Vierailimme jokin aika sitten tuulipukukollegani kanssa Helsingissä ja matkat suoritimme tietysti lentäen Norwegianilla. Tällä kertaa meillä oli vähän huonompaa tuuria, sillä lennot myöhästyivät sekä mennessä että palatessa. Tämä toi jälleen mieleeni kuinka mukava olisi, jos olisi pääsy lentokenttien loungealueelle. Silloinhan pieni lennon myöhästyminen ei haittaa juuri mitään kun saa nauttia hyvästä ruuasta sekä virvokkeista poissa lentokentän ihmishälinän keskeltä. Tästä innostuneena ajattelin selvitellä millaisia luottokortteja on tarjolla, joihin sisältyy pääsy loungeen ja mitä niistä joutuu tänä päivänä pulittamaan.
Tutuimmat kortit ovat varmasti Finnair Plus -luottokortit joita saa sekä Mastercardina että Visana. Kortin vuosimaksu on 60 euroa. Näillä korteilla pääsee rajoitetusti loungeihin riippuen Finnair Plus -tasosta. Perustasolla loungekäynneistä joutuu maksamaan joko rahalla tai pisteillä. Finnair Plus Gold ja Platinum -korteilla loungekäynnit ovat kokonaan ilmaisia. Nämä vaativat kuitenkin jo todella ahkeraa lentämistä, sillä Gold-tasolle päästäkseen tulisi kerätä 80 000 tasopistettä tai lentää 46 Finnairin reittilentoa. Sanomattakin selvää että nämä ovat tarkoitettu enemmän työnsä puolesta matkustaville kuin satunnaiselle lomailijalle.
Finnair Plus Diners club –kortilla pääsee loungeen maksamalla 19 euroa per käynti. Kortti on ensimmäisen vuoden ajan maksuton, jonka jälkeen vuosimaksu on 50 euroa. Kuten muillakin Finnair Plus -korteilla, myös tällä voi kerryttää Finnair plus-lentopisteitä kaikista ostoksista.
SAS EuroBonus Diners Club on käytännössä sama kortti kuin edellä mainittu Finnairin vastaava, mutta tällä kerrytetään SAS Eurobonus -lentopisteitä. Loungeen pääsy maksaa 19 euroa ja loungeja on maailmalla 750 kappaletta. Kortin vuosimaksu on kuitenkin viisi euroa kalliimpi eli 55 euroa. Myös tämän kortin saa ainakin välillä niin, että ensimmäinen vuosi on kokonaan ilmainen. Tämän sekä Finnairin vastaavan kortin välillä pitää tietysti valita sen mukaan kummalla lentoyhtiöllä tulee enemmän lennettyä.
American Express Gold -korttiin sisältyy Standard Priority Pass eli 4 maksutonta loungekäyntiä vuodessa. Seuraavat loungekäynnit saman kalenterivuoden aikana kustantavat 24 euroa per käynti. Loungeja luvataan olevan maailmalla noin 1000 kappaletta. Ensimmäinen vuosi on maksuton koskien myös rinnakkaiskorttia, sen jälkeen 180 euroa vuodessa. Ilmaiset loungekäynnit eivät muuten koske lainkaan rinnakkaiskortin haltijaa.
American Express Platinum onkin sarjan järein kortti, siihen sisältyy Standard Priority Pass ilman loungerajoituksia sekä yksi vieras mukaan 24 euron lisämaksua vastaan. Luottokortin kuukausihinta on 60 euroa, eli vuodessa 720 euroa. On sanomattakin selvää että tämä on satunnaisesti matkustavalle liikaa.
Tämä listaus sisälsi kaikki tyypillisimmät kortit joita tavallinen kuluttaja voi hakea. Koska olemme kuitenkin osakesäästäjiä, kannattaa ottaa huomioon että pankeilla saattaa olla tarjota vielä omia korttejaan Premium-asiakkaille joiden varallisuus ylittää tietyn tason. Otan esimerkiksi kotipankkini Nordean premium-asiakkaillensa tarjoaman Mastercard Premium -kortin, joka sisältää Priority Passin jolla pääsee maksuttomasti neljä kertaa vuodessa loungeen. Tämä kortti on maksuton ensimmäisen puoli vuotta, jonka jälkeen voi valita maksaako 90 euroa vuosimaksuna tai 7,50 euroa kuukaudessa. Voidakseen hakea korttia tulee hakijalla olla suoraan lainatakseni ”säästöjä ja sijoituksia vähintään 80 000 euroa tai hyvät mahdollisuudet vaurastua.” Hyvä on, minulta jää vielä tuo vaadittu raja saavuttamatta mutta eipä hätää, nousumarkkinassa on ollut ainakin toistaiseksi hyvät mahdollisuudet vaurastua.
Aktia tarjoaa Visa Platinum -korttia, joka myönnetään kun bruttovuositulot on enemmän kuin 60 000 euroa. Kortin kuukausimaksu on 20 euroa eli 240 euroa vuodessa. Tämä kortti sisältää saman Priority Passin kuin Nordean vastaava ja neljä ilmaista loungekäyntiä vuodessa. Kannattaa tutkia mikäli omalla pankillasi on vastaavia tarjouksia premiumasiakkaille.
Summataan lopuksi tutkimustemme saldo. Satunnaisesti matkustavalle kaikista järein Amex Platinum on aivan liian kallis, 720 euron vuosimaksu ylittää monen tuulipukumiehen koko matkabudjetin. Amexin kultakortti olisi laskennallisesti ensimmäiset kaksi vuotta saman hintainen kuin Nordean premium-asiakkalleen tarjoama kortti johtuen siitä että se on ensimmäisen vuoden ajan maksuton. Nordea taas kiilaa Aktian Platinumkortin edelle halvemmalla vuosimaksullaan. Finnair Plus -kortteja on vaikea perustella koska niissä on vuosimaksu, mutta siitäkin huolimatta loungekäynnit maksavat vielä extraa joka kerta. Nämä kortit voisivat toimia aktiivisemman matkustajan lompakossa. Sama päätelmä pätee toki SAS Eurobonus Diners Club -korttiin.
Mikäli varallisuutta löytyy tarpeeksi, näistä korteista voittajaksi selviytyy Nordean Mastercard Premium. Tämän kortin varallisuusehdot ovat kuitenkin sen verran kovat että se taitaa jäädä vielä tulevaisuuden haaveeksi. Mikäli joku varakkaampi lukee tätä, kannattaa kysellä Nordean Private Banking- asiakkuutta sillä sitä kautta tuonkin kortin voinee saada kokonaan vuosimaksuttomana. Tämä todennäköisesti vaatii kuitenkin sijoitusvarallisuuden siirtämistä Nordean tarjoamiin tuotteisiin. Voisi kuvitella että nykyään osakesalkun siirtäminen Nordnetistä Nordealle ei tuottaisi kovinkaan suurta tuskaa, sillä Nordea on uudistetulla hinnoittelullaan ajamassa Nordnetin ohi.
Tavallisista kuluttajakorteista edullisimmaksi tulee ainakin ensimmäiset kaksi vuotta Amex Gold. Neljällä loungekäynnillään vuosimaksu on vielä siedettävissä. Normaali 180 euron vuosimaksu menee kuitenkin jo niin korkeaksi, että harvemmin matkustava pääsee loungeen halvemmalla sisään maksamalla normaalin sisäänpääsymaksun. Helsinki-Vantaalla sisäänpääsymaksu on tällä hetkellä 48 euroa, hinnat varmasti vaihtelevat eri lentokenttien välillä. Voisi olettaa että tässäkään tapauksessa Helsinki-Vantaa ei ole sieltä edullisimmasta päästä. Vertailuna esimerkiksi aina niin halpaan Prahaan, siellä loungeen pääsee 28 eurolla.
Mikäli sinulla on vinkkejä vielä edullisemmista vaihtoehdoista, kommentoi!
(Selvityksen tiedot koottu www.talouteen.com -sivustolta)
Se vaan että Finnair Plus kortti on ilmainen. Toki sillä ei pääse long een paitsi jos on jollain tasolla. Itsellä kokemusta Gold-tasosta mikä on aika toimiva.. Helsingissä premium loungeen ja maailmalla aina jonnekin.
Niin aivan, Finnairilta saa myös ilmaisen kanta-asiakaskortin. Tässä jutussa otimme vertailuun luottokortit jotka ovat maksullisia, niillä kuitenkin kaikista ostoksista saa kerrytettyä lentopisteitä. Finnairin tarjoama malli ei ole kuitenkaan läheskään niin antelias kuin Norwegianin vastaava.
Nordealla tosiaan Private Banking asiakkaat saavat Mastercard Black kortin ”jäsenetuna”. Jäsenyys tosin maksaa minimissään 1860 euroa, joten siitä voi laskea kukin miten kannattavaa se itselle on. Melkein mieluummin maksan vaikka 20 euroa sisäänpääsystä loungeen kuin vuodessa 1860 euroa. Useammin kuin kerran käynyt niin että loungeen ei joko ehdi tai sitä ei kentällä sopivassa paikassa edes ole. Tai paras vaihtoehto on ostaa ihan rahalla kunnon aamiainen tai illallinen loungen nakkimunakkaan sijasta.