Mitä Nokialle kuuluu nyt?

Kuuntelin jokin aika sitten Risto Siilasmaan teoksen Paranoidi optimisti. Voin suositella teosta kaikille jotka edes jollain tasolla ovat kiinnostuneita Nokian menneisyydestä ja niistä vaiheista jolloin yhtiö muuttui puhelinvalmistajasta ensin tukiasematoimittajaksi ja vielä myöhemmin laajensi myyntipalettinsa kokonaisvaltaiseksi fuusioitumalla Alcatel-Lucentin kanssa. Tästä inspiroituneena ajattelin tutkia hieman mitä Nokialle kuuluu tänä päivänä ja miten se on selvinnyt monelle yhtiölle vaikeasta koronavuodesta.

Nokian nykytilanne

Aloitetaan tutkiminen siitä miten Nokian osakekurssi on tänä vuonna pärjännyt kovinta kilpailijaansa vastaan. Nordnetin datan perusteella Nokian kurssi on tänä vuonna laskenut -1,64% kun taas sen pahin kilpailija Ericsson on noussut +17%. Tässä maaottelussa on tullut siis murskatappio.

Syynä tähän on todennäköisimmin se, että Ericsson on saanut huomattavan määrän 5G-sopimuksia sillä välin kun Nokia kompuroi ja myönsi ettei heidän tekniikkansa ollut riittävän toimivaa ja kustannustasokin oli liian korkea. Koska Nokia pääsi viimekin vuonna vain vaivoin ennusteeseensa, nämä uudet vaikeudet olivat liikaa ja ennusteiden laskiessa osakekurssikin lähti syöksyyn. Tähän päälle tuli toki myös koronan tuoma kurssipaine, mutta kaikkein pahimmasta notkosta on jo toivuttu. Vuoden alin noteeraus Nokian kurssille oli maaliskuussa 2,2 euroa. Tätä kirjoittaessa kurssi on 3,24 euroa joten kevään pohjilta on noustu jo noin +47%.

Kaikesta huolimatta Nokian arvioitiin olevan vuonna 2019 teleoperaattoreiden ohjelmisto- ja palvelumarkkinoiden suurin toimija. Tämä on hyvä lähtökohta, ja toivon mukaan Nokia saa palettinsa kuntoon pian aloittavan uuden toimitusjohtajan aikakaudella. Pahin skenaario on, että Nokia putoaa kilpailusta ja näemme toisinnon sille mitä puhelinliiketoiminnoille kävi aikanaan. Jos Nokia joutuu jälleen keksimään itsensä uudelleen, uskon että juuri Pekka Lundmark on tähän pätevä henkilö, sillä hän teki vakuuttavaa jälkeä aikaisemmin Fortumissa.

Tunnuslukuvertailu Nokian ja Ericssonin välillä näyttää seuraavalta:

NokiaEricsson
P/E 2020*11,4816,53
P/B1,224,04
P/S0,821,39
Osinko-%0 %1,56 %
*Perustuu ennusteeseen

Kaikilla tunnusluvuilla Nokia näyttää edullisemmalta, mutta tälle on toki syynsä. Sijoittajat tuntuvat hylänneen Nokian eivätkä luota kovin valoisaan tulevaisuuteen. Näin ollen sijoittajalla, joka uskoo Nokian tekevän käänteen voisi olla jo paikka alkaa lisäilemään osaketta salkkuunsa. Hötkyily tuskin kannattaa, sillä osittain koronasta johtuen liikevaihto oli laskusuunnassa vielä tämän vuoden kakkoskvartaalilla. Tämä ennakoi painetta lähitulevaisuuden tulosrivillekin.

Ericsson sen sijaan oli toisella kvartaalilla yllättävänkin vahva. Myynti ja tulos kasvoivat koronasta huolimatta. Sijoittajat palkitsivat tämän tuntuvalla kurssinousulla. Tällä hetkellä Ericsson näyttää olevan tällä toimialalla eurooppalaisten ykkönen.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Inderes on virittänyt ajatusta siitä, että Nokian olisi luotava itsensä uudelleen ja näinhän yhtiö on menneinä vuosina tehnyt muutamankin kerran menestyksekkäästi. Olisiko Lundmark palkattu yhtiöön juuri siksi, että hänellä on todistetusti hyvä historia yritysjärjestelyissä?

Itse odotan, että joitain järjestelyitä tulee Lundmarkin myötä tapahtumaan sillä tuskin yhtiön hallitus saatika osakkeenomistajatkaan ovat nykyiseen taaperrukseen kovin tyytyväisiä. Networksista on jo puristettu irti niin paljon kuin mahdollista, mutta siitä huolimatta verkkolaitebisnestä ei ole saatu kannattavaksi.

Sijoittajan ei tätä odotellessa kannata kuitenkaan pidättää hengitystään, sillä suuremmat järjestelyt vievät aina neuvotteluineen paljon aikaa ja Lundmark on vasta aloittanut perehtymisensä Nokiaan. Varsinaisiin toimiin päästään siis aikaisintaan ensi vuoden puolella. Sijoitusmielessä nämä ovat oivia paikkoja tehdä pikavoittoja, mutta ilman kristallipalloa oikean ajoituksen löytäminen on vaikeaa. Jos uskoo siihen, ettei Nokialla ole enää paljoa laskuvaraa nykyisten liiketoimintojensa kanssa, voi nyt olla hyvä hetki ostaa. Se kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka Nokia on pääosin menestynyt aikaisemmissa muutoksissaan ja solminut hyviä kauppoja, ei tämä ole tae tulevasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top