Telia vs. Elisa – Kumpi operaattori on parempi sijoitus?

Koska sijoitusmarkkinat suosivat nyt tylsiä osakkeita kasvuhakuisuuden sijaan, ajattelin pitkästä aikaa hieman tutkia kuinka tutut Helsingin pörssistä löytyvät operaattorit Telia ja Elisa ovat operoineet viime aikoina, ja kumpi olisi mahdollisesti parempi lisäys salkkuun. Loppuun olen lisännyt kaikille lukijoillemme pienen yllätyksen, joka tuo toivottavasti iloa tylsiin iltoihin.

Tulospohjainen arvostus

Aloitetaan tarkastelu tulospohjaisella kerroinanalyysilla. P/E luku viime vuoden tuloksella on Telialle 17,3 ja Elisalle 23,2. Telia vaikuttaa tulospohjaisesti selvästi halvemmalta, joskin tälle on myös hyvä syy. Ohessa osakekohtaiset tulokset viime vuosille:

Kuten nähdään, Telian tulos on laahannut ja itse asiassa laskenut sillä välin kun Elisa on kyennyt parantamaan tulostaan tasaisesti. Taantuvan osakkeen hinnoittelun tuleekin olla edullisempaa, kunnes käänne parempaan ehkä Teliankin tapauksessa jossain vaiheessa tapahtuu.

Elisa ohjeistaa vuodelle 2023 liikevaihdon ja käyttökatteen olevan vuoden 2022 tasolla. Telia odottaa palveluliikevaihdon kasvavan matalaa ”yksinumeroista” lukua ja käyttökatteen olevan vertailukauden tasolla. Näin ollen kummastakaan osakkeesta ei tänä vuonna olla saamassa ainakaan merkittävää kasvua, ja näin ollen sijoittajien tuottopotentiaali makaa osinkotuoton varassa. Tämä on operaattoribisneksen luonne laajemminkin.

Osinkotuottojen vertailu

Telian osinko viime vuodelta on 0,18 euroa, joka tarkoittaa nykyhinnalle noin 7,4%:n osinkotuottoa. Telian kohdalla tulee huomata, että se maksaa osinkoa enemmän kuin kassavirta antaa myöden, joten tämä taso ei ole kestävä ilman tulosparannuksen tielle pääsemistä.

Elisa jakaa osakekohtaisesti 2,15 euroa per osake, joka tarkoittaa nykyhinnalle noin 4%:n osinkotuottoa. Elisan tapauksessa tämä tarkoittaa noin 92%:n osuutta osakekohtaisesta tuloksesta, ja on näin ollen kestävällä tasolla. Tulokasvua on Elisankin tahkottava jatkossa, sillä osingonjakosuhde on lähes maksimiasetuksessa eikä sieltä ole saatavissa merkittävää apua tulevien vuosien osinkojuhlia vauhdittamaan.

Omasta mielestäni kummankin arvostus vaikuttaa melko kireältä. Etenkin Elisan osinkotuotto on mielestäni liian matala, jotta yhtiöön kannattaisi näillä kurssiarvoilla sijoittaa. Telian osinkoprosentti puolestaan vaikuttaa suurelta, mutta kun ottaa huomioon että kestävä osinkotaso on paljon matalammalla, myös se vaikuttaa kireästi hinnoitellulta. Mikäli otetaan esimerkkinä, että Telia jakaisi koko osakekohtaisen tuloksensa sijoittajillleen, se tarkoittaisi noin 6% osinkotuottoa viime vuoden tuloksella. 90 prosentin osingonjakosuhde takoittaisi 5,4 prosentin osinkotuottoa. Nämä lukemat eivät riitä, vaan molempien yhtiöiden kursseissa on mielestäni laskun varaa.

Mihin hintaan näihin yhtiöihin voisi sijoittaa?

Kun otetaan huomioon hyvin minimaalinen tulevien vuosien tuloskasvu, ja sijoitustuottojen nojaaminen täysin osinkotuottoon, voisin henkilökohtaisesti sijoittaa yhtiöihin silloin, kun niiden kestävä osinkotuotto olisi noin 7% tasolla. Elisan kohdalla tämä tarkoittaisi 30,7 euron ja Telian kohdalla 1,97 euron hintaa. Elisan tulisi siis laskea nykykurssistaan -44% ja Telian noin -19%. Näin ollen voidaan sanoa, että Telia on hieman lähempänä sijoituspäätöstä tukevaa kurssitasoa.

Lopun yllätys

Lupasin lopuksi teitä lukijoitamme ilahduttavan yllätyksen ja tässä se tulee. Telian Cmore suoratoistopalvelun saa nyt 2 kuukauden ajan ilmaiseksi koodilla VIIHDE23. Tilaus jatkuu 2 kuukauden ilmaisjakson jälkeen toistaiseksi voimassa olevana, joten mikäli et halua palvelusta tuon jälkeen maksaa, muistathan perua tilauksen heti tilaamisen jälkeen. Tällöin palvelu katkeaa automaattisesti heti ilmaisjakson päätyttyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top