Aina kalliit laatuosakkeet ovat tuoneet parhaan kasvun sijoittajan salkkuun

Osakkeet voidaan jakaa arvo-osakkeisiin, kasvuosakkeisiin tai laatuosakkeisiin jotka kasvavat erittäin kannattavasti. Tyypillisesti laatuosakkeilla on jo pidempi historia kannattavasta kasvusta ja voimakkaasta arvonluonnissa. Laatuosakkeilla on ympärillään niin sanottu vallihauta joka takaa sen että ne kykenevät tuottamaan kovia tuottoja pääomilleen. Vallihaudalla tarkoitetaan siis jonkinlaista kilpailuetua, joita muiden yhtiöiden on vaikea saavuttaa.

Laatuosakkeen tunnistaa pörssissä usein siitä, että se tuntuu aina kalliilta ostokselta. Laatuosakkeen hinnassa on mukana kasvuodotus, jolle on myös historiassa saatu katetta. P/E-kerroin on etenkin arvo-osakkeisiin verrattuna huomattavasti korkeampi. Tästä syystä sijoittajan voi olla vaikea ostaa osaketta salkkuun. Ja jos osaketta ei osta ja osake nousee jälleen hyvän tuloksen myötä reilusti lisää, ostaminen on jatkossakin entistä vaikeampaa.

Jos katsotaan Helsingin pörssin tämän vuoden tuottoja, laatuosakkeiden ostaminen on kuitenkin ollut muita kannattavampaa. Ohessa on listattuna pörssin mielestäni laatuosakkeisiin kuuluva ryhmä aakkosjärjestyksessä sekä niiden tuotot tältä vuodelta tähän mennessä.

OsakeYTD
Harvia51 %
Kamux40 %
Kone22 %
Neste38 %
Qt69 %
Remedy162 %
Revenio Group31 %

Tuotot ovat vakuuttavia kun otetaan huomioon, että keväällä nähtiin syvä koronakuoppa. Vertailun vuoksi, koko Helsingin pörssin tuotto tätä kirjoittaessa on tältä vuodelta pyöreät 0 prosenttia. Voidaan siis sanoa, että ainakin viime vuosina näitä ikuisesti kalliilta tuntuvia osakkeita on kannattanut ostaa.

Poikkeuksen sääntöön tuonee laatuyhtiönä pidetty Nokian Renkaat, joka on kärsinyt hiipuvista markkinoista jo ennen koronaa. Yhtiö on kuitenkin tehnyt panostukset kasvuun ja nyt odotellaan näiden realisoitumista. Nokian Renkaiden kurssi on tämän vuoden aikana laskenut -9,7%.

2 ajatusta aiheesta “Aina kalliit laatuosakkeet ovat tuoneet parhaan kasvun sijoittajan salkkuun”

  1. Meillä taitaa olla hieman eri käsitys laatuosake termistä, koska minusta Hesan pörssissä ei ole todellisia laatuosakkeita ollenkaan. Esim. Atlas Copco on oikea laatuosake.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top