Bitcoin, lintu vai kala?

Yksikään sijoittaja ei ole viime aikoina voinut välttyä näkemästä uutisia tai keskusteluja bittivaluutoista, ja yleisimmästä niistä eli Bitcoinista. Bitcoinin arvo on noin kymmenkertaistunut tänä vuonna ja loppua kohti vauhti on näyttänyt vain kiihtyvän. Tämä on saanut aikaan suoranaisen bitcoinmanian jolloin kaikki haluavat omistaa sitä edes vähän pikavoiton toivossa.

Onko Bitcoin aito valuutta? Bitcoinin arvoa ei ole sidottu mihinkään, joten ostamalla kolikoita ainoa omistuksesi on lukema ruudulla. Tämän lisäksi Bitcoin käy vaihdannan välineeksi vain hyvin harvassa paikassa. Bitcoinia on täten vaikea pitää oikeana valuuttana, eikä se sitä olekaan.

Mielestäni Bitcoin on klassinen esimerkki kuplasta. Se on instrumentti jota jokainen haluaa omistaa pelkän arvonnousun vuoksi,  ja lisäksi sitä on ”mattimeikäläistenkin” helppo ostaa. Kova kysyntä on ruokkinut uutta kysyntää ja kierre vain jatkuu. Toki tällä on ollut ja voi tulevaisuudessakin olla mahdollista tehdä hyviä tuottoja, mutta sijoittamisen sijaan kyseessä on pikemminkin uhkapelaaminen.

Ollakseen sijoitus tulisi kohdeinstrumentin tuottaa jotakin, tai sen tulisi olla sidoksissa johonkin yleisesti käytettävään hyödykkeeseen. Nämä ominaisuudet Bitcoinilta puuttuvat. Sitä verrataan usein kultaan, mutta myös kullalla on oikeita käyttökohteita esimerkiksi teollisuudessa sekä koruina. Bitcoinin arvo nousee vain siksi, että joku on valmis maksamaan siitä vielä enemmän. Kuulostaa erittäin vaaralliselta sekä spekulatiiviselta.

Oletan, että saavuttaessaan räjähtämispisteensä bitcoinkupla purkautuu nopeasti paniikkiaallon iskiessä. Mikäli olet kaikesta huolimatta aikeissa ostaa Bitcoinia, suosittelenkin ostamaan sitä pörssistä jolloin mahdolliset tappiot voi verovähentää. Näin voit hyödyntää tappiot esimerkiksi verottomiin osinkoihin.  Oletettavasti kolikot ovat näin myös paremmassa turvassa kuin erilaisissa online-kukkaroissa joiden kimpussa hakkerit ovat aktiivisesti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top