Yle otsikoi viikonlopun aikana kuinka naisurheilijan euro on vain kolme senttiä. Jutussa ei otettu kuitenkaan lainkaan kantaa niihin perimmäisiin syihin mistä tämä johtuu. Niinpä ajattelin tarjota omat näkemykseni asiasta.
Ensimmäinen syy on varmaankin se, että naisurheilu kiinnostaa todennäköisesti enemmän naiskatsojia, mutta koska naiset eivät katso urheilua ylipäätään niin paljon ja yhtä intohimoisesti kuin miehet, jäävät yleisömäärät pieniksi. Tämä taas johtaa siihen ettei seuroilla ole varaa maksaa palkkaa naisurheilijoille. Yksinkertaisesti bisnes kaiken tustalta puuttuu.
Hetkinen, entäs se paljon puhuttu tasa-arvo, eikö tällainen palkkaero ole vääryys? Mielestäni ei niin kauan kuin puhutaan maajoukkueiden ulkopuolelta tulevista palkoista. Yksityistä puolta ohjaa raaka bisnes, vain niille on varaa maksaa enemmän jotka myös houkuttelevat maksavia katsojia paikalle. Bisnes ei välitä tasa-arvosta vaan rahasta.
Toinen seikka on että naisten taso esimerkiksi joukkuelajeissa on varsin kehno verrattuna miehiin. Muistan lukeneeni että esimerkiksi jääkiekossa jokin poikien junnuliigajoukkue voitti naisten maajoukkueen. Suuri yleisö on valmis maksamaan enemmän nähdäkseen huippu-urheilua ja nähdäkseen parhaita urheilijoita ja suorituksia. Naisten sarjat eivät tätä voi valitettavasti tarjota jo ihan biologian sanelemana.
Kolmas seikka on naisurheilun nuori urheilukulttuuri. Monessa lajissa naisilla on vasta kasvamassa fanipohja ja kun näkyvyys lisääntyy tämä ilmiö voimistuu. Esimerkiksi naisten jalkapallon maajoukkuepelit olivat vastikään mielenkiintoista seurattavaa. Toivottavasti nämä tarjosivat inspiraatiota myös tuleville nuoremmille sukupolville.
Yksilöurheilussa naiset tienaavat siinä missä miehetkin menestyksensä mukaan. Kaisa Mäkäräinen oli yksilölajien palkkakuningatar noin 200 000 euron tuloillaan.
Tuo jutun otsikossa mainittu kolme senttiä taitaa olla hieman alakanttiin laskettu luku, sillä naisurheilijoita verrattiin esimerkiksi NHL-kiekkoilijoihin. Tämä vertailu on epäreilu sillä naisilla ei vastaavaa sarjaa ole (vielä?) olemassa. Relevantimpi vertailukohde olisi kotoinen Liiga jossa keskipalkat liikkuvat 80 000 euron paikkeilla.