Sammon yhtiökokouksessa käsiteltiin luonnollisesti Nordeaa, jonka suurin omistaja Sampo on reilun 20% osuudellaan. Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh korosti, että Nordea tulee menestymään erittäin hyvin, siitäkin huolimatta että edellinen kvartaali ei mennyt ihan nappiin. Nordealla on noin 10 miljoonaa asiakasta ja se on suurin tai toiseksi suurin toimija kaikilla vaikuttamillaan markkina-alueilla. Tämä tuo tullessaan merkittäviä mittakaavaetuja, ja tämä ilmiö korostuu etenkin finanssialalla.
Nordea on joutunut käymään läpi vaikean vaiheen, koska se ei ole kasvanut riittävästi. Sampo on viestinyt Nordean johdolle, että sen tulee luopua riskisimmistä toiminnoistaan. Tähän kuului muun muassa vähittäispankkitoiminnasta luopuminen Venäjällä, Baltian liiketoimintojen fuusioiminen toisen pankin kanssa luoden Luminorin. Fuusion tuloksena Nordean kannattavuus Baltiassa tulee kasvamaan. Näiden lisäksi Nordea myi Luxemburgin yksikkönsä sekä on vähentänyt riskejään Norjan öljy- ja offshore-asiakkaiden keskuudessa.
Nordean tulee leikata kustannuksia ja parantaa kannattavuuttaan, Sammossa ei olla tyytyväisiä alle 10% sijoitetun pääoman tuottoon. Nordea pyrkii seuraavien vuosien aikana tavoittamaan merkittävästi pienemmän kulutason. Tätä edesauttavat muun muassa meneillään olevat investoinnit IT-järjestelmiin. Tänä keväänä tehdään ensimmäiset uuteen tietojärjestelmään liittyvät lanseeraukset Suomessa. Stadighin mukaan ei ole mitään syytä olettaa, etteivät nämä investoinnit tuottaisi haluttuja tuloksia tulevina vuosina. Tulosten aikanaan tullessa on selvää, että yhtiön arvo on suurempi kuin tänä päivänä.
Nordean johdolla ja henkilöstöllä on ollu taito ja resurssit tehdä nämä kaikki suuret muutokset samaan aikaan. Yhtiö saneeraa kuluja, pienentää riskejä, investoi uuteen tietojärjestelmään ja viimeisimpänä on muuttanut pääkonttorinsa Suomeen. Vaikka ”saumoissa vähän natisee” ollaan Sammossa silti luottavaisia että uudistukset saadaan vietyä läpi ja pankilla on parempi tulevaisuus edessään.
Nordean pääomapohja on erittäin vahva. Vaikka sen Tier 1 -pääomat ovat vuosi toisensa perään kasvaneet, on yhtiö siitäkin huolimatta kyennyt jakamaan kasvavia osinkoja. Koska yhtiöllä on pääomaa enemmän kuin viranomaisvaatimukset edellyttävät, eikä yhtiö tarvitse niitä enää omaan toimintaansa näkyy tunnelin päässä tilanne, että Nordean vuosiosinko jopa ylittää yhtiön vuosituloksen. Tämä johtuu siitä syystä, että ylimääräisiä pääomia ei ole mitään syytä kerryttää yhtiöön sen jälkeen kun viranomaisvaatimusten vaatima taso on ylitetty.
Stadighin pitämä puhe vahvisti uskoani yhtiön tulevaisuuteen. Koska myös Sammon tulos on vahvasti yhteydessä Nordean suorituskykyyn, luotan siihen että nämä uudet ja varsin mullistavat toimet tulevat vuosien saatossa koitumaan myös Nordean pienomistajien hyödyksi. Ainakin asialla ovat finanssialan terävimmät päät.
Yleisesti ottaen Nordean osakkeenomistajat eivät ole olleet kovin luottavaisia yhtiön tulevaisuuteen, sillä alkuvuonna pörssikurssi on laskenut hieman reilut 15%. Nordean P/E-luku on tätä kirjoittaessa 14,4 ja osinkotuotto tasan 8%. Yhtiö näyttäisi siis olevan perinteinen arvosijoituskohde tällä hetkellä. Henkilökohtaisesti näen tämän alakuloisuuden ostopaikkana, ja tulenkin lisäämään omistustani yhtiössä lähiaikoina.
Olen kanssasi samaa mieltä, että Nordea on tällä hetkellä edullisesti hinnoiteltu. IT-järjestelmien päivittäminen, tehostaminen ja Suomeen muutto tulee näkymään tulosrivillä. Ei voi väärin mennä, jos Nordeaa tällä hinnalla ostaa! Itsekin ostin sitä kuukausi sitten lisää.
nordean pe 12 on fair value. kuten muidenkin pohjoismaisten pankkien. trust me. ei pankkeja hinnoitella yhta korkealle kuin muita osakkeita.