Nordea, liian hyvää ollakseen totta?

Kahden päivän kuluttua eli torstaina 15.3.2018 päätetään Nordean yhtiökokouksessa suurista asioista. Kyse on tietysti Nordean pääkonttorin siirrosta Suomeen. Yhtiön omien laskelmien mukaan kyseessä on noin 1,3 miljardin euron pääomat, jotka vapautuisivat pääkonttorin siirron myötä pienempien sääntelykustannusten sekä verojen vuoksi. Koska pankki on jo valmiiksi ylikapitalisoitunut sekä suurimmat IT-investoinnit alkavat olemaan loppusuoralla, sataisi tämä takuulla sijoittajien laariin kasvavana osinkovirtana.

Nordean tulos ei ole järisyttävästi kasvanut viimeaikoina, mutta se on pysynyt kuitenkin hyvällä tasolla siitä huolimatta, että uusiin tietojärjestelmiin on investoitu jo tähän mennessä satoja miljoonia. Arvioitu lopullinen hintalappu investoinnille on noin miljardi euroa. Investoinnit ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta pankki pysyy mukana rahamaailman nopeassa muutoksessa. Samat investoinnit ovat joko meneillään tai edessä muillakin, sillä esihistoriallisten järjestelmien päälle rakennetut ratkaisut ovat hitaita ja kankeita eikä niillä pärjätä kilpailussa maksutapojen alati kehittyessä. Tulevaisuudessa kustannuspaineita ovat helpottamassa Nordean toteuttamat massairtisanomiset jotka koskisivat jopa 6000 työntekijää.

 

Nordean tulos per osake viime vuosilta.

 

Ylimääräisistä kuluista huolimatta sekä osinko että pankin ydinvakavaraisuus ovat kasvaneet vuosi toisensa perään. Tärkeä vakavaraisuudesta kertova Common Tier 1 eli Nordean ensisijaiset omat varat ovat kasvaneet 19,5 prosenttiin. Ruotsi vaati pankilta 17,6% tasoa ja EU:n on arvioitu vaativan vain 10,8%. Tästä syystä siirron toteututtua Nordea olisi pahoin ylikapitalisoitunut ja meille yhtiöön sijoittaneille tämä saattaisi tarkoittaa yhä nopeammin kasvavia osinkotuottoja.

 

Nordean osinkohistoriaa.

 

Ruotsissa on ahkerasti käyty lokakampanjaa Nordeaa vastaan, varsinkin paikalliset ammattiliitot ovat vahvasti pääkonttorin siirtoa vastaan ja uhanneet siirtää tilinsä toiseen pankkiin siirron toteutuessa. Suurimmat osakkeenomistajat toivottavasti ymmärtävät omaa etuaan ja äänestävät siirron puolesta. Varmasti puolesta äänestäneiden joukossa ovat muun muassa eläkeyhtiö Varma 0,8% osuudellaan sekä ruotsalaiset eläkevakuutusyhtiö Alecta 2,9% osuudellaan ja varainhoitotalo Swedbank Robur 2,5% osuudellaan. Luonnollisesti Nordean suurin omistaja Sampo äänestää muuton puolesta 21,3% osuudellaan. Pääkonttorin siirron varmistamiseen vaaditaan kaksi kolmasosaa äänistä.

Nordean kurssi on painunut viime aikoina jälleen alle 10 euron. Tämä johtunee lisääntyneestä epävarmuudesta pääkonttorin siirron suhteen, toki tuloksen notkahtamisella on varmasti osuutensa asiassa. Olisi kuitenkin loogista, että mikäli pääkonttori nyt päätetään siirtää piristyisi osakekurssikin hieman. Nordeahan saa tällöin varoja käyttöönsä ylimääräiset 1,3 miljardia euroa kertaluontoisena eränä. Mielestäni alle 13 P/E-kertoimella hinnoiteltu ja reilun 7 prosentin osinkoa maksava pankki ei kuulosta tässä sijoitusympäristössä kovinkaan huonolta sijoitukselta varsinkaan kun otetaan huomioon tuo mahdollisesti saatava ”miljardioptio.” Ehkäpä tässä saattaisi osakespekuloijalle olla pelin paikka? 🙂

Suosittelen muuten asiasta kiinnostuneita katsomaan YLE Areenasta löytyvän dokumentin Iso paha Nordea.

Mitä mieltä sinä olet Nordeasta, toteutuuko pääkonttorin siirto?

2 ajatusta aiheesta “Nordea, liian hyvää ollakseen totta?”

  1. Uskoisin pääkonttorin siirron tapahtuvan ongelmitta. Pääkonttorin siirrosta tulee kyllä kovat säästöt, jotka tuloutuvat osakkeenomistajille. Mielipiteeni Nordeasta yrityksenä ei muutu vaikka siirto ei tapahtuisi. Onhan Nordea loistava ja edullisesti hinnoiteltu yritys vaikka siirrosta saatavat hyödyt eivät toteutuisi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top