tahansa voi aloittaa indeksisijoittamisen. Oppaassa neuvomme koko prosessin läpi suosituimmassa osake- ja rahastovälittäjä Nordnetissa. Tässä oppaassa keskitymme selkeyden vuoksi perinteisiin indeksirahastoihin, emme pörssinoteerattuihin ETF-rahastoihin.

Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahasto on rahasto, joka nimensä mukaisesti seuraa valittua osakeindeksiä. Osakeindeksi puolestaan on joukko yhtiöiden osakkeita, jotka on valittu eri kriteereillä mukaan indeksiin. Indeksirahastot ovat passiivisia rahastoja, eivätkä ne tee aktiivista kaupankäyntiä. Tästä syystä rahastojen kulutaso pysyy erittäin edullisena verrattuna aktiivisiin kauppaa käyviin rahastoihin.

Eri indeksejä on useita, joista meille suomalaisille tunnetuin on OMX Helsinki- indeksi joka sisältää Helsingin pörssin osakkeet, tai OMXH25 joka sisältää Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä. Kun sijoittaja ostaa esimerkiksi OMXH25-indeksirahastoa, hän saa yhdellä ostotoimeksiannolla salkkuunsa laajan hajautuksen Suomen suurimpia yhtiöitä.

Luonnollisesti indeksirahastoja on saatavilla myös globaaleille markinoille, esimerkiksi Nordnetin valikoimissa on omat kustannustehokkaat indeksirahastot Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, USA:han ja Eurooppaan. Näin ollen yhtiöhajautuksen lisäksi indeksirahastot ovat oiva tapa saada edullisesti rakennettua myös maantieteellinen hajautus. Liika lukittautuminen vain yhteen paikalliseen markkinaan, esimerkiksi Suomeen voi kostautua kohonneen maariskin myötä.

Miten indeksirahasto poikkeaa oman pankkini rahastoista?

Yleensä pankkien sijoitusneuvojat tarjoavat valikoimistaan aktiivisesti hoidettuja rahastoja, koska ne tarjoavat pankille itselleen parhaan katteen. Näissä rahastoissa merkintä-, lunastus-, ja hallinnointikustannukset ovat yleensä indeksirahastoja huomattavasti suurempia. Pieneltäkin tuntuva ero kustannustasossa vaikuttaa merkittävästi tulevien vuosien tuottoihin. Tästä syystä kulutaso on syytä pitää alun alkaenkin pienenä, se on varmin tapa mahdollistaa paremmat tulevaisuuden tuotot.

Sijoittajan on hyvä huomata, että vaikka olet ollut pitkäaikainen asiakas jossain tietyssä pankissa, ei heidän kauppaamansa rahasto ole sinulle välttämättä paras vaihtoehto tulevaisuuden tuottoja ajatellen. Itse voin vilpittömästi suositella tutustumaan Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin, sekä niiden tuottoihin ja kulutasoon.

Nordnetin Indeksirahasto Suomen tuotto edellisten 5v ajalta.

Kuinka aloitan sijoittamisen?

Aivan ensimmäisenä sinun tulee joko avata asiakkuus Nordnetiin tai kirjautua palveluun sisään. Nordnet-tilin avaaminen on ilmaista, joten vaikka vielä empisit varsinaisen sijoittamisen aloittamista, kannattaa tili avata jo etukäteen jotta toiminta on myöhemmin jouhevampaa. Kirjautuneena pääset käsiksi kaikkeen tietouteen joita rahastoista on saatavilla, ja voit paremmin tehdä etukäteistutkintaa kiinnostavista sijoituskohteista.

Korostan, että tässä vaiheessa ei ole kiirettä laittaa rahoja sisään, vaan kannattaa ehdottomasti tutustua indeksirahastoihin aivan rauhassa, sekä tehdä kunnollinen sijoitussuunnitelma siitä kuinka aikoo sijoittaa. Pohtimisen arvoisia aiheita ovat esimerkiksi millaisilla summilla aiot sijoittaa, teetkö sitä säännöllisesti kuukausittain, millaisen maantieteellisen hajautuksen sijoituksillesi haluat ja mikä on sijoitushorisonttisi. Tälle pohdinnalle kannattaa varata aikaa, ja kun ajatukset on koottuna suunnitelmaa on helppo lähteä toteuttamaan.

Nordnetin palvelussa automaattinen kuukausisäästäminen on erittäin helppoa. Sijoittaja voi valita koska indeksirahasto-ostot tehdään, mitä rahastoja ostetaan ja millä summilla.

Sijoitusten automatisoinnin jälkeen sinun tehtäväksesi jää lähinnä siitä huolehtiminen, että sijoitussalkussa on tarpeeksi rahaa ostojen tekemiseen. Itseasiassa tämänkin voit halutessasi automatisoida omassa pankissasi, joten sijoittamisesta saa tarvittaessa täysin automaattista, eikä sijoitusasioita tarvitse seurata joka kuukausi.

Käydäänpä seuraavaksi läpi, kuinka kuukausisäästäminen aloitetaan Nordnetin palvelussa.

Kuukausisäästämisen aloittaminen

Siirrytään ensimmäisenä Nordnetin kuukausisäästämisen etusivulle.

Avautuvalta sivulta valitaan ”valitse rahastot itse.”

Tämän jälkeen aukeaa näkymä, johon täytetään seuraavat tiedot:

  1. Valitse pudotusvalikosta sijoitussalkkusi johon haluat rahasto-osuuksien menevän. Jokaisella on oletuksena yksi salkku, näitä voi ilmaiseksi luoda lisää mikäli on tarve.
  2. Valitaan summa joka halutaan kuukausittain sijoittaa rahastoihin. Valitsen tässä esimerkissä 100€ summan.
  3. Valitaan kuukauden päivä jolloin ostot tapahtuvat. Tähän voi valita minkä päivän tahansa omien mieltymysten (tai tilipäivien) mukaan.
  4. Tässä kohdassa valitaan rahastot joihin halutaan sijoittaa. Rahastot haetaan nimen perusteella yksi kerrallaan. Suosittelemiani yleisimpiä indeksirahastoja ovat:
    – Nordnet Indeksirahasto Suomi
    – Nordnet Indexfond Sverige (indeksirahasto Ruotsi)
    – Nordnet Indeksfond Norge (indeksirahasto Norja)
    – Nordnet Indeksfond Danmark (indeksirahsto Tanska)
    – Nordnet Indeksi Eurooppa ESG (euroopan indeksirahasto)
    – Nordnet Indeksirahasto USA ESG (USA:n suurimpiin yhtiöihin sijoittava indeksirahasto)
    – Nordnet Indeksirahasto Maailma (koko maailman suuriin yhtiöihin sijoittava indeksirahasto)
    – Nordnet Indeksirahasto Teknologia (Globaaleihin teknologiayhtiöihin sijoittava indeksirahasto)

Rahastot lisätään kirjoittamalla hakukenttään (4) rahaston nimi, jonka jälkeen klikataan nimen oikealla puolella olevaa ”lisää”-linkkiä alla olevan kuvan mukaisesti:

Kun olet klikannut ”lisää”-linkkiä haluamasi rahaston kohdalla, voit tyhjentää hakukentän ja hakea toista rahastoa. Kun olet etsinyt kaikki haluamasi rahastot, sekä lisännyt ne portfolioon, näyttää näkymä seuraavanlaiselta:

Kuten nähdään, kaikki haluamani rahastot on nyt listattuna, ja jokaisen osuus salkussa on tasan 20%. Mikäli haluan vaihtaa painotuksia, se onnistuu tässä kohdassa. Voin esimerkiksi muokata Suomi-rahaston prosenttiosuudeksi vain 10% ja siirtää painotusta johonkin toiseen esimerkiksi valitsemalla USA-rahaston osuudeksi 30%. Tässä kohdassa voi siis hyvinkin tarkasti säätää kuinka paljon sijoituspotista ohjautuu eri kohteisiin.

Kun kaikki on valmista, klikataan oikeasta alereunasta ”Tee kuukausisäästösopimus”-painiketta.

Valmista tuli

Onneksi olkoon! Kuukausisäästösopimus kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin on nyt aktivoitu. Jos tulet joskus katumapäälle ja haluat keskeyttää ohjelman, se onnistuu koska tahansa kirjautumalla Nordnetin kuukausisäästämisen etusivulle.

Koska kuukausisäästäminen on nyt automaattista, sinun ei tarvitse huolehtia rahasto-ostoksista. Ainoa tehtävä on siirtää aika ajoin lisää varoja Nordnetin salkkuun, jotta automaattiset rahasto-ostot onnistuvat.

Rahan lisäys Nordnetiin tapahtuu kirjautumisen jälkeen yläreunan sivuni-linkin takaa. Avautuvasta valikosta valitaan alareunasta ”Talletus”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top