Kryptovaluuttojen arvot ovat viime aikoina heilahdelleet melkoisesti. Äkillinen arvonlasku on pahimmillaan saanut osan harrastelijasijoittajista harkitsemaan alanvaihtoa ja suuntaamaan katseensa kryptovaluutoiden sijaan muihin osakkeisiin.
Ennen ratkaisevaa päätöstä on kuitenkin tärkeä vertailla kahta alan suurinta kilpailijaa Bitcoinia ja Ethrereumia, ja yrittää ennustaa niiden pohjalta kryptovaluuttamarkkinoiden kulkua. Vaikka kryptovaluuttoja ei voida arvottaa samalla lailla kuin osakekauppoja eikä sijoittaja saa luettavakseen tilinpäätöksiä tai tulosennusteita, on arvokasta tietoa mahdollista hankkia.
Bitcoin – kryptorahan uranuurtaja ja markkinajohtaja
Bitcoin ei enää ole ainoastaan nörttien harrastus, vaan se kiinnostaa monenlaisia sijoittajia. Tänä päivänä mikä tahansa kryptolompakko toimii tietokoneella tai älypuhelimella, ja aiempien pitkien maksuosoitteiden sijaan rahansiirrot voidaan tehdä kertakäyttöisen QR-koodin avulla yhtä anonyymisti.
Avoimeen lähdekoodiin perustuva Bitcoin syntyi vuonna 2008 ja saavutti yhden aallonharjoistaan maaliskuussa 2021 juuri ennen tuntuvaa romahdusta. Parhaimmillaan yli 50 000 euron arvoiset Bitcoinit putosivat liki 40 prosenttia. Syyksi epäiltiin Elon Muskin twiittia Teslan Bitcoin kaupoista sekä Kiinan keskuspankin ilmoitusta kryptovaluuttojen tiukentuvasta säätelystä. Maan kielto estäisi pankkeja ottamasta Bitcoineja vastaan ja tarjoamasta niihin liittyviä palveluita, mikä sai monet sijoittajat ottamaan jalat alleen.
Kumpikaan tapahtuma ei kuitenkaan yksin riitä aiheuttamaan merkittävää arvon pudotusta. Syyt, jotka saivat sijoittajien polvet tärisemään ja myymään kryptorahansa, löytyvät muualta.
Miksi kryptovaluutan arvo nousee tai laskee?
Romahdusta edeltänyt jyrkkä arvonnousu oli pitkällä aikavälillä kestämätön. Ylös menneen arvon oli tultava rytinällä alas. Jättikasvu innosti kokemattomia sijoittajia ja nettifoorumeiden seuraajia panostamaan rahansa Bitcoineihin. Syntyi kupla, jonka puhkaminen oli vääjäämätön. Lisävauhtia pudotus sai velkarahalla tehdyistä sijoituksista, jotka pakottivat sijoittajia myymään vakuudeksi laitetut kryptorahat pois.
Pitkän kokemuksensa myötä Bitcoin on silti markkinoiden toimivin ja turvallisin kryptovaluutta ja paras valinta aloittelevalle sijoittajalle, vaikka sillä ei olekaan minkään keskuspankin takausta tai virallista markkina-arvoa.
Kysyntään ja tarjontaan perustuva bittiraha muodostuu matemaattisista kaavoista, joita on mahdollista louhia, mutta yhä useampi ostaa Bitcoinit suoraan netin markkinapaikoista ja säilöö ne kryptolompakkoonsa odottamaan seuraavaa arvonnousua. Seuraamalla alan uutisia ja ajoittamalla Bitcoinien osto ja myyntihetket oikein, on kryptorahalla mahdollista tehdä merkittävää tiliä.
Ethereum – voimaa kryptovaluuttojen platform-kategoriasta
Vuonna 2015 markkinoille ilmestynyt Ethereum on Bitcoinin merkittävin haastaja, ja sen uhotaan ylittävän Bitcoinien arvon seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Ethereum lohkoketjun omaava alusta, jolle voidaan rakentaa erilaisia hajautettuja Dapp-sovelluksia, älysopimuksia sekä kryptovaluuttoja. Siinä missä Bitcoin on yksittäinen maksuväline, Ethereum on kokonainen ekosysteemi, joka pyrkii poistamaan rahansiirtojen välikädet.
Kun henkilö sijoittaa Etherumiin, ostaa hän Etherinä tunnettuna valuuttaa, jota Ethereum-alusta käyttää polttoaineenaan. Toisin sanoen algoritmien laskentateho lisääntyy ja mahdollisuudet sekä Ethereumin käytön laajenemisen että sille rakennettavien sovellusten kasvuun lisääntyvät.
Virtuaalisia maksuja ja muita käyttökohteita
Vaikka Ethereumia ylläpidetään lohkoketjuilla kuten Bitcoinejakin, Ethereum tarjoaa Bitcoinia huomattavasti enemmän erilaisia käyttömahdollisuuksia. Sijoituskohteena Ethereum on suosittu ja aina moderni, kun uusia sovelluksia ja käyttötarkoituksia keksitään.
Esimerkiksi osa online kasinoista ja verkkokaupoista hyväksyy kryptovaluutat maksuvälineenä palveluidensa ostamiseen. Ethereum talletukset, nostot, siirrot ja sijoitukset ovat tavallisia. Lisäksi digitaalinen taide kasvattaa suosiotaan, ja teokset maksetaan nettihuutokaupoissa nimenomaan kryptovaluutalla.
Koska Ethereuminkin markkina-arvo määräytyy sen suosion perustella, saavutetaan onnistuneimmat sijoitukset seuraamalla uutisia uusista alustaa hyödyntävistä sovelluksista ja muista käyttötarkoituksista.
Vinkit Bitcoinin ja Ethereumin hankintaan
Kryptovaluuttaan sijoittaminen vaatii realistisen budjetin lisäksi nopeaa reaktiokykyä, hyvää paineensietokykyä ja tiedonetsintä taitoja. Mitä enemmän sijoittaja on perillä markkinoiden liikkeistä, sitä toimivampia ratkaisuja hän voi kulloinkin tehdä.
Jos arvo nousee jyrkästi, on parasta myydä ensimmäisten joukossa. Viivyttely johtaa Bitcoinin ja Ethereumin kokemaan markkinanotkahdukseen, josta ylös kipuamiseen voi mennä aikaa. Jotta riskit voidaan minimoida, kryptovaluuttaa kannattaa ostaa ainoastaan turvallisilta kaupankäyntialustoilta, ja louhia itse vain, jos laitteiden tehot ja sijoittajan tietämys riittää.
Vaikka kryptoraha on anonyymiä ja jäljittämätöntä, ostetaan sitä tavallisesti netistä pankkikortilla tai suoralla pankkisiirrolla. Valitun kaupankäyntialustan tulisi olla käyttäjäystävällinen ja matalakuluinen. Moni sijoittaja unohtaa innostuksissaan tarkastaa, kuinka paljon rahaa kauppa-alusta jokaisesta kryptovaluutan osto- ja myyntitoiminnosta ottaa. Tavallisesti provisio on 1,5 – 2,5 % siirrettävästä summasta, mutta poikkeuksiakin on. Vaihtokurssin vaihtelut, käsittelykulut ja kryptolompakon ylläpitokulut vaikuttavat kaikki siihen, mitä kryptovaluuttaa kannattaa hankkia ja mistä.